Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Test: Samsung monitor giver dig 4K opløsning på skrivebordet til overraskende lav pris

Producenterne kappes om at sælge dig 4K-fjernsyn, længe inden der er indhold til dem. Men på dit skrivebord bestemmer du opløsningen - sådan da. For Computerworld har testet Samsungs 590D skærm og fundet et par udfordringer, du skal kende, før du køber.

4K er ikke uden udfordringer

Sølle 4.200 kroner inklusive moms. Det er, hvad du skal slippe for Samsungs 4K skærm kaldet U28UD590. Men selv om skærmen er øjevridende skarp, er 4K skærme ikke uden problemer.

Og lad os slå fast: Det er ikke Samsungs problem.

For UD590 er skarp og lysstærk. Og med en opløsning på hele 3.840 x 2.160 pixels fordelt på 28 tommer får skærmen vores fotos fra et Canon 5D Mark II, i en original opløsning på 5.616 x 3.744, til at fremstå næsten absurd skarpe.

Det samme gør klip med 4K indhold, når man ellers kan finde dem. For som det også var tilfældet med HD-fjernsyn, tager det et stykke tid, før medie-indholdet matcher teknologien.

Den udfordring gælder dog især fjernsyn med 4K opløsning, mens en monitor som Samsung UD590 er anvendelig lige nu. Såfremt du har et grafikkort, som kan levere den nødvendige opløsning via skærmens stik til DisplayPort eller HDMI 1.4.

Udfordringen derimod er Windows - og flere af de programmer, som du normalt anvender.

For med en opløsning, som går fra 2,1 millioner pixels ved 1.920 x 1.080 til 8,3 millioner pixels ved 4K opløsningen på 3.840 x 2.160, bliver skrivebordet og menuerne i Windows meget, meget små.

Så små at selv på en 28 tommer skærm er det svært at bruge computeren effektivt, medmindre du sidder meget tæt på.

Selve Metro / Modern UI brugerfladen i Windows 8 skalerer, som udgangspunkt fint, men skrivebordet og nogle programmer har problemer.

For at undgå det skal du ind og arbejde med Windows egen skalering af hele brugerfladen. Efter en genstart er hele Windows skaleret, og det gør Windows nemmere at bruge.

Nogle programmer kræver dog lidt mere. Det gælder blandt andet Googles Chrome-browser, som var direkte uskarp i tekst og billeder, mens Internet Explorer 11 viste siderne ekstremt skarpt.

Det er heldigvis noget, som du kan slå fra (tip: Højreklik på Chrome ikonet - > vælg egenskaber ->  Kompabilitet -> Sæt hak i "Deaktiver skærmskalering ved højopløsningsindstillinger")

Microsofts Office skalerede også fint, men det var, som om nogle af ikonerne ikke stod så skarpt, som de plejer, på den 30 tommer 2.560 x 1.600 pixels skærm, undertegnede normalt bruger.

Selve skærmen

Det er nemt at lade 4K opløsningen stjæle hele showet, men Samsungs UD590 har også et par andre kendetegn. Først og fremmest kan man mærke, at der er lavet et par kompromisser for at holde prisen nede.

Det betyder, at du ikke kan justere skærmen i højden - faktisk kan du kun justere den en smule ved at vippe den et par grader frem eller tilbage. En USB-hub eller andre ting, som skærme i den prisklasse normalt kommer med, må du også se langt efter.

Designet har vi ikke noget at udsætte på, og den minimalistiske fremtoning understreges af, at joystikket, som du navigerer i menuerne med, er monteret på bagsiden. Menuerne er forholdsvis simple og til at finde ud af.

Samsung har udstyret skærmen med at par foruddefinerede indstillinger, men du vil nok gerne selv prøve at finde en balance, som matcher dine præferencer - men det er ikke hos denne skærm, at du finder de avancerede værktøjer til farvekalibrering. Dertil er 590D for rettet mod forbrugere.

Foden kan umiddelbar virke lidt spinkel, men skærmen stod - på trods af den lave vægt - stabilt på vores bord under hele testen.

Skarpere skærm med blødere billede

Det er sælsomt ironisk, at man netop ved at købe en ekstremt skarp skærm risikerer at få et mindre skarpt billede af sin brugerflade. Men det er desværre vilkårene pt. ved 4K opløsningen - og selv om det går den rigtige vej, er det ikke vores indtryk, at det er det vigtigste område for programmører og designere.

Normalt ville vi også pege på computerspillere som et oplagt segment for 4K skærme, men udfordringen er igen programmerne.

I vores test spillede Battlefield 4 med indstillingerne for grafikkvaliteten på high og med en opløsning på 3.840 x 2.160 pixels - uden at det pressede vores kort i knæ. Det er i og for sig imponerende, for vores AMDs Radeon 270X kort koster under 1.400 kroner i en version med 2 gigabyte hukommelse.

Samtidig trak Radeon 270X kortet samtidig også en ekstra Dell-skærm med en opløsning på 2.560 x 1.600 som en ekstra monitor.

Det skal dog siges, at åbnede vi for mange browser-vinduer og derefter gik i gang med at spille, røg ydelsen ned. Noget som ikke er et problem i de 2.560 x 1.600, vi normalt spiller med.

Udfordringen er dog, at Battlefield 4 ikke ser væsentligt bedre ud i 4K og 3.840 x 2.160, end den gør i 2.560 x 1.600 pixels på vores normale skærm. Kommer du fra en normal HD (1.920 x 1.080 pixels), vil du selvfølgelig opleve et større spring, men i dette tilfælde kan mindre også gøre det - specielt hvis du så i stedet kan skrue helt op på ekstra-effekterne i dit spil. Det er typisk der, at den største visuelle oplevelse ligger.

Konklusion: Er du parat til 4K?

En 4K skærm som Samsung UD590 er derfor pt. noget, som vi primært vil anbefale til grafikere eller fotografer, som har behov for at se illustrationer og fotos så realistisk som muligt på hjemmeskærmen.

Der er ingen tvivl om, at 4K-teknologien *er* imponerende og giver et enormt løft til oplevelsen foran skærmen. Samtidig er prisen overkommelig, når man samtidig tager i betragtning, hvor ny 4K-teknologien - og at man typisk har en god skærm i væsentligt længere tid end en computer.

Så overvejer du lige nu, om du skal have en ny skærm, er 4K værd at overveje. Bare du husker, at oplevelsen med dine programmer og dit styresystem på en 4K-skærm tilsluttet en normal Windows pc ikke er fuldstændigt strømlinet - endnu. Også selv om Windows 8.1 gør et hæderligt forsøg på at lade dig tilpasse dine skærme til de nye gigantopløsninger. Det er sandsynligvis også en af de ting, som Microsoft vil arbejde med i Windows 8.2 eller andre kommende opdateringer.

Det er dog i programmer som Photoshop eller Lightroom, at du virkelig kan arbejde med dine fotos i en opløsning, som er tættere på den, som de har fra kameraet. Og henter du, som undertegnede, dine egne fotos ind fra et full frame digitalt spejlreflekskamera som et Canon 5D Mk II kamera med 21,1 megapixel sensor, vil du blive overrasket over, hvor ekstremt skarpt dine fotos står. Det er, for at bruge en kliché, som at opleve dem på ny.

Prisen for at opleve fotos er bare, i undertegnedes øjne, ret høj på grund af de kompromisser, man må lave på sin Windows-brugerflade - men hvis du kører Mac, skalerer tingene en smule bedre.

Samtidig skal du også huske, at en firedobling af antallet af pixels på skærmen også kræver noget af din pc.

Først og fremmest, at du har et grafikkort, som kan trække opløsningen. Vores Radeon 270X klarede opgaven overraskende godt, men sluttede vi Samsung UD590-skærmen til en Surface 2 Pro, kunne vi ikke tvinge opløsningen højere op end 2.560 x 1.600 pixels - lidt ærgerligt at opdage, når du har købt skærmen.

At arbejde med 4K opløsninger kræver desuden en del af din processor. Vores testmaskine er således udstyret med Intels 6-kernede topmodel, Intel 4960X, og den brugte, da den skulle afspille en ukomprimeret 4K filmsekvens, hele 46 % af processorkraften med VLC-afspilleren. Med mere traditionelle filmformater faldt processorloaden dog til omkring 13 %. De fleste nyere maskiner skal nok kunne følge med, men det bliver sandsynligvis ikke helt med samme kraftoverskud, som du er vant til.

Kan du leve med de begrænsninger, er 4K en flot opgradering af din eksisterende skærm - vi ville dog nok overveje, om ikke 30 eller 32 tommer passer bedre til opløsningen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.