Artikel top billede

Klawd og tryllestøv - Den nye bølge af cloud computing

Klumme: Cloud computing har været hypet og opreklameret i mange år som var det tryllestøv. Men det er først nu, at der sker noget, som for alvor er nyt, innovativt og banebrydende.

De sidste mange år har det været sådan, at man ikke kunne gå til nogen it-event, hvor der også var it-leverandører, uden at få smidt et eller andet med ordet cloud i hovedet.

Alle havde pludseligt noget "klawd" med blandt de produkter, som de solgte.

En begrebsmæssig analyse af en fremmed objektiv antropolog ville straks se ligheder med et andet kendt begreb: Tryllestøv - altså noget magisk, som vil transformere verden, som vi kender den, på uforklarlig vis.

Men faktum er, at der indtil for nylig intet nyt har været i cloud computing. Overhovedet.

Selv om cloud computing har været hypet og opreklameret i mange år, er det først nu, der sker noget, som for alvor er nyt, innovativt og banebrydende.

Fanget i den gamle verden

Forklaringen er, at den hidtidige succes for cloud computing er sket ud fra den eksisterende legacy porteføljes præmisser.

Cloud computing har indtil fornyligt blot været en billigere, bedre, mere fleksibel måde at gøre det, som man plejede at gøre.

Man kan se det i en nyere rapport fra IDC lavet for Europa-Kommissionen om adoption af og barrierer for cloud computing.

Her fremgår det, at de cloud-systemer, som er blevet anskaffet er: email, kontorpakker, storage, CRM systemer.

Altsammen noget som allerede findes, men blot flyttet til skyen.

Men det, man plejede at gøre, og de legacy systemer, som fulgte med, er jo bundet op til et gammelt paradigme formet af gamle begrænsninger, som ikke længere er reelle.

I den gamle verden var applikationer store generelle suiter, som understøttede strategiske måslætninger - lønsystemet, regnskabssystemet, CRM-systemet.

De skulle tilpasses den konkrete organisations behov.

Investeringerne var derfor store og udsigten til forretningsmæssig gevinst var lange.

På samme måde med de gamle cloud løsninger.

De er ofte kosmetisk cloud, for eksempel hostede løsninger på Amazon-infrastruktur, citrix-applikationer, nødtørftige omskrivninger af eksisterende client server-applikationer eller bizarre halvhjertede hybrider, hvor noget er webbaseret og andet er desktop applikationer.

Dette løser naturligvis visse åbenlyse problemer såsom ansvar for drift og muligvis omkostningsreduktion, men de udnytter ikke det fulde potentiale ved den nye it-verden, hvor computere og netværk er hurtigere, bedre forbundne og de mobile devices er allestedsnærværende.

Det er tid til at blæse tryllestøvet væk.

Her er den nye virkelighed - så fantastisk er den

I den nye verden er systemerne små og specifikke.

De understøtter i stedet taktiske problemer såsom, fraværsregistrering, mødeplanlægning eller elektroniske fakturahåndtering.

Der er ingen tilretninger eller lange tilpasningsperioder, what you see is what you get.

Investeringerne er meget mindre eller nul og effekten meget hurtigere.

Man kan samtidig ofte prøve produktet inden man beslutter sig for at købe det, hvilket hører til sjældenhederne i gammel cloud.

Den nye bølge af cloud løsninger tager mulighederne som tilbydes meget mere seriøst og arbejder ud fra dem.

Den nye bølge af cloud computing vil skære verden op på helt nye og uventede måder, som vil overraske og inspirere os alle.

Det handler blot om at se de nye muligheder og ikke lade potentialet i cloud computing blive kvalt af ekkoet fra tidligere tiders legacy applikationer.

Når vi ikke længere er bundet af lange salgspipelines og afhængige af store implementeringsprojekter, er det ikke nødvendigt, at systemet skal kunne alt for at blive solgt.

Det er vigtigere, at systemet kan den ene ting, som man lige netop har brug for nu.

Det kan være at skrive og sende regninger modsat at have et helt regnskabssuite, som har kreditor og debitor bogholderi, kontoplan samt landespecifikke regnskabstyper.

Det kan være at holde styr på en række opgaver, som man arbejder på i modsætning til at have en total projektstyringssuite med Work Breakdown Structure, ressource allokering samt Burn Down Rate.

Det kan også være meget mere industrispecifikke vertikaler, som for eksempel et golfklubs-ERP, som holder styr på alt fra vandingsanlægenes vedligeholdelses-cyklusser, samt planlægning af arbejdet på banen eller den ultimative frisørservice, hvor kunden online kan simulere forskellige frisurer og hårfarver og få prisen samt mulighederne for tidsbestilling med det samme.

Vi bliver nødt til at komme ud af den gamle verdens begrænsninger for at drage den fulde nytte af cloud computings muligheder.

Jo hurtigere tryllestøvet forsvinder, jo klarere kan vi se mulighederne for en ny it-verden.

Anders Lisdorf er grundlægger af firmaet Sensor Six, som laver SaaS-løsninger til beslutningsstøtte.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere