Sådan kan Danmark tiltrække verdens bedste it-folk

Danmark kommer inden længe til at mangle tusindvis af dygtige it-folk. Her kan du læse flere bud på, hvad der taler for og i mod, at vi kan tiltrække skarpe it-hjerner fra udlandet.

Danmark mangler dygtige it-folk.

Så kort kan det siges, og Dansk Industris it-sammenslutning ITEK er ikke bleg for at sætte tal på dette medarbejder-hul i dansk erhvervsliv.

"I 2020 kommer vi til at mangle cirka 4.000 specialiserede og højtuddannede ingeniører og dataloger. Det kan vi se, når vi fremskriver efterspørgslen i vores prognoser ud fra blandt andet optagelsestallene fra universiteterne," forklarer ITEK-direktør Adam Lebech til Computerworld.

Han peger på, at hullet kan lukkes på to måder: Enten ved at uddanne flere it-folk hertillands eller rekruttere uden for Danmarks grænser.

"Hos Dansk Industri har vi efteråret sat som fokus at gøre det nemmere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft i Danmark, og det skulle gerne give os flere dataloger og ingeniører til vores software-udvikling og elektronik-produktion," fortæller Adam Lebech efter et nyligt afholdt topmøde internt i Dansk Industri.

Mellem linjerne siger han altså, at hovedparten af den manglende arbejdskraft formentlig og realistisk set skal komme fra udlandet, hvis ikke der sker en fundamental ændring i unge danskeres uddannelsesønsker inden for meget kort tid.

"Lige nu har vi simpelthen for få danskere - og især danske piger - der søger ind på it-uddannelserne," konstaterer Adam Lebech.

Hvad kan Danmark tilbyde?
Når vi så skal ud og charmere udenlandsk it-arbejdskraft af høj kaliber, er der ifølge ITEK-direktøren flere ting, der taler for og imod, at denne charmeoffensiv vil virke.

På den positive front fremhæver han, at vi i Danmark kan markedsføre en attraktiv arbejdskultur med højt til loftet, gode universiteter med tæt kontakt til erhvervslivet, og så har vi leveret mange nicheteknologier.

"Se bare på Navision, e-fakturaer, e-læring, vores offentlige it-systemer og sundhedsløsninger, der er langt foran andre steder. Samtidig har vi også en meget teknologi-interesseret befolkning," lyder det fra Adam Lebech.

Derudover nævner han, at vi danskere kan tilbyde et fredeligt land med et relativt velfungerende velfærdssystem.
ITEK-direktøren er dog ikke bleg for også at pege på negative ting ved Danmark, der kan afskrække udlændinge for at komme ind i landet og bidrage med væksten igennem smarte it-løsninger.

"Hovedproblemstillingen for Danmark er, at vi kunne være bedre til at byde udlændinge og deres ægtefæller velkomne. Det svækker altså vores evne til at tiltrække de bedste," forklarer Adam Lebech.

På minussiden er der også rammebetingelser som især høj skat og bureaukratiske indgangsbarrierer ved at starte egen virksomhed, der skal gøres noget ved for at pumpe Danmark op som et attraktivt land for udenlandsk it-arbejdskraft.

"Vi skal have brandet Danmark som et land, der gerne vil have udlændinge ind, og så er det jo trods alt positivt, at der er på skatteområdet er overgangsordninger med lavere skat," rationaliserer Adam Lebech.

Den danske sikkerhed
Hos den danske it-iværksættervirksomhed Podio, der for to et halvt år siden blev købt af den amerikanske it-virksomhed Citrix, har man solid erfaring i at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Med en placering midt i det hipstersmarte Vesterbro i København har virksomheden i de seneste år tiltrukket 70 it-folk fra 23 forskellige nationaliteter med en gennemsnitsalder i starten af 30'erne.

Her peger tidligere Podio-direktør og nu vicepræsident hos Citrix, Tommy Ahlers, på, at rammebetingelser som skat og deslige naturligvis har noget at skulle have sagt i udlændinges overvejelser om at komme til Danmark. Men det er langtfra det vigtigste.

"Selve jobbet og lokationen er altafgørende for, om folk vil arbejde for os. Der er masser af talenter i København, men vi skal helt sikkert også være dygtige til at tiltrække folk fra udlandet, hvis vi skal kunne levere de bedste produkter," siger Tommy Ahlers.

"København er et godt sted at tiltrække folk, fordi byen virker meget venlig, fredelig og ny og spændende sammenlignet med nogle af Europas it-hovedstæder som London, Berlin og Barcelona," fortsætter han.

Vi stresser ikke så meget
Han synes personligt, at skatten er høj i Danmark, men indskyder også, at en høj skat er lig med en højere grad af social sikkerhed.

"Den sociale sikkerhed tænker man måske ikke så meget over som dansker. Men hvis man skal flytte hertil, så skal der jo virkelig være noget, der tiltrækker, og det gør sikkerhed i hverdagen," funderer Tommy Ahlers.

Podio har gentagende gange udført medarbejdertilfredshedsundersøgelser. Her har det hver gang vist sig, at it-medarbejderne hos Podio især sætter pris på den afslappede danske facon på arbejdspladsen.

"Stressfrit arbejdsmiljø betyder selvfølgelig ikke det samme som, at folk er dovne. De kan bare godt lide, at stemningen er venlig og afslappet," uddyber Tommy Ahlers.

Samtidig siger han, at et firma som Podio med disruptive teknologi har et forspring i forhold til 'en gammeldags EDB-afdeling, hvor man bare skal sidde og vedligeholde et gammelt system'.

Fynsk tiltrækning
Det er dog i sagens natur ikke alle selskaber i kongeriget Danmark, der kan diske op med Københavns byliv og arbejdet med disruptive teknologier.

Leverandøren af marketingløsninger, Encode fra Fyn, mener dog godt, at selskabet kan tiltrække gode it-folk fra hele verden.

Encode-direktør Kristian Skaarup nævner blandt andet, at virksomheden har en fornem placering på Odense Havn, et område med lavere huslejer end i hovedstaden og it-arbejdet i lighed med Podio omfatter ny teknologi til sine kunder, der tæller store brands som Jysk og Jem & Fix.

Lige nu er tiltrækningen af it-folk ikke en reel udfordring for Encode. Det skyldes, at selskabet har outsourcet sin it-udvikling til Ukraine.

Inden for kort tid kan tingene dog se meget anderledes ud for virksomheden, der med interne vækstplaner muligvis kan stå med en seriøs udviklingsudfordring, fordi den mangler arbejdskraft.

"Vi vil jo gerne have erfarne it-folk med forretningssans, og den slags erfarne folk har typisk familie og børn. I den sammenhæng det er jo langtfra sikkert, at de synes, at den danske folkeskole er nok til at de vil rykke deres familie og børn med til Danmark" forklarer Kristian Skaarup. 

Vi er gode til forståelsen
Derfor kan det blive dyrt for en virksomhed som Encode at skulle bruge ressourcer på at skaffe privatskoler til udenlandske medarbejderes børn og ikke mindst job til deres ægtefæller.

Derudover nævner han, at når virksomhedssproget er dansk, kan det være en udfordring for at tiltrække udenlandsk it-arbejdskraft.

"Danske virksomheder har samtidig den fordel, at vi er gode til at forstå verden omkring os, og derfor er vi typisk dygtige til at sætte os i kundens sted og løse kundens problemer. Det betyder, at vi kan opbygge et godt ry i udlandet," vurderer Kristian Skaarup.

Giv din mening til kende: Hvad mener du, at Danmark skal gøre for at tiltrække it-arbejdskraft fra udlandet? Skriv i debatfeltet under denne artikel.

Læs også:
Eksplosion i antallet af ledige IKT-job: 3.859

IT-Branchen: Derfor skal udenlandske it-folk behandles lige
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.