Artikel top billede

Nye vinde på vej for sikkerheds-ansvarlige: Sådan bliver fremtiden

Nye markante tendenser vil for altid forandre de it-sikkerhedsansvarliges arbejde. Se her hvordan.

Virksomhederne er under hårdt pres og kan blive nødt til at ændre hele deres tilgang til it-sikkerhed.

Sådan lyder det fra analysehuset Gartner, der peger på en kombination af en række kræfter, der tilsammen vil ændre it-sikkerhedsfolkenes arbejde.

Disse kræfter inkluderer ifølge Gartner blandt andet big data, sociale tjenester, mobil og cloud computing.

Gartner peger på, at ikke mindst cloud computing er i fuld gang med at blæse nye vinde ind over den traditionelle opfattelse af it-sikkerhed.

Cloud-tjenester

"Det gælder især, når slutbrugere tilgår cloud-tjenester uden it-afdelingens godkendelse. Det betyder, at klassiske sikkerheds-funktioner som antivirus og firewall bliver mere og mere ineffektive," siger Gartner-analytiker Ray Wagner.

Ifølge Gartner bliver det sværere og sværere at opdate infektioner og kompromitterede filer i virksomhedernes it-netværk.

Det skyldes, at alle pakker i et netværk er mål i dag.

"Monitorering bør betragtes som noget helt grundlæggende i arbejdet på at opdage angreb," siger Ray Wagner.

Gartner anslår, at 75 procent af it-budgetterne i 2020 vil blive anvendt på tiltag til hurtig reaktion på it-angreb. I dag anvendes omkring 10 procent af it-investeringerne på denne type tiltag.

Ray Wagner peger på, at det typiske it-sikkerhedsjob i dag enten handler om aktiv sikkerhedshåndtering med et teknisk fokus eller sikkerheds-håndtering med aktiv involvering i forretnings-strategierne.

Men den bedste retning fremover er ingen af disse to.

I stedet bør it-sikkerhedsfolkene fokusere på at udvikle en mere kreativ tilgang til sikkerheds-spørgsmålene.

Det skyldes blandt andet, at cloud computing mindsker behovet for teknologiske sikkerheds-kompetencer i form af programmører, sikkerheds-testere og database-administratorer.

Truslen fra de ansatte

Den mobile trussel

En anden ting, der vil være motor under sikkerheds-folkenes nye roller, er tendensen med, at de ansatte medbringer og anvender deres egne computere og smartphones til deres arbejde, 'Bring your own device.'

"Sikkerhedsfolkene forsøgte at sige 'nej,' men det virkede ikke," siger Ray Wagner.

Han mener, at sikkerheds-folkene i virksomhederne nu vil begynde at bevæge sig fra en form for fjendtlighed mod de ansattes egne computere og smartphone, til i stedet at forsøge at håndtere dem.

Her vil identitets-styring og indholds-afhængig sikkerhed komme til at spille en central rolle, mener Gartner.

Identiteterne skal håndteres

Netop identitets-styring og nye former for adgangskontroller kommer ifølge Gartner til at blive et vigtigt område for de sikkerheds-ansvarlige at håndtere i de kommende år.

"Vi kan blive nødt til at kigge på disse områder på en ny måde," siger Ray Wagner.

Han peger på, at den voldsomme accelleration i udbredelsen af sociale tjenester, som ikke stiller særlige krav til, at brugerne verificerer deres identitet.

Læs også:

Firmaer er alt for længe om at opdage angreb

CPR-hacket: Danmark har mistet sin digitale uskyld

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje