Artikel top billede

I'm Watch er et italiensk smartwatch.

Dit bud: Er et smartwatch til mere end tant og fjas?

ComputerViews: It-giganter som Samsung og Apple har kig på armbåndsuret som det næste store vækstområde. Men hvordan gør man et smartwatch til andet og mere end niche-nørderier?

ComputerViews: Kloge hoveder hos it-giganter som Samsung og Apple arbejder i disse måneder på at kunne levere det bedste bud på det, der er blevet døbt et 'smartwatch.'

Samsung har allerede annonceret, at selskabet er på vej med et smartwatch, og der er vedholdende rygter om, at Apple arbejder på et iWatch. 

Hverken Samsung eller Apple kommer til at kunne tage æren for at have opfundet det intelligente armbåndsur, for der findes allerede en håndfuld produkter derude.

Mest omtalt er nok Pebble-uret, men der er også et Android-baseret ur fra det italienske firma I'm, ligesom også Sony og Motorola allerede har produkter på markedet, som du kan
se beskrevet her.

Det store spørgsmål lige nu er imidlertid, hvad der skal til, for at et smartwatch bliver til et mainstream-produkt, som andre end de mest hardcore teknologi-entusiaster vil investere i?

Pebble er et eksempel på et smartwatch.

Hvem knækker koden først?
Det er oplagt at sammenligne med markedet for tablets og smartphones.

De to markeder forsøgte man også at sparke i gang ad flere omgange, men det var først, da teknologierne var modnede, og man fik udviklet tilstrækkeligt brugervenlige produkter, at det store gennembrud kom.

Det er også interessant, at begge markeder startede med at vinde forbrugernes gunst, men i dag også storsælger til virksomhederne.

Er det tænkeligt, at et smartwatch vil følge samme bane - og hvad skal der i givet fald til af funktioner i et business-smartwatch?

Derfor giver ure og briller god mening

Smartwatches er sammen med computer-briller en logisk forlængelse af det mobile fokus, der har været i det seneste årti.

Men computer-lignende armbåndsure er bestemt ikke noget nyt påhit. Tilbage i 80'erne var lommeregnerure og ure med indbyggede bib bib-spil noget af det helt hotte, og fantasifulde sci-fi-historier har også også inkluderet intelligente armbåndsure mere end én gang.

I nyere tid har Microsoft forsøgt sig med uret SPOT fra 2003-2008, der var været et massivt fokus på GPS-ure og puls-ure, og der er sågar lavet løsninger til at spænde en iPod Nano om håndleddet.

Det nye er, at tiden måske nu er ved at være til, at man kan føre de mange gode idéer helt ud i livet i form af brugervenlige og elegante smartwatches.

Derfor sker sker der noget nu

Det er ikke nogen tilfældighed, at det netop er nu, at alle begyder at tale om smartwatches. 

Teknologierne, der skal til for at realisere drømmen, er blevet modnede over de seneste år:

Energieffektive skærmteknologier som e-ink, touch-navigation, Bluetooth 4.0, stemmestyring, det allestedsnærværende internet og måske vigtigst af alt: Apps.

Får man smeltet alle disse teknologier sammen i et armbåndsur, der samtidig er solidt og lækkert at se på, har det potentiale til at blive bindeleddet i vores digitale liv.

Uret er i bogstaveligste forstand altid lige ved hånden.

Det skal uret kunne

Oplagte funktioner er, at man via en tæt integration til ens smartphone eller tablet skal kunne se sms-beskeder og opdateringer fra sociale netværk.

Man skal kunne besvare telefonopkald, se kalenderoplysninger, vejrudsigten, emails, nyhedsoverskrifter, anvende sports-apps som Endomondo og et hav af andre ting.

Mange af funktionerne findes allerede i ure som I'm Watch og Pebble, men der ligger stadig et vist forbedringspotentiale, og hele GPS/kort-delen er en af de funktioner, der endnu ikke udnyttes i ret høj grad.

Hvor stort er markedet?

Hvis producenterne formår at skabe veldesignende produkter, er der flere gevinster i sigte.

Dels omsætter ur-industrien for flere hundrede milliarder kroner om året, som it-selskaberne naturligvis har kig på.

Men den største driver for et computer-armbåndsur er formentlig, at man kan give allerede eksisterende produkter en endnu større værdi for forbrugerne - og at man med et smartwatch vil kunne binde kunderne endnu tættere til forretningen, så de ikke skifter til konkurrenten uden videre.

Undersøgelser har vist, at kun hver 10. teenager i USA går med ur. I stedet er det smartphonen, der bruges til at holde øje med tiden.

Det siger sig selv, at der kan tjenes penge, hvis man kan få de ni teenagere uden armbånd til at købe et intelligent armsbåndsur, der spiller sammen med den smartphone, de allerede har i bukselommen.

Dette bliver afgørende for produkternes succes

For mange mennesker er et ur et livsstilsprodukt og dermed en modegenstand.

Det er godt udgangspunkt for at skabe et meget personligt produkt, som folk er villige til at betale en del penge for.

De nuværende smartwatches på markedet koster fra under 1.000 kroner til et par tusinde kroner. Hvad er det rette prisniveau?

Og det er ikke det eneste spørgsmål, der trænger sig på.

Et andet spørgsmål er, hvor lang en batteritid, man kan opnå, om urene kan laves robuste nok og slanke/lækre nok, og om man får apps-udviklerne med på idéen, hvilket bliver helt afgørende. 

Og har man - selv hvis alle disse ting lykkes - fat i et nichemarked eller et marked, der kan vise sig langt større - som vi har set det med tablet-pc'erne og smartphones?

Sådan ser de forskellige smartwatches ud

Læs også:

Samsung på vej med smartwatch - mix af smartphone og ur

De fedeste smartphone-ure på markedet lige nu

Bølge af intelligente armbåndsure på vej: så smarte er de

I'm Watch:

The Pebble:

Sony Smartwatch:

Læs også:

Samsung på vej med smartwatch - mix af smartphone og ur

De fedeste smartphone-ure på markedet lige nu

Bølge af intelligente armbåndsure på vej: så smarte er de
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.