Artikel top billede

Lego overhaler Microsoft: Sådan indfanger vi Danmarks bedste it-folk

Med en sikker medarbejderstrategi er Lego gået fra at være en ukendt it-arbejdsplads til at ligge blandt landets mest eftertragtede - kun overgået af Google.

For få år siden blev Lego slet ikke betragtet som en it-arbejdsplads blandt de studerende på danske universiteter.

I dag ligger virksomheden nummer to på den liste - lige i hælene på Google og foran it-giganter som Microsoft.

Den position er ikke skabt ved et tilfælde.

It-afdelingen i Lego er helt bevidst gået efter en topplacering med en klart defineret strategi.

"Over de sidste tre år har vi totalt ændret vores medarbejderstrategi," fortæller David Tøttrup, der er strategisk HR partner for Corporate IT i Lego.

"Tidligere var vi statiske og erstattede eksempelvis en seniormedarbejder med en seniormedarbejder. Det gør vi ikke mere. I dag har vi en løbende strøm af medarbejdere i vores organisation. Det starter faktisk med, at vi ansætter it-studerende."

Lego har således valgt at opfostre egne folk, og det begynder med, at firmaet henter studerende fra universiteternes hårde datalogiafdelinger og de lidt blødere folk fra handelshøjskolerne.

I øjeblikket er der cirka 30 studerende, der har deres gang i Legos it-afdeling i Billund, hvilket svarer til cirka ti procent af firmaets samlede it-styrke i Danmark.

I praksis ansættes de studerende i studiejobs i et begrænset timetal.

"Det er cirka 30 procent, der bliver i virksomheden. De øvrige hjælper vi videre til andre virksomheder, hvor de kan få opfyldt deres jobønsker. Vi har valgt en strategi, der hedder: Ansæt til en karriere og ikke bare til et job," fortæller han.

Spred din viden

Den den justering har givet en mærkbar bonus for virksomheden.

"For det første er vi ikke længere så sårbare i forhold til at miste medarbejdere med specifikke kompetencer indenfor et område. Ved at sprede viden ud på flere og nye ansatte bliver nettet mere fintmasket, og vores it-folk får bredere vidensniveau," siger han

I praksis spredes viden ved at sætte en blanding af nye og mere erfarne folk sammen i de projektforløb, som it-afdelingen søsætter, i stedet for at sætte specialister ind på alle pladserne.

"Vi forsøger også at skære ned på antallet af projekter, som den enkelte medarbejder er knyttet til. Vi mister effektivitet, hvis en person er med på en stribe projekter fremfor at kunne koncentrere sig om færre ting. På den måde skal medarbejderen heller ikke omstille sig hele tiden."

Lego forsøger på den måde at bygge sit eget dynamiske økosystem.

"Vores strategi gør det muligt at udskifte en seniorprojektleder med en juniorprojektleder, hvis førstnævnte stopper. Det giver en forskydning hele vejen ned gennem organisationen, hvor folk rykker et skridt op, og vi ansætter en ny person i bunden af fødekæden."

På den måde bliver karrieremulighederne i it-afdelingen også mere synlige for den enkelte.

"Vi er meget åbne omkring, at det er OK at søge nye arbejdsområder indenfor organisationen. Vi sætter ikke folk på skolebænken, men rykker dem hellere til nye positioner for at opnå ny viden."

Ledelsen er også aktiv i forhold til at flytte folk til nye positioner, hvor de kan udvikle sig på nye områder.

Fra ukendt til eksklusiv

Lego IT startede medarbejderstrategien tilbage i 2011. En  Universum-undersøgelse, der fortæller om, hvor danske studerende gerne vil arbejde, når de er færdige, understregede behovet. 

Legos resultat på den liste var ikke særligt imponerende. Det var faktisk ikke eksisterende. 

"I 2011 var vi ikke engang på top 100 i forbindelse med Lego som en it-arbejdsplads i Danmark. Det ville vi naturligvis gerne ændre på," fortæller David Tøttrup.

Samme år som Lego begyndte at tage studerende ind og skabe mere dynamik i medarbejderstaben, var der ingen synlig forbedring af resultatet, og firmaet var stadig ikke blandt de 100 mest ønskede.

Men i 2013 så tingene helt anderledes ud. Nu lå Lego pludselig på en tredjeplads blandt Danmarks mest eftertragtede it-arbejdspladser.

"På den nye liste fra 2014 ligger vi nummer to. Vi ser det som en stor succes, at vi har bragt virksomheden tættere på de studerende."

Virksomheden ligger således lige efter Google og foran it-giganter som Microsoft og IBM. 

Lego har dog stadig svært ved at få fat i de rigtig tunge datalogifolk, erkender han.

Resultaterne har ikke desto mindre vakt opsigt i resten af Legos organisation.

"Fra vi skubbede projektet i gang, er der i dag ledere indenfor andre områder end it, der har igangsat lignende initiativer," siger David Tøttrup.

Læs også:

Disse virksomheder vil it-studerende helst arbejde for

Ny gratis konference: Sådan scorer din virksomhed fremtidens it-stjerner

Krisen kradser ikke mere: Der er job i it-branchen igen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere