Artikel top billede

Telmore-stifter: TDC vil fyre efter oprydning

Telmore-stifter Frank Rasmussen, der selv er ved at sparke gang i mobilfirma, kalder TDC's sammenlægning af Telmore og TDC for en tidlig julegave til ham selv. Men han spår fyringer hos TDC.

Stifteren af Telmore og Bibob, Frank Rasmussen, der selv er ved at oprette et nyt mobilselskab, Justfone, glæder sig over TDC's udmelding om at lægge Telmore-selskabet sammen med TDC.

"TDC's sammenlægning af selskaberne er en tidlig julegave til os," siger han til Computerworld.

Han forklarer, at "slutresultatet er en gave" til Justfone.

"Men det er det alene, fordi Telmore-kunderne ikke længere vil få samme kundeservice, som Telmore tidligere har haft," spår han.

Derfor giver han - set med Justfone-briller - TDC topkarakter.

"Havde de ventet 1-2 måneder, til vi var helt klar til at gå i luften, havde TDC fået et rent 12-tal. Nu må TDC nøjes med karakteren 10 med pil op," siger den kendte iværksætter til Computerworld.

Frank Rasmussen er således sikker på, at når kunderne nu oplever, at det der tidligere har gjort Telmore så unik, nu ændres ved at flytte til fælles systemer, fælles kundeservice m.m., så vil kunderne overveje, om de rent faktisk skal skifte til et helt tredje selskab.

TDC's begrundelse for øvelsen er, at tiden er løbet fra Telmore som selvstændigt selskab.

Gør ondt i branchen

"Vi forsøger at skabe en mere effektiv organisation ved at lægge funktionerne sammen," udtalte TDC-direktør Anders Jensen til Børsen.

Men Frank Rasmussen er sikker på, at andet også stikker under.

For sandheden er, at det er gået op for telebranchen, at priskonkurrencen rent faktisk er blevet for hård.

"Det gør simpelthen ondt nu. Og så må man selvfølgelig reducere omkostningerne," siger Frank Rasmussen.

Spår fyringer hos TDC

Derfor er Frank Rasmussen slet ikke i tvivl om, at der vil komme fyringer hos TDC.

"Selvfølgelig vil der komme fyringer. 150 Telmore-ansatte skal over til TDC, der har skåret ind til benet de sidste år. Der findes ikke 150 ledige stillinger hos TDC," forklarer Frank Rasmussen.

Han peger på, at det selvfølgelig også er på lønudgifter, at der er omkostninger at spare.

Som ved alle andre sammenlægninger findes der dobbeltfunktioner, som skal skæres væk.

Faktisk blevet værre over tid

Det er efterhånden en del år siden, at Frank Rasmussen solgte Telmore til TDC.

Og siden dengang er det blevet sværere for nye spillere at komme på banen, vurderer Frank Rasmusssen.

Selv om han selv er på vej til at kunne gå i luften, er det blevet svært for andre, mener han.

Baggrunden er, at det er dyrt at leje sig ind hos operatører.

"For mange år siden påpegede jeg det problem i store annoncer, men det er kun blevet værre," udtaler Frank Rasmussen.

"Politikerne har et ansvar for at sikre, at de danske forbrugere får de absolut bedste tilbud, som jo ikke kun drejer sig om pris, men også den innovation, der løbende er mulig," mener Frank Rasmussen.

Det kan kun ske ved at sikre alle nye spillere, dels mulighed for at komme i gang, dels sikre, at det sker på konkurrencemæssige lige vilkår.

"Det er lidt tankevækkende, at de selskaber, der køber stort ind, ofte ikke kan få samme produkter billigere, end en enkelt slutbruger kan købe det til hos operatørernes egne brands," forklarer han.

Når man indgår en grossistaftale med en operatør, påføres man en lang række omkostninger. Der skal betales store gebyrer for tilslutning til netværk med mere. Grossisten skal selv ansætte folk til kundeservice, der skal investeres markant i billingsystemer, web-udvikling med mere, forklarer han.

Når man opnår en kundebase på 50-100.000, og dermed er en "massiv stor kunde", som selv skal stå for en masse udgifter -  "herunder opbygning af en dyr kundeservice - er det lidt tankevækkende, at en virksomhed med få hundrede ansatte kan henvende sig til en operatør som almindelig kunde og få samme (eller bedre) priser som grossisten, ingen tilslutningsgebyrer, gratis kundeservice, ikke investeringer med mere," forklarer Frank Rasmussen.

"Det er præcist det forhold, der gør, at konkurrence langt fra virker, og præcist det politikerne og konkurrencemyndighederne burde interessere sig lidt mere for. Skal konkurrence virke, hvad der vil være til gavn for den almindelige dansker, kræver det, at konkurrencen sker på lige vilkår," udtaler han.

Han er ikke bleg for at sige, at det forhold helt sikkert også spiller ind i overvejelser omkring det antal virksomheder, som de store vil have i markedet.

Er Telenor den næste?

Endelig peger Frank Rasmussen på, at andre af de store spillere i markedet kan være på vej med samme øvelse som TDC.

"Hos Telenor er CCB og Bibob flyttet ind på samme adresse som hovedselskabet. Så en dag kan man sagtens forestille sig, at de vil gøre det samme," siger Frank Rasmussen.

Baggrunden vil formodentlig være den samme: At finde besparelser. Og så have i baghovedet, at nye brands kan få svært ved at finde vej til markedet.

Frank Rasmussen, der altså selv er på vej ind på markedet, tillægger i al beskedenhed da også kun sin vej tilbage i branchen med sin store erfaring og fortid.

Men for andre vil det være vanskeligt i dag.

"Desværre," siger Frank Rasmussen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Telenor, og TDC har ingen kommentarer til artiklen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere