Klawd og tryllestøv - Den nye bølge af cloud computing

Klumme: Cloud computing har været hypet og opreklameret i mange år som var det tryllestøv. Men det er først nu, at der sker noget, som for alvor er nyt, innovativt og banebrydende.

De sidste mange år har det været sådan, at man ikke kunne gå til nogen it-event, hvor der også var it-leverandører, uden at få smidt et eller andet med ordet cloud i hovedet.

Alle havde pludseligt noget "klawd" med blandt de produkter, som de solgte.

En begrebsmæssig analyse af en fremmed objektiv antropolog ville straks se ligheder med et andet kendt begreb: Tryllestøv - altså noget magisk, som vil transformere verden, som vi kender den, på uforklarlig vis.

Men faktum er, at der indtil for nylig intet nyt har været i cloud computing. Overhovedet.

Selv om cloud computing har været hypet og opreklameret i mange år, er det først nu, der sker noget, som for alvor er nyt, innovativt og banebrydende.

Fanget i den gamle verden
Forklaringen er, at den hidtidige succes for cloud computing er sket ud fra den eksisterende legacy porteføljes præmisser.

Cloud computing har indtil fornyligt blot været en billigere, bedre, mere fleksibel måde at gøre det, som man plejede at gøre.

Man kan se det i en nyere rapport fra IDC lavet for Europa-Kommissionen om adoption af og barrierer for cloud computing.

Her fremgår det, at de cloud-systemer, som er blevet anskaffet er: email, kontorpakker, storage, CRM systemer.

Altsammen noget som allerede findes, men blot flyttet til skyen.

Men det, man plejede at gøre, og de legacy systemer, som fulgte med, er jo bundet op til et gammelt paradigme formet af gamle begrænsninger, som ikke længere er reelle.

I den gamle verden var applikationer store generelle suiter, som understøttede strategiske måslætninger - lønsystemet, regnskabssystemet, CRM-systemet.

De skulle tilpasses den konkrete organisations behov.

Investeringerne var derfor store og udsigten til forretningsmæssig gevinst var lange.

På samme måde med de gamle cloud løsninger.

De er ofte kosmetisk cloud, for eksempel hostede løsninger på Amazon-infrastruktur, citrix-applikationer, nødtørftige omskrivninger af eksisterende client server-applikationer eller bizarre halvhjertede hybrider, hvor noget er webbaseret og andet er desktop applikationer.

Dette løser naturligvis visse åbenlyse problemer såsom ansvar for drift og muligvis omkostningsreduktion, men de udnytter ikke det fulde potentiale ved den nye it-verden, hvor computere og netværk er hurtigere, bedre forbundne og de mobile devices er allestedsnærværende.

Det er tid til at blæse tryllestøvet væk.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.