Artikel top billede

En Computerworld-læser har bøvl med NemID i Internet Explorer, selvom han kun benytter Firefox-browseren. Foto: Jens Møller Nielsen.

NemID-bruger tvunget til Internet Explorer-opgradering

En Computerworld-læser med Firefox-browser forstår ikke, hvorfor han er tvunget til at opgradere sin Internet Explorer-browser for at benytte NemID. Læs forklaringen her.

Hvis du benytter en Windows-computer, er versionsnummeret på din Internet Explorer-browser af afgørende betydning for, om du kan logge ind på netbanken og Skats hjemmeside med NemID.

Det har en Computerworld-læser lært på den hårde måde, når han har prøvet at logge på sin netbank med NemID via sin Firefox-browser.

Læseren bruger en Windows XP-maskine, hvilket altså vil sige en computer med et styresystem, fra tiden før Microsoft blev dømt til frit browservalg i sit styresystem.

På læserens maskine er der desuden en Internet Explorer-browser version 6, men han bruger kun den nyeste version af Firefox til at gå på nettet med.

'Vi har frit browser-valg'

Når han så forsøger at køre NemID Erhverv - også kaldet NemID medarbejdersignatur - på sin maskine, får han en fejlmeddelelse.

Meddelelsen angiver, at han skal installere minimum Internet Explorer 7, før medarbejdersignaturen virker.

Men han er ikke interesseret i at opgradere en browser, som han aldrig benytter.

For sjov skyld har han dog prøvet at "opgradere" til IE7, og så fik han ikke længere fejlmeddelelser ved brugen af medarbejdersignaturen.

"Jeg ved godt, at jeg bare kunne opgradere min browser, men jeg vil have retten til selv at vælge, hvilke programmer jeg skal bruge. Så vidt jeg ved, har vi frit browser-valg, men det virker bare ikke sådan i dette tilfælde," forklarer læseren, som Computerworld kender identiteten på.

Læseren påpeger, at netop denne problemstilling betyder, at Nets mere eller mindre velvidende fremmer Internet Explorer, hvilket er diametralt modsat af EU's mål med at skabe frit browser-valg for Windows-brugere

Derfor er IE nødvendig

Computerworld har henvendt sig til NemID-leverandøren Nets for at høre, hvorfor en Windows-bruger er tvunget til at opgradere sin Internet Explorer-browser, selv om han udelukkende vil bruge den nyeste version af Firefox til at gå på nettet med.

"Forudsætningen for at undgå, at Internet Explorer 7 eller nyere er installeret, er, at Internet Explorer afinstalleres helt fra maskinen. Dette er ikke understøttet af Microsoft på Windows XP, hvor en afinstallation af Internet Explorer 7 automatisk vil reetablere Internet Explorer 6," forklarer Nets' kommunikationsmedarbejder Ulrik Marschall og fortsætter:

Sådan benytter du NemID uden Internet Explorer

"Internet Explorer 6 er af sikkerhedsmæssige grunde ikke længere supporteret af Microsoft, og dermed heller ikke understøttet af NemID."

Altså: Windows XP-brugere kan ikke afinstallere deres Internet Explorer-browser på en NemID-venlig måde, da det nedgraderer dem til en Internet Explorer-version, som hverken er understøttet af Microsoft eller NemID.

Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at blande Internet Explorer ind i NemID, når nu Computerworld-læseren bruger den nyeste version af Firefox?

"Det er fordi, at Internet Explorer deler nogle systemfiler med Windows. Det er ikke tilfældet med Firefox og Chrome. Så hvis Internet Explorer findes på maskinen, skal det minimum være version 7," lyder svaret fra Nets.

Kan godt benytte NemID uden IE

Ulrik Marschall fra Nets understreger dog, at man godt kan benytte NemID uden brug af Internet Explorer.

I den sammenhæng bliver CSP (Cryptographic Service Provider) sat ud af spillet.  

CSP er et Microsoft-baseret softwarebibliotek, der altså søger efter Internet Explorer-versionen på brugernes computere.

"Man kan for eksempel vælge medarbejdersignatur med Nøglekort. Enten skal man vælge Nøglekortsløsningen - så skal man ikke installere CSP, og dermed er der ikke noget tjek for Internet Explorer 7. Alternativt kan man vælge Nøglefilsversionen - her skal Windows-brugere have CSP'en installeret," lyder forklaringen.

"Hvis man ønsker nøglefilsversionen, er der følgende mulighed: På de Windows-versioner, hvor Microsoft tilbyder en autoriseret måde at afinstallere Internet Explorer, kan denne metode benyttes, uden at CSP-installationen påvirkes," forklarer Ulrik Marschall fra Nets.

Denne lille finte kan man dog ikke benytte på Windows XP, da den i NemID-sammenhæng ubrugelige Internet Explorer 6 automatisk vil blive aktiveret, hvis IE7 afinstalleres.

Nets-medarbejderen fortæller samtidig, at browservalget ikke påvirker brugere med Mac- og Linux-styresystemer, da disse operativsystemer ikke benytter CSP'en.

Nets henviser til sin hjemmeside, hvor brugerne kan se, hvilke programmer NemID understøtter.

Selv om Internet Explorer 11 står på listen, skal man som NemID-bruger være lidt varsom med at logge på tjenester med NemID via den nyeste Microsoft-browser, som du kan læse mere om her.

Læs også:
Derfor scorer Nets NemID-ordre uden udbud 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere