Artikel top billede

Efter licens-ballade: It-firma tvinger pas-automater på benene igen

Foto-automater i danske borgerservice-centre er blevet tvunget på benene igen, efter de blev tvangslukket på grund af ballade om licens-penge. Se forklaringen her.

Efter en intens indsats forventer det danske it-selskab Scan-Tech Sikkerhedsystemer, at de blokerede pasfoto-automater, der befinder sig i godt 100 danske borgerservice-centre, er oppe at køre igen senest ved middagstid.

Foto-automaterne blev tirsdag middag blokeret af det lille softwarefirma Enwire.

Det skete på grund af en strid om betaling for en software-licens til automaterne gik ind i systemet og udløste en lås, der fik systemerne til at gå i sort.

Det kan du læse mere om her: Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas.

Fundet en løsning

"Vi fandt sent i går eftermiddag [onsdag, red.] en løsning på problemet, så vi kunne retablere de filer, som Enwire havde fjernet på Scan-Techs udstyr," siger Henrik Kromann, der er administrerende direktør i Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

De blokerede foto-automater har været en gene i kommunernes borgerservice-centre, hvor det netop nu - lige før sommerferien - er højsæson for udstedelse af nye pas.

Du kan læse mere om kommunernes reaktion på den pludselige nedlukning her: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.

"Her til morgen [torsdag, red.] er vi sammen med it-kyndige folk i kommunerne i fuld gang med at få automaterne i gang igen, og vi regner med, at alt er på plads ved middagstid," siger Henrik Kromann.

Har forsøgt at spærre for adgang

Selskabet har desuden forsøgt at lukke for al adgang til systemet, så Enwire og selskabets direktør, Thomas Riviére, ikke igen kan få adgang til systemet og lukke det ned.

Det er Enwire og Thomas Riviére, der har udviklet koden, og derfor har han nøje kendskab til bagdøre og smutveje i det.

"Vi håber, at der ikke er indbygget flere fælder, men umiddelbart tror jeg det ikke," siger Henrik Kromann.

Han understreger, at alle vitale oplysninger som persondata og lignende hele tiden har befundet sig på sikrede servere, som ikke har været kompromiterede.

Læs også:

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.