Kendt Microsoft-system bliver slaraffenland for hackere

Hackere står klar i kulissen. Udbredt Microsoft-system bliver snart det rene slaraffenland for cyber-kriminelle.

Det bliver det rene slaraffen-land for hackere, når Microsoft til næste forår pensionerer det stadig meget udbredte Windows XP-styresystem og dermed stopper med at udsende sikkerheds-opdateringer til systemet.

Men indtil da kan vi forvente, at der bliver roligt på hackersiden, idet mange hackere vil gemme deres angrebs-kode, indtil pensionen finder sted.

Sådan lyder det fra sikkerheds-eksperten Jason Fossen, der til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau fortæller, at vi kan vente store angreb, når Microsoft stopper med at sende opdateringer ud.

"I dag vil Microsoft i løbet af ganske få uger lukke enhver sårbarhed, der opdages i XP," siger han.

Han peger på, at prisen for en angrebs-kode på det sorte marked meget vel kan blive fordoblet efter pensioneringen, da effekten af et angreb vil blive meget større.

"På det sorte marked ligger den gennemsnitlige pris for en Windows XP-exploit på mellem 50.000 og 150.000 dollar (250.000-850.000 kroner), hvilket er en relativ lav pris, der afspejler Microsofts reaktion på angrebet," siger han til nyhedsbureauet.

8. april er det slut
Microsoft reagerer typisk med at udsende en opdatering til den månedlige masse-udsendelse.

Er der tale om en ekstrem sårbarhed, vil selskabet udsende en straks-opdatering, men dette sker kun sjældent.

8. april næste år er det imidlertid slut med de løbende sikkerheds-opdateringer af Microsoft XP.

Eneste undtagelse er selskaber og organisationer, der vælger at betale meget store summer for support af deres XP-installationer, hvilket vil inkludere kritiske opdateringer af systemet.

Uden sikkerheds-opdateringerne vil en exploit kunne forblive effektiv i måneder eller i værste fald flere år.

Jason Fossen erkender, at der er tale om spekulationer, idet der ikke er fortilfælde at sammenligne med.

Det seneste styresystem, som Microsoft pensionerede, var Windows 2000, der blev sendt på pension i sommeren 2010.

Dette system var imidlertid langt mindre udbredt end XP. Windows 2000 kørte ifølge Net Applications kun på 0,4 procent af verdens pc'er.

Windows XP forventes at have langt større udbredelse, når pensionen rammer til næste forår.

Computerworlds amerikanske nyhedsbureau har således beregnet, at 33-34 procent af verdens pc'er vil køre XP, når sidste sikkerheds-opdatering udsendes.

Læs også:

Kina har et gigantisk Windows XP-problem

Linux skal blæse nyt liv i pensionsramt Windows-system

Windows 8 vil ikke leve, Windows XP vil ikke dø

Windows XP-support stopper: Det kan du vente dig

Windows-brugere holder fast i oldgammelt system: Vil ikke sige farvel


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Salg, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger inden for CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Gå hjem møde: GDPR og skygge-it

Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Hvordan får I både styr på skygge-IT og sikrer brugerne adgang til nettets glæder og dermed de værktøjer, der gør dem mere produktive samtidigt med, at man får styr på IT-sikkerheden, compliance, risk og herunder persondataforordningen? Kom og få svar

21. marts 2018 | Læs mere


Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
“Det er supergodt at overskride budgetterne. For faktum er, at man bliver klogere undervejs”
Meldingen er klar, når it-professor Stephen Alstrup skal levere opskriften på gode it-projekter i det offentlige. Budgetterne skal overskrides, og kravspecifikationerne skal gøres løsere. "Der er rigtig mange gode it-projekter, der har haft budgetoverskridelser. Det giver et meget stift forhold til leverandørerne, når man ikke kan lave budgetoverskridelser," siger han.
CIO
Ansættelsen af ny CIO fik Jyske Bank til at hæve lønnen til hele direktionen: Så meget tjener en top-CIO i dag
Jyske Bank hævede lønnen til topchef Anders Dam og resten af selskabets direktion betydeligt, da selskabet i sommer ansatte top-CIO’en Peter Schleidt, der kom fra TDC. Grund: Peter Schleidt fik i TDC en højere løn end Anders Dam.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.