Artikel top billede

Her er et eksempel på de vandrette streger på en Macbook Pro 2011 - fra Apples support-forum.

Vrede Mac-brugere: Skærmen hakker og fryser - og Apple gør intet ved det

Klager over defekte Macbook Pro-maskiner på grund af den samme hardware-fejl hagler ned over Apple.

2011 var et fantastisk år for Apple.

Det år solgte virksomheden flere Mac-computere end nogensinde før, 17,8 millioner helt præcis, og således kunne Apple glæde sig over en fornem fremgang i Mac-forretningen.

Det er dog langt fra alle de forbrugere, der investerede i en Mac i 2011, der har kunnet juble ligeså meget som Apple.

For netop 2011-udgaven af Macbook Pro giver anledning til heftige debatter rundt omkring på nettet, hvor der tales mindre pænt om Apple og topproduktet Macbook Pro.

Her er problemerne

Problemet er ganske konkret, og der er mange, bøvler med det - og derfor er der også udbredt utilfredshed med, at Apple ikke har anerkendt det som en fabriks-fejl. 

Det er grafikprocessoren, der tilsynelandende stopper med at fungere efter nogen tid.

Nogle mener, at maskinerne har en defekt ved en lodning ved grafikprocessoren, og som en læser gør Computerworld opmærksom på - kan det gøre computerne fuldstændig ubrugelige.

Brugerne oplever blandt andet , at maskinerne ikke vil starte op, og at der er streger og forstyrrelser på skærmen.

Der er ikke bare tale om nogle få Macbook Pro-brugere, der har været uheldige.

Kræver reaktion fra Apple

Det ses blandt andet ved, at der er oprettet en digital underskriftsindsamling på websiden action.mbp2011.com, hvor der er flere end 10.000 personer, der bakker op om at kræve en reaktion fra Apples side.

"Send Apple en besked: Ejere af 2011-udgaven af Macbook Pro, der oplever omfattende GPU-fejl, vil ikke være tilfredse, før vores maskiner er gendannet til at være fuldt funktionsdygtige gennem et replacement-program uden omkostninger for brugerne," lyder det på hjemmesiden.

Brugerne begyndte for alvor at melde om problemer i 2013, så det er ikke fordi Apple ikke har haft tid til at undersøge sagen nærmere.

Og tavsheden skyldes heller ikke, at selskabet ikke er klar over, at nogle af maskinerne har en fejl - Apples eget support-forum er nemlig et af de steder, hvor debatten om de defekte maskiner kører for fulde drøn.

Eksempelvis er der en debattråd, der nærmer sig 1,5 millioner visninger og har 8.573 kommentarer.

"Jeg har præcis det samme problem. Det startede med den ekstreme vandrette forskydning, og så kunne jeg ikke genstarte (gik i stå ved lyseblå/hvid skærm) efter at have vist et "low res" Apple logo med horisontale striber igennem det," lyder det fra en bruger.

Fejl ved AMD-grafikkort?

En bruger har et bud på, hvad problemet er: 

"Min mid 2011 Macbook Pro 8.2 med AMD Radeon HD6750 1024mb GPU har netop givet op. Ekstern skærm faldt ud og ved genstart kunne jeg kun få den (maskinen, red.) til at fungere i sikker tilstand eller enkeltbruger-mode, uden at den eksterne skærm var sluttet til."

"Det skyldes, at den i de tilstande skifter tilbage til Intel-delen af GPU'en, men så snart jeg loader et program, der kræver et skift AMD-delen af GPU'en, eller slutter den eksterne skærm til, fryser den blot, eller skærmen går i sort."

Tilsyneladende har de fleste brugere ikke haft problemerne fra starten af. I stedet begynder de pludselig at vise sig, efter at maskinen er blevet lidt ældre.

"Computeren virkede fint, da skærmen pludselig blev helt blå. Jeg var nødt til at tvinge den til en genstart. Siden da har skærmen haft fejl adskillige gange - hver gang kræves en hård genstart," lyder erfaringen fra en bruger blandt andet.

I en anden debattråd i Apples support-forum, kan man læse, at nogle brugere lever med problemerne til en vis grad.

"Min skærm har fejl i løbet af dagen, men selvom det er frustrerende, er det indtil videre til at leve med."

"Jeg håber ikke, at det bliver så slemt, som nogle har rapporteret," skriver en ejer af en Macbook Pro, der blandt andet oplever, at musen godt nok vil bevæge sig rundt på skærmen, men at alt andet fryser, hvorefter der skal en genstart til.

Er færdig med Apple

Mange skriver også om deres oplevelser med at sende maskinen til reparation.

De fleste er meget fortørnede over, at det er noget, de skal betale for, når der - ifølge dem - tydeligvis er tale om en gennemgående fabriksfejl fra Apples side.

"MBP 15" (fra starten af 2011) døde i går. Gik ned til butikken i dag for at høre, hvor meget det vil koste. Det ser ikke godt ud."

Apples Macbook Pro er generelt ganske glimrende maskiner - og prisen er da også derefter.

En 13-tommer Macbook Pro med Retina-skærm koster fra 10.099 op opefter, mens 15-tommer udgaven starter ved 15.399.

Måske er det netop på grund af de forholdsvis høje priser, og fordi Macbook Pro'en generelt bliver opfattet som en high-end produkt, at reaktionerne er så voldsomme.

En bruger skriver eksempelvis:

"Med mindre de kaldes tilbage, har jeg fået nok. Post Jobs-æraen har vækket folk. Det er en ny dag. Jeg foreslår, at vi stemmer med vores fødder."

Der har endnu ikke været nogen officiel anerkendelse af problemet fra Apples side.

Mac-brugerne fortsætter med at skrive om GPU-fejlen i diverse fora, og selvom tonen generelt er hård, er der dog også dem, der vælger at se det komiske i situationen - eksempelvis i en YouTube-video med titlen 2011 Macbook Pro: It just doesn't work.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere