Artikel top billede

Skal du vælge en iPhone 6, iPhone 6 Plus eller iPad?

Om få dage kan du forudbestille Apples nye iPhones, men at vælge i mellem dem er slet ikke så let, som man skulle tro.

Computerworld News Service: Ligesom mange andre har jeg tænkt mig at forudbestille en af de nye iPhones. I Danmark kan det gøres fra 26. september.

Jeg er dog endnu ikke helt afklaret, om jeg vil bestille en iPhone 6 eller en iPhone 6 Plus.

Jeg havde ellers forventet, at jeg nemt kunne beslutte mig.

Med alle de detaljer, der har været offentligt kendt længe før Apples offentliggørelse af de nye iPhones tirsdag 9. september, havde jeg allerede afskrevet den store iPhone som alt for klodset at bære rundt på.

Selv iPhone 6 virker for mig en anelse stor efter jeg i årevis har brugt smartphones med firetommer-skærme.

Jeg har i årenes løb udviklet specifikke brugsscenarier for min iPhone 5 og iPad mini og antog, at den bedste løsning for mig ville være som hidtil to forskellige apparater, der tilsammen imødekom mine forskellige behov.

Og så gør Apple noget uventet. Selskabet lancerer to iPhones med forskellig funktionalitet.

Selvom de fleste af specifikationerne er ens - på nær at iPhone 6 Plus har et bedre kamera og et større batteri - så er brugeroplevelsen forskellig.

Visse funktioner såsom Reachability - hvor et dobbelt-tryk på knappen Hjem får indhold til at glide ned over skærmen, hvilket gør det nemmere at betjene telefonen med kun en enkelt hånd - er at finde på begge telefoner.

Frem med blyant og papir og tegn iPhone 6

Men Apple har fundet ud af at udnytte den større skærm på iPhone 6 Plus.

Her viser Apples indbyggede apps simpelthen mere information eller mere indhold, når telefonen vendes vandret i såkaldt landskabsvisning.

Hjemmeskærmen roterer ligesom på en iPad.

Selv om begge nye telefoner har et større tastatur med flere knapper og bedre funktionalitet, så er tastaturet på iPhone 6 Plus altså forbedret mest.

Kort sagt, så er der forskel på de to telefoners brugergrænseflade og brugeroplevelse, og de ekstra forbedringer på iPhone 6 Plus har fået mig til at overveje, om det alligevel skal være den, jeg bestiller.

Jeg har ikke selv haft nogen af de to nye telefoner i hånden, og ligegyldigt hvor mange billeder jeg ser, kan det ikke give mig en realistisk fornemmelse af, hvor stor hver telefon egentlig føles.

Derfor fandt jeg de fysiske dimensioner for hver telefon på Apples website, fattede lineal og blyant og tegnede deres konturer på et stykke papir.

Resultatet overraskede mig ærligt talt.

Da jeg lagde min iPhone 5 henover i det beskyttelsesetui, den har været i, siden jeg fik den, viste det sig, at den faktisk var bredere end iPhone 6 og kun nogle få millimeter kortere.

Det gjorde ikke den store forskel, da jeg tog den ud af beskyttelsesetuiet.

Derimod var der selvfølgelig en meget større forskel i størrelse mellem min iPhone 5 og iPhone 6 Plus, men det var ikke så markant, som jeg havde forventet.

Jeg er nu overbevist om, at jeg nemt og bekvemt kan bruge begge telefoner, for det meste endda med kun én hånd.

Det gik også op for mig, at iPhone 6 Plus vil passe fint i lommen på de fleste, men ikke alle, mine bukser.

I stedet for afklaring gjorde mit lille eksperiment valget sværere.

Det rette valg kommer an på behovet

Det fik mig til at indse, at min beslutning afhænger mere af funktionalitet end formfaktor, hvilket betyder, at jeg virkelig har tænkt grundigt over brugsscenarier for hver telefon og sammenlignet dem med hinanden og med min iPad mini eller en iPad Air.

Da jeg bruger både min iPhone og iPad lige så meget til arbejde som privat brug, var jeg nødt til at sætte mig ned og sammenligne Apples nye smartphone, phablet og tablet fra en erhvervsbrugers perspektiv.

Da var det, at flere vigtige ting gik op for mig.

For det første er det muligt at anvende iPhone 6 Plus som en mikro-iPad udover blot som telefon, i det mindste i det omfang Apple og tredjepartsudviklere lancerer apps, der udnytter den telefonens større skærm.

Det betyder, at i visse sammenhænge vil den sandsynligvis være i stand til at erstatte en iPad (eller i hvert fald en iPad mini), selvom det ikke vil gælde i alle tilfælde. Udover at placere min eksisterende iPhone 5 ovenpå de tegnede konturer af de nye telefoner, lagde jeg også min iPad mini ved siden af.

Størrelsesforskellen mellem iPhone 6 Plus og iPhone 6 (eller iPhone 5/5s) er overkommelig, men forskellen mellem den og iPad mini virker enorm. (Her er det værd at bemærke, at skærmenes størrelse angives som det diagonale mål, hvilket ikke altid formidler lige klart, hvor stor størrelsesforskellen føles i virkeligheden.)

Så hvordan vælger man? For mig at se kan man prøve at dele det op sådan her:

Hvem har brug for en iPad?

Selvom jeg ikke har prøvet at bruge en iPhone 6 Plus, så forekommer det mig åbentlyst, at den ikke vil være oplagt til visse ting, som man meget udbredt bruger en iPad til. I forhold til moderat til tung billedbehandling og alt andet end let tekstbehandling, især arbejde med større regneark, vil en iPad stadig være at foretrække.

Selv blot at læse en hel e-bog virker ikke nær så tiltrækkende på iPhone 6 Plus som på en iPad. Jeg har prøvet at læse e-bøger på begge størrelser af iPad såvel som på en iPhone 3G's 3,5 tommers skærm og må sige, at det dog godt kan lade sig gøre.

Hvem er i målgruppen for iPhone 6 Plus?

Bruger man meget tid på at samarbejde om dokumenter og skrive frem og tilbage, er iPhone 6 Plus mere end velegnet som arbejdstelefon. Herudover vil apps, der udnytter den store skærm, sådan som Apple lægger op til, give en meget bedre oplevelse med mobilt arbejde end iPhone 6.

IPhone 6 Plus vil være fremragende til gennemgang af tekstdokumenter, pdf'er, præsentationer eller video. For ledere - især projektledere - vil den være et rigtigt godt valg. Den er også et godt valg, hvis du typisk bærer jakkesæt eller blazer, for dens fysiske dimensioner passer bedre i inderlommen på en jakke end i lommen på et par jeans.

Hvem har mest ud af at holde sig til iPhone 6?

Hvis dit job indebærer meget mindre mobilbrug - opkald, en besked i ny og næ og korte email på mobil - så får du nok hverken en bedre, lettere eller mere effektiv arbejdsgang ved at investere i den store iPhone 6 Plus. Her kommer dit valg hovedsageligt an på, hvad du personligt foretrækker, hvad angår skærmstørrelse.

Microsoft Office er også en faktor

Der er endnu en vigtig faktor at tage højde for med hensyn til forskellen i funktionalitet mellem Apples to nye telefoner: Selvom iPhone 6 Plus på mange måder virker mere som en mikro-iPad end som en stor iPhone, så er det ikke desto mindre en iPhone.

Det betyder, at det er iPhone-apps, du kommer til at installere på den, og de universelle apps, der er udviklet til både iPhone og iPad, vil behandle apparatet som en iPhone. Det er især relevant i forhold til apps, hvor udviklerne endnu ikke har opdateret deres apps til at udnytte den større skærm på iPhone 6 Plus, sådan som Apple gør med sine egne apps.

Det kan næppe være vigtigere end for Microsoft Office til iPhone.

Microsoft gjorde et virkeligt godt stykke arbejde med udviklingen af Office til iPad, der består af tre selvstændige apps - Word, Excel og PowerPoint - som indeholder alle de vigtigste funktioner fra deres modstykker til skrivebordet. (PowerPoint er blevet forbedret siden den lidt slingrende start, selvom Apples Office-kompatible Keynote stadig er langt bedre.) Efter min mening er Word den bedste tekstbehandlings-app til iPad til erhvervsbrug.

Office til iPhone, der udkom næsten et år tidligere, er en blodfattig enkelt app med kun den mest grundlæggende funktionalitet, som mangler helt almindelige funktioner såsom understøttelse af ægte formatering og ændringshistorik.

Det er en af de værste kontor-apps, der findes til iPhone, men med mindre Microsoft gør noget drastisk, så er det denne app, du har at arbejde med på iPhone 6 Plus. Det er væsentligt at have for øje, hvis du overvejer at bruge en iPhone 6 Plus som en måde at få det bedste fra begge verdener - iPhone og iPad - med et enkelt apparat.

Der findes selvfølgelig andre Office-kompatible apps til iPhone, hvor Apples egen iWorks-pakke klarer interoperabiliteten med Office glimrende, ligesom den indeholder mange funktioner, der er vigtige for erhvervsbrugere. Men brugeroplevelsen er ret anderledes, så der er lidt af en læringskurve for garvede Office-brugere.

Dit behov er lige så vigtigt som størrelsen

Det bedste råd, jeg kan give nogen, der prøver at vælge mellem iPhone 6 og iPhone 6 Plus til erhvervsbrug og desuden måske overvejer, hvordan det hele relaterer til iPad, er at gøre sig klart, hvilke opgaver man skal bruge apparatet til, og derefter forsøge at forestille sig hvordan det vil være at løse disse opgaver på hvert af de tre apparater.

Det gør spørgsmålet om størrelsen mere håndgribeligt. Vælg den telefon eller tablet, eller den kombination af apparater, der lader til at være bedst egnet til dine faktiske behov i hverdagen.

Det er også en god idé at tegne et omrids af apparaterne på pap, som du kan skære ud, så du kan få en meget fornemmelse af, hvordan det vil være at holde og bruge hver af de nye iPhones, ligesom du på den måde kan afprøve, om den nye iPhone 6 Plus overhovedet kan være i din lomme.

Hvis du ikke gider at rode med lineal og blyant, kan du istedet bare printe denne fikse iPhone 6 Pre-Order Picker (pdf) med tegninger af iPhone 6 og iPhone 6 Plus. 

Oversat af Thomas Bøndergaard


Loading ikon