Artikel top billede

Sådan opdager du Java-snyd på din maskine

Har du den rigtige version af Java installeret, eller har du fået ondsindet software på maskinen? Sådan kontrollerer du, om din Java-software er fup eller fakta.

I går kunne Computerworld berette om en falsk Java-opdatering, der viste sig at være en informationstyv, der anvender en phishing-teknik.

Den historie kan du læse her: Pas på: Falsk Java-webside med opdatering er en datatyv.

Det bringer naturligvis spørgsmålet frem om, hvorvidt man er blevet offer for en falsk udgave af den populære software, der blandt andet bruges som platform for NemID. 

Men det er ikke så let at se, fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS.

"Hvis man har klikket på en falsk Java-installation, vil man ikke opleve den installationsproces, man normalt skal igennem. Der er altså ikke ingen boks med eksempelvis valg af en mappe eller information om, hvor lang tid det tager," fortæller han. 

Hvis man har oplevet at klikke på det, man troede var en installation, og der blot er gået et øjeblik, før den er forsvundet fra skærmen, så bør du altså være på vagt. 

"Det er rigtig vigtigt, at man kun installerer opdateringer fra producentens hjemmeside, og kun fra producentens hjemmeside," siger Peter Kruse.

"Dette tilfælde minder om et phishing-forsøg, der foregår fra en uhæderlig webside. Har du således installeret fra en inficeret tredjepartskilde og oplevet en proces som fortalt, så skal du være på vagt."

Læs også: Guide: Sådan får du styr på din Java-sikkerhed

Skifter form og navn

Er man først blevet ramt, er der faktisk ikke så meget at gøre.

"Man kan analysere på netværkstrafikken og lede efter peer to peer-krypteret trafik, men det er ret langhåret og får nok de fleste til at stå af."

Problemet ved at spore ondsindet software er, at den gemmer sig godt og hele tiden ændrer form.

"Programmet lægger sig dybt nede i brugerprofilen under et vilkårligt filnavn. Den kan løbende skifte form og navn, hvilket gør det rigtig svært for et antivirus-program at fange den. Når antivirus-producenten har udviklet en lap til én udgave, skifter programmet form og glider uden om," siger han.

"Det er kattens leg med musen."

Så er man sikker på, at maskinen er inficeret, er rådet ret kontant. 

"Hvis din maskine er inficeret, er der ikke så meget andet at gøre end at tage en backup af sine filer og installere styresystemet på ny. Det er barske løjer, men det er desværre det bedste råd." 

"Men hvis du altid anvender software fra producentens officielle websted, kan du være sikker på, at der ikke kommer falske udgaver," siger sikkerhedseksperten.

Læs også:
Pas på: Falsk Java-webside med opdatering er en datatyv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.