Test: Samsung monitor giver dig 4K opløsning på skrivebordet til overraskende lav pris

Producenterne kappes om at sælge dig 4K-fjernsyn, længe inden der er indhold til dem. Men på dit skrivebord bestemmer du opløsningen - sådan da. For Computerworld har testet Samsungs 590D skærm og fundet et par udfordringer, du skal kende, før du køber.

Sølle 4.200 kroner inklusive moms. Det er, hvad du skal slippe for Samsungs 4K skærm kaldet U28UD590. Men selv om skærmen er øjevridende skarp, er 4K skærme ikke uden problemer.

Og lad os slå fast: Det er ikke Samsungs problem.

For UD590 er skarp og lysstærk. Og med en opløsning på hele 3.840 x 2.160 pixels fordelt på 28 tommer får skærmen vores fotos fra et Canon 5D Mark II, i en original opløsning på 5.616 x 3.744, til at fremstå næsten absurd skarpe.

Det samme gør klip med 4K indhold, når man ellers kan finde dem. For som det også var tilfældet med HD-fjernsyn, tager det et stykke tid, før medie-indholdet matcher teknologien.

Den udfordring gælder dog især fjernsyn med 4K opløsning, mens en monitor som Samsung UD590 er anvendelig lige nu. Såfremt du har et grafikkort, som kan levere den nødvendige opløsning via skærmens stik til DisplayPort eller HDMI 1.4. Udfordringen derimod er Windows - og flere af de programmer, som du normalt anvender.

For med en opløsning, som går fra 2,1 millioner pixels ved 1.920 x 1.080 til 8,3 millioner pixels ved 4K opløsningen på 3.840 x 2.160, bliver skrivebordet og menuerne i Windows meget, meget små.

Så små at selv på en 28 tommer skærm er det svært at bruge computeren effektivt, medmindre du sidder meget tæt på.

Selve Metro / Modern UI brugerfladen i Windows 8 skalerer, som udgangspunkt fint, men skrivebordet og nogle programmer har problemer.

For at undgå det skal du ind og arbejde med Windows egen skalering af hele brugerfladen. Efter en genstart er hele Windows skaleret, og det gør Windows nemmere at bruge.

Nogle programmer kræver dog lidt mere. Det gælder blandt andet Googles Chrome-browser, som var direkte uskarp i tekst og billeder, mens Internet Explorer 11 viste siderne ekstremt skarpt.

Det er heldigvis noget, som du kan slå fra (tip: Højreklik på Chrome ikonet - > vælg egenskaber ->  Kompabilitet -> Sæt hak i "Deaktiver skærmskalering ved højopløsningsindstillinger")

Microsofts Office skalerede også fint, men det var, som om nogle af ikonerne ikke stod så skarpt, som de plejer, på den 30 tommer 2.560 x 1.600 pixels skærm, undertegnede normalt bruger.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.