Image-undersøgelse:Giv din vurdering af 50 danske it-virksomheder - og vind lækre Apple AirPods Pro

Slå koldt vand i blodet: Russisk hackerstorm mod dansk energisektor kan være varm luft

Slå koldt vand i blodet. Det er langt fra sikkert, at energisektoren er ramt af hackerangreb. Det kan være falske positiver, fortæller en sikkerhedsekspert.

Flere danske medier rapporterer om en russisk cyberkrig, der kan mørkelægge Danmark på grund af angreb rettet mod energisektoren.

Det skulle i givet fald ske ved hjælp af en malware-kode, der hedder Havex.

Men sikkerhedsfirmaet CSIS fortæller nu, at der kan være tale om falske positiver, hvilket betyder, at der ikke nødvendigvis er konkrete problemer i energisektoren i Danmark.

29 IP-adresser
Sikkerhedsfirmaer som Kaspersky, Symantec og Crowdstrike har ellers tidligere fremhævet, at energisektoren er ramt af en malware med navnet Havex.

Ifølge disse firmaet kan 29 danske virksomheder potentielt kan være ramt af hacker-besøg.

Eksperter fra Kaspersky konkluderer således overfor DR, at selskabets database over Havex-ramte firmaer inkluderer 29 IP-adresser fra Danmark.

"Vi har ikke det fulde overblik over angrebet, men det er stort. Større end noget, vi har set tidligere," siger it-sikkerhedsekspert hos Kaspersky Lab, Vicente Diaz, til DR.

I følge disse firmaer peger pilen i mod Rusland, når den ansvarlige for angrebene skal findes.

Kan være falske positiver
Men netop Havex er kendt for at sprede falske positiver i sit kølvand, fortæller Peter Kruse, der er teknisk direktør, stifter og it-sikkerhedsekspert i firmaet CSIS.

Derfor maner CSIS til besindighed, indtil der er konkrete beviser på bordet.

"Normalt deler vi informationer med de øvrige sikkerhedsfirmaer, men denne gang har ingen haft lyst til at dele oplysninger eller dokumentation for angrebene mod danske energifirmaer. Det er meget usædvanligt," siger Peter Kruse.

Han peger også på, at Havex har en helt speciel måde at optræde på.

"Havex benytter legitime kompromitterede hjemmesider som en proxy. Det vil sige, at hvis man ser trafik gå til en af de kompromitterede sider, kan det godt være en falsk positiv," fortæller han.

En falsk positiv er en hændelse, der registreres som et angreb, men egentlig er legitim trafik.

"Når man foretager analyser, kan det være svært at vurdere, om det er et angreb eller om det er en falsk positiv. Der er en sandsynlighed for, at dette tilfælde er falske positiver, hvilket også kan være begrundelsen for, at danske energifirmaer ikke har oplevet indikationer på, at de er blevet ramt," lyder hans analyse.

Så det hele kan være en storm i et glas vand?

"Ja. Det kan det. Det er ikke lykkedes for os at få dokumentation for problemerne, og det er ret uklart, hvordan informationerne er samlet op. Men Havex arbejder ved at benytte en mellemstation, en såkaldt proxy, som kan være legitime hjemmesider." siger han, og fortsætter:

"Vi ved at Havex angriber andre lande herunder Polen, Ukraine og endda Norge, men vi har endnu at se og bekræfte succesfulde angreb mod danske mål."

Søger efter sårbarheder
Har du informationer om danske firmaer, der har rapporteret om problemer i forlængelse af Havex-episoden?

"Nej, og vi har kigget efter det. Vi har heller ikke set ekstraordinær trafik i forbindelse med den Havex-kampagne, der refereres til fra eksempelvis Kaspersky, i vores analyser af netrafikken."

Computerworld har også talt med Energinet.dk, der har forsyningsansvaret i Danmark. Her er men heller ikke blevet ramt af Havex.

Så der er ingen grund til panik?

"Nej, det er der ingen dokumentation for," siger Peter Kruse. 

Og Havex er kendt for at lave falske positiver?

"Der er en stor risiko for det," vurderer sikkerhedsmanden fra CSIS.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft hacket i stor skala to gange på få måneder: Er det sikkert at bruge Microsoft-løsninger efterhånden?
Microsoft har været involveret i flere hackerangreb over en kort periode. Hvad betyder det for virksomheden - og for brugerne af løsninger fra Microsoft? Vi spørger sikkerhedseksperten Leif Jensen, landechef i Eset.
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.