Artikel top billede

Sådan dækker helt ny forsikring mod hackere

Dansk forsikringsselskab tilbyder virksomheder forsikring med hackerangreb. Her er pris og dækningen - men kan det betale sig?

Hos den danske forsikringsgigant Codan har man vurderet, at der var et marked for hackerforsikringer til danske virksomheder.

Derfor har selskabet lavet sådan et produkt.

Imidlertid er det store spørgsmål, hvor stort et problem der reelt er tale om.

Hos forsikringsselskabet har man en klar holdning til at få overblik over området.

"Codan taler for at indføre meldepligt for it-kriminalitet, da ingen i dag har et præcist overblik over udfordringerne på området," udtaler erhvervsdirektør Anders Hestbech fra Codan til Computerworld.

Han forklarer, at statistik om opklaringsprocenter med videre på hackerangreb og eksempelvis netbanksindbrud vil være et skridt på vejen - men vil ikke i sig selv give en tilstrækkelig nuanceret indsigt.

"Codan ser derfor gerne, at en uvildig offentlig instans samler kvalitativt og kvantitativt op på it-kriminelle hændelser for at få et overblik over omfang, typer af angreb, fremgangsmåder med videre," forklarer han.

Denne viden skal benyttes til mere målrettet og
effektiv forebyggelse og bekæmpelse af it-kriminalitet, mener han.

Tavse om skader og erstatningssum

Codan oplyser ikke, hvor mange penge selskabet har udbetalt til tegnerne af de nye hackerforsikringer, eller hvor mange skadesanmeldelser selskabet har fået.

Blandt andet fordi det er en meget ny forsikring, som er målrettet typisk mindre virksomheder.

Men hvad dækker sådan en forsikring - og koster den alt for meget i forhold til de mulige it-skader?

Vurderer selv herunder.

Prisen - og det dækker den

Codan oplyser om hackerforsikringen, at med eksempelvis en  dækningssum på to millioner kroner vil prisen være på 1.325 kroner om året -  selvrisikoen per skade er 25.000 kroner.

Betingelserne i forsikringen lyder:

2. Hvad dækker forsikringen?

2.1 Netbankindbrud
Forsikringen dækker sikredes direkte tab af penge på sikredes bankkonti som følge af tredjemands netbankindbrud i sikredes computersystemer.

2.2 Meromkostninger ved computervirus
Forsikringen erstatter sikredes rimelige meromkostninger til bortfjernelse af virus samt til reproduktion eller genetablering af data ved virusinfektion i sikredes software, programmer eller andre elektroniske lagrede data eller informationer i sikredes computersystemer.

2.3 Meromkostning ved datasabotage
Forsikringen erstatter sikredes rimelige meromkostninger til genetablering af data ved ansattes og tredjemands forsætlige og strafbare sabotage, hærværk eller destruktion af sikredes software, programmer eller andre elektroniske lagrede data eller informationer.

2.4 Omkostninger
Såfremt der foreligger en dækningsberettiget skade, dækkes rimelige udgifter til at fastslå årsag og tab, såfremt de er afholdt med Codans forudgående godkendelse. Sikredes interne omkostninger er ikke dækket.

3. Hvor dækker forsikringen?
Forsikringen dækker netbankindbrud, virus og datasabotage rettet mod sikredes computer-systemer i Danmark, uanset hvor i verden ovenstående forhold er begået. Ved netbankindbrud (2.1.) skal indbruddet være rettet mod sikredes netbankkonti i danske pengeinstitutter.

Hackerforsikringer er i øvrigt ikke noget nyt produkt.

Produkt på hylden i 16 år

Tilbage i år 2000 skrev Computerworld om, hvordan Lloyds ville udskrive en check på maksimum 785 millioner kroner.

Det vil ske, hvis kunder bliver ramt af digitale indbrudstyve eller ødelæggende vira.

Dengang blev det også oplyst:

"I Danmark har selskabet Codan ét tilbud, der dækker hackerangreb og drifttab, mens virksomheden kommer på benene igen efter sådan et angreb."

"Produktet har dog aldrig været markedsført i de tre år, det har ligget klart, og der er heller aldrig solgt sådan en forsikringsløsning."

Målrettet særlig gruppe

Codan oplyser da også til Computerworld, at den nye specifikke hackerforsikring er målrettet små og mellemstore virksomheder, der ikke i forvejen er dækket af tab efter hackerangreb i deres større normale forsikringer, som helt store virksomheder typisk er.

Men hvad mener du? Har du erfaringer med omkostninger ved at blive angrebet af hackere?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere