Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Sådan kommer du i gang som freelance it-konsulent

Computerworld Expo 2013: Der er en række forudsætninger, der skal være på plads, inden du går freelance. Her får du checklisten fra en, der selv er hoppet ud i det.

Computerworld Expo 2013: Kan du ikke se dig selv som almindelige løn-arbejder hos din virksomhed de næste 20 år, så er det måske værd at overveje at gå freelance-vejen?

Det gjorde Daniel Graversen, freelancer SAP-konsulent og CEO for sin enmandsvirksomhed Figaf. Han var indbudt til Computerworld Expo 2013 for at fortælle sin historie. 

Sådan begyndte det hele

Det hele begyndte i 2008. 

Daniel Graversen har et fint job, hvor han er med til at implementere store SAP-systemer.

Og SAP-manden synes egentlig at det går meget godt, men en dag kommer han alligevel til at stille sig selv et par udslagsgivende spørgsmål.

Vil jeg være glad for at arbejde sådan her for 'evigt', og får jeg overhoved udrettet noget, der virkelig har betydning?

Disse spørgsmål begynder at dukke op i ny og næ.

Det går derfor langsomt op for ham, at drømmen om at være en fri fugl på arbejdsmarkedet, hvor han selv kan være med til at vælge de interessante projekter ud, er en drøm, han bør forsøge at forfølge. 

Op på direktørens kontor

Efter en endelig beslutning skynder han sig mod direktørens kontor.

"Dagen inden gik børserne ned, og på vej om morgen falder jeg på min cykel, og bøjede et ribben. Så det var jo en genial måde at få sagt op på," siger Daniel Graversen, SAP-freelancer og hiver sig lidt i håret:

"Og hvad så nu?"

Hans arbejdssituation var med ét pludselig nulstillet, og nu var det ikke længere noget, der var sikkert - bestemt ikke den månedlige løncheck.

Den noget skrammende situation gik dog hurtigt over. Hans tidligere arbejdsgiver tilbød ham at fortsætte på det SAP-projekt, han før opsigelsen havde arbejdet med.

"Det sagde jeg ja til, og det var jo fantastisk rart at have en kunde i hus, inden man overhoved var startet rigtigt," siger Daniel Graversen.

Derfra er det egentlig gået nogenlunde efter planen. Jobbet som freelancer og fri fugl passer SAP-udvikleren rigtig fint. Af de få slides han har taget med, dukker nu et billede op af en pool.

"Det her var på et tidspunkt min kontorudsigt - mange gange kan man jo sidde remote, og her tog jeg familien med til Thailand, hvor jeg så arbejde fra," siger han.

I mange henseender var det derfor den rigtige beslutning for Daniel Graversen.

"Jeg sætter virkelig pris på den frihed, det giver. Jeg har mulighed for at dykke ned i projekter, som virkelig er interessante for mig. Jeg har også mulighed for at tage nogle måneder ud af kalenderen og gå i dybden med et område - selvom det er sjældent, jeg får tid til det," erkender han.   

Men alt har en pris.

Freelance-livet er ikke for alle, og du skal ikke kaste dig ud i det, ved mindre du kan svare ja på en række spørgsmål.

Læs også:
Sådan bliver du den perfekte it-udvikler

10 bøger som enhver it-udvikler bør læse

Her er checklisten

Her følger en mindre checkliste inden du går til chefen og siger op:

Jeg har opbakning hjemme fra.

"For mig var det meget vigtigt, at min kæreste var enig i min beslutning. Det er et stort skifte, som er svært at få til at være en succes, hvis hjemmefronten ikke er med på den," siger Daniel Graversen. 

Jeg kan gå seks måneder uden nogen indkomst.

"Vi fik regnet os frem til, at vi godt lige kunne få det til at stemme med min kærestes økonomi. Derfor var det ikke en så stor risiko for mig, men det er vigtig faktor at få på plads - kan jeg gå noget tid uden løn, for de perioder vil uden tvivl komme," pointerer han.

Jeg er blandt top 20 procent af de bedste inden for mit felt.

"Hvis du ikke er en af de skarpeste, hvorfor skulle virksomheder så hyre dig som freelance," siger han.

Jeg er klar til at tage risikoen.

"Jeg har kontraktudløb til sommer, og derfra ved jeg ikke, hvad jeg skal lave. Der vil være tidspunkter, hvor du ikke har et job i sigte, og det skal du kunne håndtere," siger han.

Er det stadig noget for dig? 

På sin hjemmeside har hanlavet en længere udførelig checkliste, som gennemgår det at blive freelancer. 

Her berører han områder som; personlighed, skills, markedet, administration. Her kan du for eksempel læse mere om, hvordan du sælger dig selv, administrerer din enmandsforretning eller får styr på din timepris.

Læs også: 
It-firmaer til ansatte: Sådan skal du klæde dig

Sådan stiger du i it-graderne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.