Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Counter-Strike lærer danske børn at læse

Computerspillene Counter-Strike og The Sims bruges til at lære danske børn i specialklasser at læse og skrive, og den pædagogiske bagmand håber at brede konceptet ud til flere folkeskoler. En spilforsker støtter ideen, men advarer samtidig mod at bruge voldelige spil i undervisningen.

De populære computerspil Counter-Strike og The Sims udnyttes i et dansk projekt til at lære 70 danske folkeskoleelever i specialklasser at læse og skrive.

Selve projektet løb af stablen i første halvdel af 2003, og de endelige forskningsrapporter er nu ved at være klar.

- Vi har hørt hele vejen rundt, at eleverne aldrig har læst og skrevet så meget i skolen som i det halve år, hvor projektet stod på, siger Finn W. Mosegaard, der har været pædagogiske konsulent på projektet.

Ideen bag projektet er, at børnene er mere motiverede til at læse og skrive, når undervisningen tager udgangspunkt i noget, der interesserer dem.

Konceptet fortsætter

Forsøget med tage afsæt i computerspil, når børn skal lære at læse og skrive, var en del af projektet it, medier og folkeskolen, som Undervisningsministeriet har støttet med i alt 340 millioner kroner.

Selv om det formelle projekt er afsluttet, fortsætter ideen og arbejdet på Programdatateket og Amtscentret for Undervisning i Viborg Amt, hvor Finn W. Mosegaard er tilknyttet.

Han håber, at skoler over hele landet begynder at inddrage computerspil som en del af undervisningen ved at gøre brug af de undervisningsplaner, der nu er lagt på nettet.

- Det er et særdeles godt undervisningsinstrument at bruge computerspil som indhold i undervisningen, og nogle af skolerne har oplevet en fremgang i elevernes læsning. Dem, der ikke bruger det, går glip af en mulighed for at bringe noget ind i undervisningen, som børn synes er utroligt spændende, og som udgør en del af deres hverdag, mener Finn W. Mosegaard.

Advarer mod voldsspil

Det pædagogiske koncept er, at børnene er mere villige til at læse og skrive, når det handler om noget, de interesserer sig for.

Derfor spurgte man en række elever, hvilket computerspil der var deres favorit. Svaret var entydigt det kontroversielle spil Counter-Strike, hvori man enten påtager sig rollen som terrorist eller anti-terrorist og så skal dræbe sine modstandere.

Counter-Strike fik senere følge af simulationsspillet The Sims, og de to spil udgjorde 10 procent af undervisningen, mens resten af tiden gik med at læse og skrive med udgangspunkt i spiloplevelserne.

Spilforsker Hans Henrik Knoop fra Danmarks Pædagogiske Universitet er en varm fortaler for at bruge computerspil i undervisningen. Han er enig i, at det er vigtigt, at lærerne ofte tager udgangspunkt i elevernes interesser, men han advarer samtidig mod at bruge voldelige spil som Counter-Strike.

- Jeg er skeptisk over for det, for der er risici forbundet med voldsspil, og desværre er der også tegn på, at svage børn kan være de mest påvirkelige. Undersøgelser viser endvidere, at påvirkningen ofte foregår ubevidst, siger Hans Henrik Knoop.

Han peger samtidig på, at Counter-Strike har fået mærkningen 16+, og at spillet derfor ikke kan anbefales til brug af børn under den alder. Spillet The Sims har han til gengæld ingen forbehold over for.

Udgangspunkt i børnenes interesser

Finn W. Mosegaard forsvarer valget af Counter-Strike med, at det rent faktisk er det, som børnene interesserer sig for, og at det er mindre chokerende end den gennemsnitlige tv-avis.

- Vi har ikke valgt Counter-Strike, fordi det er det bedste, men fordi vi spurgte omkring 50 elever ved projektets start. Vi må prøve at tage udgangspunkt i det, der rører eleverne, og lave undervisning ud fra det, siger han.

Alligevel er han på udkig efter en afløser til Counter-Strike, så han kan få større fokus på undervisningsplanerne og mindre polemik om de computerspil, der bruges. Håbet er at overvinde barriererne, så flere folkeskoler vil bruge computerspil og på den måde gøre undervisningen mere vedkommende for eleverne.

- Den første barriere er, at lærerne skal finde ud af, at her ligger en guldmine til undervisningen. Man skal også være klar til at forlade den traditionelle undervisning, som man har udviklet igennem flere år, og som er meget baseret på bøger, siger Finn W. Mosegaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere