Artikel top billede

Næse på vej efter CPR-brøler

Sagen om de 900.000 offentliggjorte CPR-numre fik fredag Datatilsynet til at åbne en sag mod Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tilsynet varsler, at der er kritik på vej.

Efter sidste uges kaos om de 900.000 danskeres CPR-numre, der ved en fejl røg ud på nettet, får Økonomi- og Indenrigsministeriet nu to uger til at svare på spørgsmål om fremtidens databehandling - og om, hvad ministeriet vil gøre for, at det ikke sker igen. Det skriver dr.dk.

Det sker, efter at Datatilsynet fredag meddelte, at det nu af egen drift vil åbne en sag mod ministeriet. Ministeriet har allerede redegjort for forløbet overfor tilsynet, men altså ikke givet svar på flere centrale spørgsmål - især om hvilke procedurer, der nu skal ændres.

"Vi har fået en redegørelse om, hvad der skete. Men vi vil gerne vide specifikt, hvad de vil gøre fremadrettet. Vi vil gerne vide, hvad deres overvejelser munder ud i, og derfor har vi stillet en række spørgsmål, som de skal svare på inden for to uger. Derefter er det sandsynligt, at vi ender med give dem en eller anden form for kritik. De har jo allerede indrømmet fejlen," fortæller specialkonsulent i Datatilsynet Jesper Vang til dr.dk.

Det var den såkaldte Robinson-liste, der ved en fejl blev offentliggjort, uden at data om danskernes CPR-numre var fjernet. Robinsonlisten er en liste over de danskere, der har frabedt sig adresserede reklamer - og det er normalt, at virksomheder henter denne liste fra CPR-kontorets hjemmeside for at kunne filtrere Robinson-danskerne fra.

Denne gang var listen, der kom fra it-firmaet CSC, ved en fejl ikke skrællet for CPR-numre. Alligevel røg den på CPR-kontorets hjemmeside, hvor de 900.000 danskeres navne, adresser og CPR-numre blev hentet af 18 virksomheder i de 50 minutter, den lå tilgængelig, inden den blev fjernet igen.

Den gigantiske læk af CPR-numre kan få yderligere konsekvenser, sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i sidste uge:

"Det er ganske enkelt en fejl, der ikke må ske. Jeg ser med dyb alvor på denne sag," siger hun.

Læs også:

Opposition efter CPR-læk: 'Amatøragtigt', 'totalt uacceptabelt' og 'hvad med et borgerkort'?

Sådan blev 900.000 CPR-numre blottet på nettet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere