Derfor får jyderne snart hurtigere internet

Danmark får snart sit tredje større internetknudepunkt, der denne gang er placeret i Jylland. Læs her, hvad det kan komme til at betyde for jyske internetfirmaer.

I næste måned åbner der et nyt internet-knudepunkt i Skanderborg ved Aarhus.

Det drejer sig om den såkaldt DIX (Danish Internet eXchange), hvor flertallet af de danske internetudbydere udveksler trafik med hinanden.

DIX'en drives i dag af det DTU-baserede i2, der er en fortsættelse af UNI-Cs Forsknings- og samfunds division, der i starten af 2013 blev virksomhedsoverdraget til DTU.

I dag findes DIX'en to andre steder i Danmark - ved DTU i Lyngby og i Interxions datacenter i Ballerup - begge steder nord for København.

Og nu åbner der så snart en tredje og jysk udgave i Skanderborg.

"Alt andet lige betyder det hurtigere og billigere internetforbindelser for de jyske erhvervsvirksomheder, der har et meget stort internet-behov," siger Martin Bech, som er direktør i i2, til Computerworld.

Derfor er det hurtigere og billigere
Han forklarer, at de billigere forbindelser skyldes, at lokale virksomheder omkring Aarhus- og Skanderborg-området nu kan nøjes med korte, dedikerede forbindelser til den nye DIX frem for lange kabler til Ballerup og Lyngby i Københavnsområdet.

"De virksomheder har sikkert den slags forbindelser i dag, men det foregår typisk igennem et teleselskab og til teleselskabets priser. Ved at tilmelde sig DIX'en bevæger de sig ind på et engros-marked med engros-priser uden et fordyrende mellemled i form af et teleselskab," fortæller Martin Bech.

Et eksempel, hvor hurtigheden betyder noget, kunne være en telekonference mellem to virksomheder.

"Det er ikke sikkert, at en kunde kan mærke forskel på få millisekunder ved almindeligt internetbrug, men vi har udført forskningsmæssige forsøg med musikere, der spiller sammen over nettet, og der skal jeg love for, at der betyder få millisekunders forsinkelse alt," forklarer Martin Bech.

Han nævner samtidig, at der ved tilmelding til DIX'en er en række etableringsomkostninger som eksempelvis udstyr og etableringen af en række IP-adresser.

Almindelige borgere i Jylland vil næppe komme til at opleve den store forskel på oprettelsen af den nye DIX, indtil der kommer nogle lokale indholdsleverandører, der streamer store mængder af data ud til kunderne.

Et opgør med København
Med udvidelsen i det jyske forventer i2, at blandt andre udbydere af by- og bolig-net samt medie- og indholdsudbydere vil tilslutte sig DIX'en. Udviklingspunktet kommer til at ligge i Nianets datacenter i Skanderborg, hvor den officielle åbning finder sted den 11. juni.

Nianet er i dag ejet af 16 el-selskaber, der i forvejen er godt repræsenteret i Danmarks hovedland.

"For os, der har arbejdet med internetinfrastruktur i mange år, står DIX'en som noget ganske særligt. Der er ikke mange, der ved det, men DIX'en har været en meget væsentlig faktor for udbredelsen af billige og hurtige internet- og hosting-tjenester i Danmark," forklarer Nianets administrerende direktør Rasmus Helmich i en pressemeddelelse.

"Så vi er supertilfredse med, at DIX'en valgte os til deres udvidelse til Jylland. Vores jyske DIX vil også give en mere jævn fordeling af internettrafikken i Danmark, som historisk set har været centreret i retning af København," fortsætter Rasmus Helmich i pressemeddelelsen.

Læs også:
Hjertekammeret i Danmarks internet får ny adresse

Nyt dansk web-knudepunkt udfordrer DIX
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.