Artikel top billede

Kaos hos politiet: Overvågningsdata roder rundt

Politiet kan ikke tvinge teleoperatørerne til at aflevere logningsdata i et bestemt format, og det besværliggør arbejdet.

Læs også:
Teleindustrien: Derfor er logningsbekendtgørelsen ubrugelig

Sådan kan du undgå at blive ramt af logningsbekendtgørelsen

Teleoperatørerne kan aflevere logningsdata, præcis som det passer dem.

Derfor modtager politiet ikke data i et ensartet format, når det handler om at få udleveret data fra teleoperatørerne gennem logningsbekendtgørelsen.

"De enkelte udbydere kan levere data i det format, de finder mest velegnet," siger Karsten Brinkmann Pedersen, der er sektionsleder ved Rigspolitiets Telecenter.

Problemet for politiet er mangel på hjemmel i logningsbekendtgørelsen, og politiet modtager derfor logningsdata alt efter, hvordan teleoperatørerne vælger at levere dem.

Politiet oplever ligefrem, at samme selskab levere flere forskellige formater.

Sådan modtager vi data

Politiet modtager typisk data i CSV eller Excel-format, som efterfølgende kan importeres i Raven, der er politiets it-system til håndtering af loggede data.

Men i praksis kan operatørerne helt selv vælge, hvordan data skal leveres.

"Hver udbyder leverer data i hver deres format. Endvidere er der internt hos nogle udbydere forskel på formatet, der benyttes til levering af henholdsvis fastnettelefoni, mobiltelefoni og internet," siger Karsten Brinkmann Pedersen.

Det betyder, at politiet skal opdatere sit databehandlingssystem hver gang, der dukker nye formater op fra teleoperatørerne.

"Det er politiet, der hele tiden skal tilpasse vores systemer efter formaterne. Hvis udbyderne ændrer i netværket, eller måden de trækker deres data ud, så er de i deres gode ret til at aflevere på deres egen måde," fortæller sektionslederen og fortsætter:

"Så kan jeg ikke gøre andet end at sige ok, så må vi indgå i en dialog omkring, hvordan formatet kommer til at se ud, og så må vi tilpasse vores system efter det."

Mangel på hjemmel besværliggør arbejde

Hele problemet bunder i manglende hjemmel i lovgivningen, og det besværliggør arbejdet for politiet.

"Overordnet set, så gør det arbejdet mere vanskeligt," erkender Karsten Brinkmann Pedersen.

Han peger samtidig på, at den manglende hjemmel kunne have været oplagt at placere i logningsbekendtgørelsen.

"Det ville være oplagt at placere den i logningsbekendtgørelsen, men i tidernes morgen besluttede man altså, at man ikke har hjemmel til det," fortæller Karsten Brinkmann Pedersen.

Rigspolitiet fortæller samtidig i et skriftligt svar til Computerworld, at netop hjemmel til dataformater har været på ønskesedlen, allerede før logningsbekendtgørelsen trådte i kraft.

"Rigspolitiet har siden forarbejdet startede til nuværende logningsbekendtgørelse haft et ønske om, at alle udbydere leverede logningsdata i et fælles format," skriver Carsten Andersen, der er kommunikationsrådgiver ved Rigspolitiet.

Ingen kender leverandøren af it-systemet

Politiet opdaterer sit it-system hver gang, ordensmagten modtager et nyt format.

Men Computerworld kan ikke få svar på, hvem der rent faktisk udfører ændringerne.

"Der er manuelt arbejde forbundet med at tilpasse vores system. Vi har opbygget en løsning, der gør det mere dynamisk at tilpasse det, som vi får fra udbyderne," fortæller Karsten Brinkmann Pedersen.

Hvem har leveret it-systemet Raven?

"Det kan jeg ikke fortælle."

Hvem programmer tilpasningerne?

"Vi har en fast procedure for det. Nærmere kan jeg ikke komme det." afslutter Karsten Brinkmann Pedersen.

Læs også:
Teleindustrien: Derfor er logningsbekendtgørelsen ubrugelig

Sådan kan du undgå at blive ramt af logningsbekendtgørelsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere