Artikel top billede

Bagmandspolitiet: Helt ok at love dusør i jagt på svindelpenge

En enke har udlovet en dusør på op imod en lille halv millioner kroner i kæmpe sag om it-svindel. Sådan får du lovligt fingre i den, ifølge Bagmandspolitiet.

Du kan fuldt lovligt score en dusør på op mod 400.000 kroner i en indviklet og stor dansk svindelsag, hvis du kan hjælpe med at inddrive et millionbeløb hos sagens hovedperson.

Det vurderer Bagmandspolitiet, som dog understreger, at både informationer og eventuel inddrivelse af pengene, skal holde sig inden for lovens rammer.

Baggrunden er, at en enke, Karin Herremans, frygter at komme i klemme i det kæmpe opgør i kølvandet på kollapset af Memory Card Technology (MCT) for mere end 12 år siden.

Hun har siden fået to belgiske retsinstansers dom på, at John Trolle skal betale hende cirka 1,6 millioner kroner.

Pengene stammer fra et lån hun gav John Trolle, da hun netop havde mistet sin mand og var i en sårbar situation.

Imidlertid har hun ikke set en krone og udlover derfor en dusør på 25 procent til dem, der kan opspore pengene.

Læs mere om det her.

Skal inddrives lovligt

Hos Bagmandspolitiet forklarer vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen til Computerworld, at det at udlove sådan en dusør skam kan være lovligt.

"Ja det er formentligt lovligt forudsat, at man ikke herved opfordrer nogen til at give information eller søge pengene inddrevet på en ulovlig måde," forklarer han i en mail til Computerworld.

Han understreger, at han udtaler sig generelt og kun vil svare på mere generelle spørgsmål.

Forstår du frustrationen hos hende? Og de andre ofre?

"Det synes jeg ikke rigtigt, jeg bør udtale mig om."

"Det er jo i givet fald en menneskelig følelse, der ikke rigtigt har noget med mig som anklager i SØK at gøre."

Han bekræfter dog, at Bagmandspolitiet tit oplever at folk som har været udsat for økonomisk kriminalitet og har penge til gode er frustreret over, at de ikke kan få dem igen fra den som har snydt dem.

Et liv i sus og dus

"Det anførte gælder i særdeleshed, hvis de forurettede samtidigt oplever, at dem som har snydt dem synes at leve et "liv i sus og dus"."

"Det anførte er også en af grundene til at vi lægge meget vægt på at forsøge at få konfiskeret udbytte af kriminalitet," forklarer han videre.

Forsøger Bagmandspolitiet at opspore mulige skjulte formuer? Eller har I gjort det tidligere i John Trolles tilfælde?  

"Ja det gør vi."

"Vi har jo for cirka 5 år siden fået en særlig sporingsgruppe, der blandt andet beskæftiger sig med at opspore udbyttet fra kriminalitet og hvis man finder noget så få det beslaglagt."

"Vi har jo blandt andet fået beslaglagt midler i Hong Kong som Michael Ljungmann havde gemt der i IT Factory sagen."

Tavs om mulig Trolle-jagt

"Det er jo heller ikke nogen hemmelighed, at vi i MCT-sagen forsøgte at få beslaglagt den båd som Trolle overgav til Aagaard (John Trolles tidligere samlever, red), men at det ikke lykkedes fordi retten ikke ville beslaglægge den" forklarer han og oplyser, at det skyldes diverse leasingarrangementer i forbindelse med båden, der var flere millioner kroner værd. 

"Om vi pt. leder efter aktiver som Trolle måtte være i besiddelse af vil jeg ikke udtale mig om," slutter han.

For nogle måneder siden blev en erstatningssag afgjort i kølvandet på MCT-sagen.

Her blev topchef John Trolle dømt til at betale 177 millioner kroner til boet i form af primært storbankerne Danske Bank og Nordea.

Penge, som John Trolle, der i dag hedder John Rasmussen og afsoner dom i Sdr Omme Statsfængsel, formodentlig ikke har, og som revisionsfirmaerne Ernst & Young og PwC derfor nok skal betale.

Læs mere:
John Trolle i gang med it-comeback fra dansk fængsel
Tidslinje: Her er hele Memory Card-skandalen
Peter Warnøe forsøgt fuppet af it-svindler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.