Artikel top billede

Næse på vej efter CPR-brøler

Sagen om de 900.000 offentliggjorte CPR-numre fik fredag Datatilsynet til at åbne en sag mod Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tilsynet varsler, at der er kritik på vej.

Efter sidste uges kaos om de 900.000 danskeres CPR-numre, der ved en fejl røg ud på nettet, får Økonomi- og Indenrigsministeriet nu to uger til at svare på spørgsmål om fremtidens databehandling - og om, hvad ministeriet vil gøre for, at det ikke sker igen. Det skriver dr.dk.

Det sker, efter at Datatilsynet fredag meddelte, at det nu af egen drift vil åbne en sag mod ministeriet. Ministeriet har allerede redegjort for forløbet overfor tilsynet, men altså ikke givet svar på flere centrale spørgsmål - især om hvilke procedurer, der nu skal ændres.

"Vi har fået en redegørelse om, hvad der skete. Men vi vil gerne vide specifikt, hvad de vil gøre fremadrettet. Vi vil gerne vide, hvad deres overvejelser munder ud i, og derfor har vi stillet en række spørgsmål, som de skal svare på inden for to uger. Derefter er det sandsynligt, at vi ender med give dem en eller anden form for kritik. De har jo allerede indrømmet fejlen," fortæller specialkonsulent i Datatilsynet Jesper Vang til dr.dk.

Det var den såkaldte Robinson-liste, der ved en fejl blev offentliggjort, uden at data om danskernes CPR-numre var fjernet. Robinsonlisten er en liste over de danskere, der har frabedt sig adresserede reklamer - og det er normalt, at virksomheder henter denne liste fra CPR-kontorets hjemmeside for at kunne filtrere Robinson-danskerne fra.

Denne gang var listen, der kom fra it-firmaet CSC, ved en fejl ikke skrællet for CPR-numre. Alligevel røg den på CPR-kontorets hjemmeside, hvor de 900.000 danskeres navne, adresser og CPR-numre blev hentet af 18 virksomheder i de 50 minutter, den lå tilgængelig, inden den blev fjernet igen.

Den gigantiske læk af CPR-numre kan få yderligere konsekvenser, sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i sidste uge:

"Det er ganske enkelt en fejl, der ikke må ske. Jeg ser med dyb alvor på denne sag," siger hun.

Læs også:

Opposition efter CPR-læk: 'Amatøragtigt', 'totalt uacceptabelt' og 'hvad med et borgerkort'?

Sådan blev 900.000 CPR-numre blottet på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.