Artikel top billede

Tele- og fiberbranchen: Sådan skal bredbåndsudspil se ud

Regeringens store bredbåndsudspil er på trapperne. Læs her, hvad tele- og fiberbranchen venter sig.

Nu kommer regeringens nye bredbåndsudspil! Sådan har jungletrommerne gang på gang lydt de sidste par uger i tele- og fiberbranchen, men indtil videre forgæves.

"Erhvervs- og vækstministeriet oplyser, at bredbåndsudspillet bliver offentliggjort inden for kort tid," skriver ministeriet nu i et svar til Computerworld.

I mellemtiden er telebranchen og fiberbranchen dog ikke blege for at fortælle, hvad de forventer sig af udspillet.

Telebranchen vil have master på dagsordenen

Hos teleselskabernes brancheforening Telekommunikationsindustrien vil man have masteudfordringerne med kommunerne løst.

"Vi håber, at der bliver taget alvorligt fat om udfordringerne på masteområdet med mobiludbygningen i forhold til, hvordan kommuner og det offentlige i det hele taget kan bidrage til at fremme incitamenter til at investere i hele landet."

Sådan siger Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien, der repræsenterer landets største teleselskaber på nær 3.

Det ønske kommer ikke overraskende efter et år, hvor uenigheder mellem teleselskaber og kommuner/stat med jævne mellemrum er blusset op om lejepriser på de grunde, mobilmasterne er placeret på.

Blandt andet er Bagmandspolitiet blevet inddraget i en sag, hvor kommuner beskyldes for at koordinere lejepriser på mastegrunden.

Uenighederne fik desuden TDC til at fjerne en mast i Guldborgssund kommune i protest mod den opskruede lejepris.

Helt konkret håber Jakob Willer på, at regeringen, udover lejepriserne, har kastet et blik på barriererne i forhold til kommunernes sagsbehandling.

Telebranchen har nemlig længe råbt højt om, at kommunernes lange sagsbehandlingstid er med til at trække udbygningen af mobilnettet i langdrag.

Sidst, men ikke mindst, ønsker teleindustrien, at mulighederne for at grave sammen på tværs af sektorer forbedres.

"Vi mener ikke, at man bør udstede nogen gravetilladelse i kongeriget Danmark, uden at man samtidig stiller krav om, at gravningen skal offentliggøres og med tilbud om, at dem, der vil grave med, kan grave med."

Ifølge EU går op til 80 procent af de samlede investeringer i bredbånd til anlæg af infrastruktur. Læs mere om det her.

Fiberbranchen har tre ønsker

Hos fiberbranchens talerør Dansk Energi vil øjnene søge efter tre punkter, når udspillet bliver offentliggjort: Upload-målsætning, konkurrencetiltag og kommunale tiltag.

"Vi håber selvfølgelig først og fremmest på en ambitiøs upload-målsætning og derefter på konkrete værktøjer, som kommuner kan tage i brug for at fremme bredbåndsudrulningen ude i landet."

Læser man, hvad regeringen skrev i sin opvarmning til digitaliseringsstrategien, er der håb at hente for fiberbranchen på dette punkt.

"Behov og muligheder for bredbåndsmålsætninger for eksempelvis upstream-hastigheder vil indgå i arbejdet med den kommende erhvervsrettede strategi for digital vækst," stod der nemlig i regeringens redegørelse fra sidste år, et budskab, der efterfølgende er blevet gentaget.   

Som så ofte før håber fiberbranchen også på bedre spilleregler for konkurrencen.

"Sidst, men ikke mindst, håber vi på, at der bliver set på konkurrencesituationen på det kabelbaserede bredbåndsområde," lyder det fra Mikael Bomholt Nielsen, konsulent i Dansk Energi.

Han nævner Ringkøbing-Skjern kommunes meget omdiskuterede fiberudbud sidste år som et eksempel på behovet for klarere retningslinjer for kommunernes fiberudrulning.

For eksempel såede TDC tvivl om lovligheden af udbuddet, der endte med at blive trukket tilbage af kommunen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.