Artikel top billede

Apple lapper på app-fadæse: Nye funktioner til iWork

Apples nye iWork-apps har skabt oprør blandt brugerne og er blevet kaldt en katastrofe. Nu er Apple klar med en ny version.

Apple-kontorpakken iWork med programmerne Numbers, Keynote og Pages er for nylig blevet gjort gratis for nye iOS- og Mac-brugere.

Særligt Pages 5.0 til Mac har dog skabt alt andet end glæde hos brugerne.

Mange af Mac-brugerne har tidligere anvendt Pages 09 - den version, der kostede penge - og disse brugere præsenteres automatisk for beskeden om, at de nu kan hente det helt nye Pages 5.0.

Men Pages 5.0 er slet ikke det, den gamle version var - og det er på ingen måder en forbedring af softwaren, har læssevis af brugere brokket sig på diverse web-fora.

"Denne iWork-opdatering er latterlig. Hvis I skal tage indmaden ud af jeres programmer for at starte på en frisk, kan I i det mindste advare folk. Jeg kommer til at installere iWork 09 fra disk og vil se mig om efter alternative tekstbehandlings-programmer," skrev en bruger eksempelvis i Apples eget support-forum.

Apple klar med ny version

Problemet er, at mange tilsyneladende ikke har været opmærksomme på, at der ikke bare er tale om en ny version af applikationen, men derimod en helt anderledes applikation med andre funktioner end dem, man fandt i den gamle.

Nu forsøger Apple at imødegå noget af den kritik, der har været. Version 5.0.1 af Pages er frigivet til de gnavne Mac-brugere.

Apple har med den version igen gjort det muligt at tilpasse værktøjslinjer i Pages, ligesom denne mulighed også skal være tilbage i Numbers og Keynote.

Det er dog kun en lille forbedring i forhold til de massive protester, der har været over særligt Pages 5.0 til Mac.

Apple beroligede for et par uger siden brugerne med, at der nok skal komme mange nye funktioner i Pages på sigt.

"Ved omskrivning af programmerne er der nogle af funktionerne fra iWork '09, der ikke er med i første version. Det er planen at lancere nogle af funktionerne igen i de næste versioner og løbende indføre helt nye funktioner," skrev selskabet og listede følgende funktioner, der vil blive føjet til Pages.

Her er de nye funktioner til iWork

Apple oplyser, at disse nye funktioner vil blive føjet til Mac-versionerne af Pages, Numbers og Keynore i løbet af det næste halve år:

Pages

 • Tilpasning af værktøjslinjen
 • Lodret lineal
 • Forbedrede hjælpelinjer
 • Forbedret objektplacering
 • Import af celler med billeder
 • Forbedret ordoptælling
 • Tastaturgenveje til skriftsnit
 • Behandling af sider og sektioner i miniaturevisning
Numbers
 • Tilpasning af værktøjslinjen
 • Forbedring af zoomfunktion og vinduesplacering
 • Sortering af flere kolonner samt områdesortering
 • Auto-udfyldelse af tekst i celler
 • Sidehoveder og -fødder
 • Forbedring af AppleScript-understøttelse
Keynote
 • Tilpasning af værktøjslinjen
 • Gendannelse af gamle overgange og byg
 • Forbedring af præsentationsskærm
 • Forbedring af AppleScript-understøttelse

Derfor ændrer Apple iWork så meget

Apple ønskede med det nye Pages til Mac at lave en version, der ligesom iOS-versionen var mere enkel og let at anvende, og samtidig ville selskabet sikre en bedre integration til iCloud og dermed også til iOS-versionerne.

Den strategi krævede, at Apple skulle starte helt forfra med Mac-versionen og måtte fjerne en hel del af de funktioner, der lå i den gamle version.

Det er det træk, langt fra alle brugere har været glade for.

"Pages lite, som jeg nu kalder det, vil måske være en velsignelse for nogle brugere. Jeg oplever, at mange finder det skræmmende. Jeg jamrede over hver eneste manglende funktion, fordi jeg bruger de fleste af dem og sætter pris på dem," skriver en bruger eksempelvis i Apples support-forum.

Apples forklaring 

Apple forklarer på sin hjemmeside, hvorfor Mac-versionerne af iWork skulle ændres så radikalt: 

"De nye iWork-programmer - Pages, Numbers og Keynote - blev udgivet til Mac den 22. oktober. Programmerne er omskrevet fra bunden, så der er tale om ægte 64-bit, og de understøtter et fælles arkivformat på tværs af OS X- og iOS 7-versioner samt betaversionen af iWork til iCloud." 

"Programmerne har fået helt nyt design med et intelligent formatafsnit og mange nye funktioner - bl.a. nem deling af dokumenter, skriftsnit med Apple-design til objekter, interaktive diagrammer, nye skabeloner og nye animationer i Keynote."

Selskabet erkender dog samtidig, at der er behov for, at nogle af de fjernede funktioner bliver bragt tilbage i softwaren.

"Indtil da kan du fortsætte med at bruge disse funktioner ved at åbne de tidligere versioner af iWork-programmerne, som fortsat er installeret på Mac-computeren. De tidligere versioner ligger i Programmer > iWork '09," skriver Apple. 

Læs også:

Derfor er gratis Apple-skriveprogram "skandaløst"

Microsoft: Derfor frygter vi ikke Microsofts gratis iWork
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere