Artikel top billede

Henrik Brix (th) afløser Jørgen Kristensen Rasch (tv) som formand for de kommunale it-chefer.

It-chefer: Nu vil vi bryde KMD's monopol

Mere og bedre digitalisering i kommunerne kræver et opgør med KMD, lyder det fra den nye formand for de kommunale it-chefer.

KMD's monopol på at behandle en stor del af kommunernes data skal brydes. Sådan lyder programerklæringen fra Henrik Brix, der er nybagt formand for foreningen af kommunale it-chefer, KIT@.

Den nyvalgte formand ser stort behov for at bygge bro mellem eksisterende kommunale it-systemer og sikre, at kommunerne får lige og åben tilgang til offentlige data, hvis man for alvor ønsker at fremme digitalisering i det offentlige.

48-årige Henrik Brix, der til daglig er it- og digitaliseringschef i Favrskov kommune, lægger op til at bruge det fælleskommunale indkøbsselskab Kombit, som brækjern til at fravriste KMD kontrollen med data og ikke mindst en stribe it-systemer, som KMD i dag har reelt monopol på at levere til kommunerne.

"Kommunerne vil tage styringen tilbage, så vi bliver herrer i eget hus. Ved hjælp af rammearkitektur, Kombit og fælleskommunale udbud skal KMD-monopolet brydes. Det skal bane vejen for flere og nye leverandører og skabe større konkurrence og ikke mindst bedre og mere sammenhængende it-systemer for borgere og de kommunale medarbejdere," siger Henrik Brix.

Han sammenligner det privatiserede KMD med tegneseriefiguren Pinocchio, som efter at have fået kappet båndene til de kommunale ejere laver ulykker både for sig selv og for andre.

"Vi har i kommunerne erkendt, at KMD har haft for stor indflydelse og har styret dele af markedet for meget, mens kommunerne ikke har været skrappe nok til at tage styringen, dengang vi selv havde kontrollen med selskabet," siger Henrik Brix.

Et særligt indsatsområde bliver ifølge Henrik Brix at understøtte og forstærke kommunale digitaliseringsfællesskaber. Både de store landsdækkende fællesskaber - typisk drevet af KOMBIT - og de mindre fællesskaber mellem et antal kommuner. Det skal bringe it-chefernes faglige viden og forretningsforståelse fra dagligdagen bedre i spil, mener han.

Han udpeger velfærdsopgaver som eksempelvis skoler og ældrepleje som områder, der vil opleve store ændringer i de kommende år som konsekvens af digitaliseringen.

"Det bliver kommunernes opgave at synliggøre de fordele, borgerne kan opnå ved at bruge teknologien. Derfor er det også vigtigt, at kommunerne i fællesskab bringer vores faglige it- viden i spil, så vi kan få udviklet og udbredt de bedste løsninger til flest muligt. Det er ikke tilstrækkeligt, hvis vi tror, at vi hver for sig kan udvikle løsninger eller hvis vi lader nogle kommuner i stikken," siger Henrik Brix.

Henrik Brix lægger i øvrigt op til, at de kommunale it-chefer skal have en skarpere profil i debatten om digitalisering i det offentlige.

"Vi skal styrke vores position som en troværdig, meningsfuld sparringspartner og meningsdanner. Det skal vi udnytte maksimalt ved at sikre indflydelse til gavn for kommunal og offentlig digitalisering," lyder det fra Henrik Brix, der som ny formand for KIT@ afløser Jørgen Kristensen Rasch.

Læs også:

Kombit-direktør: Nu vil vi gennemtrevle KMD's priser

Offentlig it-chef om lønniveau: Jeg må hyre de næstbedste
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere