Breaking:Nets med ny strategi: Vil sælge NemID og MitID

Artikel top billede

Derfor får jyderne snart hurtigere internet

Danmark får snart sit tredje større internetknudepunkt, der denne gang er placeret i Jylland. Læs her, hvad det kan komme til at betyde for jyske internetfirmaer.

I næste måned åbner der et nyt internet-knudepunkt i Skanderborg ved Aarhus.

Det drejer sig om den såkaldt DIX (Danish Internet eXchange), hvor flertallet af de danske internetudbydere udveksler trafik med hinanden.

DIX'en drives i dag af det DTU-baserede i2, der er en fortsættelse af UNI-Cs Forsknings- og samfunds division, der i starten af 2013 blev virksomhedsoverdraget til DTU.

I dag findes DIX'en to andre steder i Danmark - ved DTU i Lyngby og i Interxions datacenter i Ballerup - begge steder nord for København.

Og nu åbner der så snart en tredje og jysk udgave i Skanderborg.

"Alt andet lige betyder det hurtigere og billigere internetforbindelser for de jyske erhvervsvirksomheder, der har et meget stort internet-behov," siger Martin Bech, som er direktør i i2, til Computerworld.

Derfor er det hurtigere og billigere

Han forklarer, at de billigere forbindelser skyldes, at lokale virksomheder omkring Aarhus- og Skanderborg-området nu kan nøjes med korte, dedikerede forbindelser til den nye DIX frem for lange kabler til Ballerup og Lyngby i Københavnsområdet.

"De virksomheder har sikkert den slags forbindelser i dag, men det foregår typisk igennem et teleselskab og til teleselskabets priser. Ved at tilmelde sig DIX'en bevæger de sig ind på et engros-marked med engros-priser uden et fordyrende mellemled i form af et teleselskab," fortæller Martin Bech.

Et eksempel, hvor hurtigheden betyder noget, kunne være en telekonference mellem to virksomheder.

"Det er ikke sikkert, at en kunde kan mærke forskel på få millisekunder ved almindeligt internetbrug, men vi har udført forskningsmæssige forsøg med musikere, der spiller sammen over nettet, og der skal jeg love for, at der betyder få millisekunders forsinkelse alt," forklarer Martin Bech.

Han nævner samtidig, at der ved tilmelding til DIX'en er en række etableringsomkostninger som eksempelvis udstyr og etableringen af en række IP-adresser.

Almindelige borgere i Jylland vil næppe komme til at opleve den store forskel på oprettelsen af den nye DIX, indtil der kommer nogle lokale indholdsleverandører, der streamer store mængder af data ud til kunderne.

Et opgør med København

Med udvidelsen i det jyske forventer i2, at blandt andre udbydere af by- og bolig-net samt medie- og indholdsudbydere vil tilslutte sig DIX'en. Udviklingspunktet kommer til at ligge i Nianets datacenter i Skanderborg, hvor den officielle åbning finder sted den 11. juni.

Nianet er i dag ejet af 16 el-selskaber, der i forvejen er godt repræsenteret i Danmarks hovedland.

"For os, der har arbejdet med internetinfrastruktur i mange år, står DIX'en som noget ganske særligt. Der er ikke mange, der ved det, men DIX'en har været en meget væsentlig faktor for udbredelsen af billige og hurtige internet- og hosting-tjenester i Danmark," forklarer Nianets administrerende direktør Rasmus Helmich i en pressemeddelelse.

"Så vi er supertilfredse med, at DIX'en valgte os til deres udvidelse til Jylland. Vores jyske DIX vil også give en mere jævn fordeling af internettrafikken i Danmark, som historisk set har været centreret i retning af København," fortsætter Rasmus Helmich i pressemeddelelsen.

Læs også:
Hjertekammeret i Danmarks internet får ny adresse

Nyt dansk web-knudepunkt udfordrer DIX
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
MS Power Platform

På dette seminar kan du høre mere om mulighederne i Power Apps, og hvordan du kommer igang med at skabe værdi med Microsofts low code/no code-platform. Du kan også få inspiration fra organisationer, der i dag allerede er godt i gang og som har gjort sig deres erfaringer med platformen. Hvad virker? Og hvad virker ikke?

28. september 2022 | Læs mere


Strategisk brug af cloud: Få styr på compliance, infrastruktur og industry clouds

På denne konference klæder vi dig på at træffe de strategiske de valg, som der ligger bag hybrid cloud. Og vi går i dybden med de compliance- og sikkerhedsmæssige udfordringer og beslutninger der følger med cloud-løsninger

29. september 2022 | Læs mere


Årets CISO 2022 - Sådan arbejder du med sikkerhed, systemer og ledelse

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2022 på denne konference.

05. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital