Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Gratis e-bøger til alle: Storsatsning på it-kultur

Norge gør alle bøger gratis via e-bogsprojekt. Det kommer ikke til at ske i Danmark. Se hvorfor her.

Bøger, aviser, film, magasinet, radio og tv-programmer skal bevares for eftertiden.

Derfor har man i Norge besluttet at digitalisere hele kulturarven.

Det vil ske løbende - ja faktisk vil man først være helt færdige om mindst 20 år.

Det oplyser Nationalbibliotektet i Norge til Computerworld.

Til gengæld er der indgået aftale med rettighedsorganisationer, hvor aftalen indebærer, at Nationalbiblioteket mod et vederlag til organisationen må lægge bøger ud, som er udgivet i Norge.

Dog vil det kun være materiale udgivet før år 2000.

Ligesom kun personer med en norsk ip-adresse vil kunne få adgang til det gratis materiale, oplyses det.

250.000 bøger i 2017

Allerede i 2017 forventer man, at det totale antal e-bøger på Bokhylla.no vil være 250.000.

Projektet er finansieret gennem Nationalbibliotekets normale budget, som i 2014 var på cirka 450 millioner norske kroner.

Det meste af arbejdet står biblioteket selv for, men der blev lavet to rammer aftaler for henholdsvis digitaliseringen af aviser og film.

Her er det indiske firma Contentra blandt andet på banen.

Herhjemme er misundelsen stor blandt eksperter.

Men der er ét stort uløseligt problem i Danmark, lyder det.

Dansk Gartner-rapport

Hos dagbladet Information har man skrevet om det norske projekt og talt med en stribe danske eksperter og aktører.

Eksperterne skamroser projektet, og deres forklaringen, på hvorfor det ikke vil ske i Danmark, er ifølge dem:

Digitaliseringen er simpelthen for dyr.

"Og det er ikke økonomien i forhold til, hvad det koster at betale rettighedshaverne. Det er simpelthen digitaliseringsprocessen. Den teknisk fysiske proces med at digitalisere er ekstremt omkostningstung," udtaler Peter Schønning, der advokat og ophavsretsekspert.

Og professor Morten Rosenmeier fra Københavns Universitet.

"Det er dyrt at digitalisere. Pengene går først og fremmest til scanningen, så vidt jeg ved. De penge, Copydan skal have, er peanuts i sammenhængen."

Gartner-rapport og oliepenge...

Samtidig henviser avisen til en rapport foretaget af Gartner fra 2008, som viser, at en digitalisering af alt "digitaliseringsværdigt" materiale på kulturarvsinstitutionerne ville koste op imod tre milliarder kroner - "med den kendte teknologi".

Hos Det Kongelige Bibliotek forklarer nationalbibliotekschef og vicedirektør Pernille Drost til Information, at mens tallet er en kvart million bøger og tidsskrifter i Norge, vil det samme tal i Danmark være 1,7 millioner titler.

"Og så har det været en prioritering fra Nasjonalbiblioteket i Norge at lave en relativt stor omstrukturering på biblioteket for at vise, at de kunne lave den digitalisering. Og senere fik de det som bevilling på finansloven. Sagt med et glimt i øjet er det oliepenge, der finansierer det," udtaler hun til Information.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere