Artikel top billede

Advarsel: Indsamling af vores persondata er gået amok på nettet

Forbrugersikkerheden på nettet er alt for dårlig. Nu skal loven strammes, lyder et forslag.

Indsamling af data og personlige oplysninger om danskerne er gået amok på nettet, og forbrugersikkerheden er reelt sat ud af spil.

Det mener Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Digital Sikkerhed og Ingeniørforeningen, som går sammen om et fælles opråb til regeringen. Det skriver Jyllands-Posten.

»Der er ikke længere nogen grænse for, hvor meget privatliv man skal afgive som bruger på nettet. Virksomhederne tilegner sig flere og flere data, og vi forbrugere må nødtvungent acceptere det, da vi ikke har alternativer. Det betyder, at vi mister retten til at kontrollere vores oplysninger. Vi ved ikke, hvor de havner, og hvad de bliver brugt til i fremtiden,« siger seniorjurist Anette Høyrup, Forbrugerrådet Tænk, til avisen.

Tal fra EU viser, at kun 26 pct. af brugerne af sociale netværk og 18 pct. af de, der handler på nettet, føler, at de har fuldstændig kontrol over deres personlige data.

Ifølge Jørn Guldberg fra Ingeniørforeningen, IDA, bør der kastes lys over, hvad der foregår af indsamling af informationer på nettet.

»Mange mennesker er ikke klar over, hvad der foregår. Derfor bør vi stille et krav om, at Google, Facebook og alle andre virksomheder og offentlige institutioner og selskaber skal oplyse, hvad de ved om hver enkelt af os, og hvem de sælger oplysningerne til,« siger han til avisen.

Forbrugerrådet Tænk, Ingeniørforeningen og Rådet for Digital Sikkerhed fastslår over for Jyllands-Posten, at det er på høje tid, at den danske persondatalov bliver strammet og gjort tidssvarende, idet den blev lavet, inden der var noget, der hed cookies, sociale medier og big data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere