Artikel top billede

Pas på: Sikkerhedsproblem i Apples produkter

Apple ville kunne lære en hel del af Microsoft, når det gælder håndtering af it-sikkerhed, mener sikkerhedseksperter efter den seneste tids alvorlige sikkerhedsproblemer i Mac OS X og iOS.

Apple har længe haft ry for at levere næsten sikre produkter, mens Microsofts software omvendt har haft ry for at være usikker og et elsket mål for verdens hackere.

Den seneste tids sikkerheds-problemer i Apples styresystemer viser, at tiderne er ved at skifte, og alle Apple-brugere bør være opmærksomme på, at Apples software kan have huller - ganske som det er tilfældet for så meget andet software.

Apple udsendte tirsdag sin seneste opdatering til en kodefejl, der har ramt selskabets SSL-protokol, som anvendes til at sikre internet-kommunikationen.

Fejlen skyldes, at kode-formuleringen "goto fail" blev gentaget i to linier efter hinanden i både iOS og OS X.

Apple udsendte en rettelse til iOS i weekenden samt tirsdags-rettelsen til Mac OS X.

"Dette her understreger blot, at de [Apple, red.] også er menneskelige," siger Forrester-analytiker Tyler Shields til Computerworlds nyhedsbureau.

Han peger på, at der hele tiden bliver fundet fejl i koder, hvilket er grunden til, at der jævnligt bliver udsendt patches, som retter fejl i produkter fra Microsoft, Adobe, Oracle og andre.

Samme holdning har andre sikkerhedsfolk.

"Denne kode-brøler fra Apple er en klar påmindelse om, at Apples operativ-systemer ikke er spor mere sikre end andre operativ-systemer, selv om det er en udbredt opfattelse," siger sikkerheds-analytiker Chris Graysin fra Bishop Fox til Computerworlds nyhedsbureau.

Går stille med dørene

Mens de fleste øvrige software-producenter gør en dyd ud af at være åbne omkring opståede sikkerhedsproblemer i deres software, går Apple mere stille med dørene.

Det er således typisk tredjeparts-sikkerhedsfolk - og ikke Apple selv - der fortæller om detaljer i eventuelle sikkerhedshuller.

Eksempelvis anede ingen noget om det nuværende SSL-hul, før Apple pludselig og uden varsel udsendte den første patch i sidste uge.

Det fik sikkerhedsfolk til at kigge nærmere på sagen, og de opdagede hurtigt en lignende fejl i Mac OS X, ligesom de opdagede kodefejlen, mens Apple fortsat holdt sig tavs.


Bare Apple dog ville kopiere Microsoft på dette område

Sikkerhedseksperter peger til Computerworlds nyhedsbureau på, at de gerne så, at Apple på dette område kopierede Microsofts åbne tilgang til sikkerheds-problemer.

Microsoft udsender nemlige detaljerede oplysninger om kommende patches og er meget hurtig til at udsende nød-lapper, hvis hackere udnytter sårbarheder, der endnu ikke er blevet lappet.

Sikkerhedseksperterne anbefaler, at virksomheder, der anvender iOS og Mac-computere, formulerer særlige sikkerheds-politikker, så selskabet ikke risikerer at blive kompromitteret på grund af Apples hemmeligheds-prægede tilgang til sikkerhedsproblematikkerne.

"Man bør overveje at flytte top-chefer og ansatte med adgang til følsomme data over på sikrere platforme," lyder det fra Randy Abrams fra sikkerhedsfirmaet NSS Labs.

Han anbefaler, at virksomheder, der anvender Mac eller iOS indfører såkaldte 'stop-gap'-muligheder - altså nødbremser, der kan trækkes, hvis uheldet er ude.

"Dermed kan man begrænse overførslen af følsomme data, indtil der er blevet udsendt patches," siger han.

Læs også:

Slut med sikkerheds-opdateringer til populært Apple-styresystem

Alvorlig krypterings-fejl kan ramme mange Apple-brugere

Skal iOS og Mac OS X virkelig smeltes sammen til et helt nyt system?

Her er den vilde smartphone-krig om erhvervskunderne

Apples iOS 7-satsning kan ende som en våd fuser

Danske it-afdelinger åbner for Mac hos medarbejderne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?