Artikel top billede

Ekspert: Nu er der ingen grænse for USA's overvågning

Hemmelige bagdøre i krypteringsnøgler og sikkerheds-software kan også udnyttes af kriminelle, advarer sikkerhedsekspert.

Hvis USA's efterretningstjenester kan knække krypterede data, er der i princippet ingen grænser for, hvor langt deres overvågning af internettet går. Sådan lyder det fra sikkerhedseksperten Peter Kruse fra firmaet CSIS.

"Hvis man har lagt modificeret kode ind i krypteringen og måske har fået lov til det gennem nogle af de store certifikatudstedere som Verisign eller andre, så er omfanget af, hvad man kan bruge det til, i princippet uendeligt," siger Peter Kruse.

"Problemet er, at vi ikke rigtig ved, hvor meget det er blevet misbrugt og præcis, hvor det er blevet misbrugt. Men at det finder sted, kan gøre alle it-sikkerhedsfolk rundt omkring i verden ekstremt vrede og træde alle, der arbejder med privacy, over tæerne," siger han.

Den britiske avis The Guardian skrev tidligere i dag, at det amerikanske NSA (National Security Agency) sammen med det britiske GCHQ (Government Communications Head Quarters) i årevis har arbejdet på at knække de elektroniske nøgler, som låser adgangen til krypterede data.

Oplysningerne stammer fra dokumenter, som whistlebloweren Edward Snowden har lækket til avisen.

"Alt tyder på, at overvågningen er total"

Bagdøre i krypteringsnøgler og software
De to efterretningstjenester har desuden i samarbejde med en række internetudbydere lagt hemmelige bagdøre ind i krypteringsnøgler og den software, som bruges ved kryptering. Det efterlader efter Peter Kruses opfattelse it-brugere og sikkerhedsleverandører i total usikkerhed om den reelle sikkerhed for data.

"Alt tyder på, at overvågningen er total, så det kan blive ekstremt svært at komme med nogle anbefalinger, som man kan være sikre på holder," siger Peter Kruse, som dog understreger, at det stadig er uklart, i hvilket omfang adgangen til krypterede data er blevet anvendt.

Vi har grund til at være vrede

Han peger samtidig på, at efterretningstjenesternes hemmelige bagdøre til at omgå kryptering, i princippet er tilgængelige for alle - også kriminelle eller folk, der vil udnytte data kommercielt.

"Jeg har talt med flere fagfæller, som har problematiseret, at hvis man lægger de her bagdørsfunktioner ind i krypteringsnøgler eller sikkerhedssoftware, så er risikoen for at andre falder over det til stede. Det åbner for nogle helt andre og meget værre sager. Så har man jo en situation, hvor man ikke bare kan blive overvåget af en efterretningstjeneste, men også af andre, som kan falde over det her og misbruge det til egen vinding eller til at sælge data videre til andre," siger Peter Kruse.

"Vi har al mulig grund til at være forargede og vrede. Hvis man systematisk har overvåget trafik - også den krypterede - så er der ingen, der kan vide sig sikre på, om det man vil beskytte er sikkert nok," siger han.

NSA: Brugere af nettet er vores modstandere
De seneste lækkede dokumenter fra Edward Snowden afslører også en del andre artige detaljer.

"Vi har al mulig grund til at være forargede og vrede"

NSA har eksempelvis gjort meget ud af at påvirke arbejdet med at fastsætte internationale krypteringsstandarder for på den måde at gøre det lettere at få adgang til krypterede data.

Ifølge et dokument arbejdede NSA tilbage i 2006 i hemmelighed for at presse sit eget forslag til sikkerhedstandarder igennem på verdensplan.

"I den sidste ende, blev NSA den eneste bidragyder (Eventually, NSA became the sole editor," hedder det i dokumentet.

Tankevækkende er det også, at de amerikanske og britiske efterretningstjenesters projekter for at kunne bryde kryptering har fået navnene Bullrun og Edgehill, som også er navnene på historiske slag under tidligere borgerkrige i USA og England.

På samme måde omtales brugerne af internettet i dokumenterne som efterretningstjenesternes "modstandere".

Læs også:

Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet

Ny afsløring: Spiontjenester har brudt net-kryptering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.