Artikel top billede

900 Mb/s: Denne by får Danmarks hurtigste internet

Indbyggerne i denne danske by får om to måneder ekstremt hurtigt internet, hvor de pludselig kan downloade en gigabyte på otte sekunder.

Går du rundt med et ønske om at få virkelig ekstremt hurtigt internet, bør du overveje at pakke flyttekasserne og drage nordpå.

Om to måneder begynder selskabet Bredbånd Nord nemlig at rulle internetforbindelser på op til 1 Gb/s ud i den nordjyske by Dronninglund.

Det svarer ifølge selskabet til, at det bliver muligt for Dronninglund-borgerne at downloade en gigabyte data på blot otte sekunder.

I første omgang vil det blive muligt for omkring en tredjedel af Dronninglunds 1.500 indbyggere at opgradere til det ekstremt hurtige bredbånd, hvor de får 10-doblet deres nuværende hastigheder til en 900/900 Mbit-forbindelse.

At det 'blot' er en tredjedel af byens indbyggere skyldes, at de er Bredbånd Nords nuværende kunder i byen.

"Og de kommer ikke til at betale ekstra. Vi giver dem bare mere for pengene. Investeringen for os er minimal, når først fiberen er i jorden," siger salgs- og marketingdirektør i Bredbånd Nord, Christian Ingerslev Sørensen, til Computerworld.

Han forventer, at der ikke vil gå lang tid, før resten af Dronninglunds 1.500 indbyggere følger trop.

"Vi forventer helt klart, at de fleste kommer med. Det er der ingen tvivl om. På internet-siden er fiber indiskutabelt det bedste medie," siger han.

Forsøg i Tranum

Bredbånd Nord begyndte for to år siden at rulle en lignende løsning ud i landsbyen Tranum.

Det kan du læse mere om her: Hvis du vil have landets hurtigste internet - flyt til Tranum.

Det har Christian Ingerslev Sørensen blandt andet været med til at standse faldende indbyggertal i landsbyen og få flere unge iværksættere og lignende til at etablere sig i byen.

Med Dronninglund opskalerer Bredbånd Nord gigabit-projektet og trækker det fra landsby-niveau og op til niveauet for en almindelig, mindre dansk by.

"Det er en meget typisk by for vores område. Her er et gymnasium, der er et nybyggerkvarter og et godt handelsliv og mange forskellige typer husstande," siger Christian Ingerslev Sørensen.

Udleverer iPad til Dronninglund-familier

Bredbånd Nord meddeler, at selskabet nu vil i gang med at identificere en række forskellige familie-typer i Dronninglund, som selskabet vil følge tæt.

Det skal blandt andet bruges til at få en idé om, hvordan det hurtige internet kan komme et lille lokalsamfund til gavn, hedder det.

De udvalgte familier skal blandt andet undervises i at udnytte det hurtige internet fuldt ud.

De tre-fire forskellige familier vil blandt andet få udleveret iPad'er, tv-bokse og et Netflix-abonnement, ligesom de vil modtage undervisning.

Vil få mere fart på

"Vi er først og fremmest interesseret i at vide, hvordan den enkelte husstands forbrug af internet ændrer sig," siger Christian Ingerslev Sørensen.

Her peger han på, at fibernettet med tiden vil blive endnu hurtigere, og at potentialet derfor er meget stort, når først fibernetværket er gravet ned i de enkelte byer.

"Det har vi nu gjort i Dronninglund, og nu vil gigabit-by-projektet give os den nødvendige nye viden om, hvordan brugerne agerer ved ekstremt høje hastigheder," siger han.

Så vildt bliver det i fremtiden

Bredbånd Nord har endnu ingen konkrete planer om, hvad næste skridt bliver i udrulningen af de ekstremt hurtige internet-forbindelser i Nordjylland.

Christian Ingerslev Sørensen ved således ikke endnu, hvornår Bredbånd Nord vil begynde at rulle det ekstremt hurtige internet bredt ud over Nordjylland.

"Vi har ingen konkrete planer - andet end en erkendelse af, at vi nok skal til at have en plan," siger han.

Ifølge ham er der meget stor efterspørgsel efter det hurtige internet.

"Alene i dag [fredag, red] har jeg modtaget mail fra flere byer, der spørger: 'Hvad skal der til, for at vi også kommer med? Og det skal vi nu til at have styr på," siger han.

Hvad er grunden til, at I ikke ruller gigabit-løsningen ud over hele Nordjylland på én gang?

"Det er der egentlig ikke nogen særlig grund til - andet end at vi gerne vil køre nogle ordentlige test og forsøg først, så både vi og brugerne får en ide om, hvad man egentlig kan bruge det til," siger Christian Ingerslev Sørensen.

Han vurderer dog, at hele Nordjylland har adgang til gigabit-løsninger om tre år.

"Det er jeg overbevist om. I 2016 vil internetforbindelser på en gb/s være almindeligt accepteret som 'almindelig hurtigt internet,' mens 100 mb/s - der i dag regnes for at være hurtigt internet - vil være det mest langsomme, som man overhovedet kan acceptere," siger han.

Applikationerne skal med

For Bredbånd Nord handler det nu mest om at vente på, at applikationerne kommer med.

Nye og store applikationer med nye funktioner ville nemlig kunne åbne brugernes øjne for, at det ekstremt hurtige internet kan føre til mere end blot streaming af videoer, mener Christian Ingerslev Sørensen.

"Jeg tror, at velfærdsteknologierne kommer til at drive rigtigt meget af det, og det er i en brydningsfase lige nu, men er virkelig på vej i kæmpeskala," siger Christian Ingerslev Sørensen.

"Når det gælder i dag, så måtte Netflix for min skyld for eksempel godt tyre helt for den og skrue helt op for feed'en. Det ville være en applikation, der ville kunne få gang i udviklingen," siger han.

Læs også: Hvis du vil have landets hurtigste internet - flyt til Tranum.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere