Artikel top billede

Krav om filmafgifter på internet forkastet: Her er aftalen

Den nye filmaftale er netop kommet på plads på Christiansborg, og de mange krav om filmafgifter på internet falder til jorden. I stedet er der fundet en anden løsning.

Kulturministeriet oplyser, at der nu er indgået en bred aftale blandt Folketingets partier om fremtiden for dansk film.

Dermed er der også taget stilling til de kontroversielle krav fra diverse film-folk om, at teleindustrien skal betale penge til filmindustrien.

De forslag er nemlig helt faldet til jorden med den aftale, der er indgået.

Kulturminister Marianne jelved udtaler om den nye aftale:

"Dansk film er presset på økonomien i øjeblikket, og derfor giver vi branchen en håndsrækning med 70 mio. kr. ekstra over de næste fire år. Samtidig sender vi et klart signal til branchen om, at de skal finde nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling."

"Dansk filproduktion tilføres i den kommende periode 2015 - 2018 70 mio. kr. Midlerne skal bruges til at bistå filmbranchen i omstillingen til det digitale salg af film," lyder indholdet blandt andet i aftalen.

"Det er aftalekredsens klare forventning, at filmbranchen selv skaber nye forretningsmodeller for indtjening i aftaleperioden," står der videre.

Flere penge til computerspil

Aftalens hovedpunkter er blandt andet også, at der der indføres en støtteordning for lavbudgetfilm.

Samtidig fordobles støtten til produktion af computerspil fra 20 til 40 mio. kr. i aftaleperioden.

"Det Danske Filminstitut opretter et spilkontor, som udover at fordele støttekronerne også skal være med til at opbygge et innovativt spilmiljø i Danmark. Det skal ske i samarbejde med blandt andet Animationsværkstedet i Viborg og DADIU."

"Fornuften sejrede"

Dansk Industris ITEK skriver i en pressemeddelelse om aftalen, at "fornuften sejrede":

"Trods megen debat om, at internetselskaberne skal bidrage økonomisk til dansk film, indeholder forliget ingen initiativer i den retning, og det vækker glæde i erhvervslivet."

"Brancher hæfter jo normalt ikke solidarisk for hinandens problemer, og telebranchen skal heller ikke kompensere for nedgang i filmbranchen. Derfor er det vigtigt, at der ikke indføres en internetskat," udtaler branchedirektør Adam Lebech, DI ITEK.

"Filmbranchen må som alle andre brancher omstille sig til den digitale virkelighed. Vi tror på, at øget samarbejde på markedsvilkår mellem internet- og filmbranche om udvikling af nye forretningsmodeller, nye tjenester og produkter skal hjælpe dansk film," siger Adam Lebech desuden.

Ifølge DI ITEK lægger forliget i øvrigt til, at der er brug for en øget kamp mod piratkopiering, hvilket DI ITEK godt kan bakke op om:

"Piratkopiering er et stort problem - ikke kun på nettet. Vi så gerne, at der i højere grad blev afsat dedikerede politiressourcer til at bekæmpe den organiserede piratkopiering, "slutter Adam Lebech.

Teleselskaber blev politianmeldt

Med det nye filmforlig er flere måneders intens og hård diskussion mellem filmindustrien og teleindustrien afsluttet.

Undervejs har begge parter sendt breve til både erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og kulturminister Marianne Jelved (R), hvor de argumenterede ganske klart for deres sag.

Mest skinger blev tonen, da den fremtrædende Zentropa-direktør Peter Aalbæk politianmeldte teleselskaberne for medvirken til hæleri.

Peter Aalbæks politianmeldelse var dog blot et kapitel i historien om en stort set samlet dansk filmbranche, der anklagede teleselskaberne for blandt andet at være "free riders".

I de seneste måneder har folk fra filmbranchen foreslået alt fra, at der skulle indføres en afgift på tre kroner ekstra per måned for en internetforbindelse til, at der skulle oprettes en særlig filmpulje - betalt af teleselskaberne - der kunne sikre de omkring 80 millioner kroner, som filmindustrien manglede.

I stedet er løsningen altså nu blevet et øget tilskud fra staten - med krav om, at filmbranchen begynder at indrette sig på en digital tidsalder.

"En forøgelse af midlerne til dansk film kan bl.a. ske ved, at branchen selv udvikler nye forretningsmodeller for indtjening på den digitale distribution af film. Det er filmbranchens ansvar at udvikle disse nye forretningsmodeller," står der i den netop offentliggjorte filmaftale. 

Du kan læse hele filmaftalen for 2015-2018 her (PDF).

Læs alle Computerworlds artikler om sagen:

Nu begynder forhandlingerne om filmafgifter på internet: Alt er på spil

Filmbranchen: Derfor bør teleselskaber betale os en afgift for film

Peter Aalbæks hæleri-anklage mod teleselskaber: Derfor holder den ikke i retten

Her er krisen i den danske telebranche: Derfor vil den ramme dig

Den danske filmindustri holder fast: Derfor skal teleselskaberne betale

Hele it-og telebranchen i oprør: Går direkte til to ministre

Filmbranchen om danske teleselskaber: De er free riders og skal betale

Computerworld mener: Film-afgift på internet er som en elendig b-film

Nye krav om film-afgift på internet: Det skal det koste

Dansk telebranche: Film-afgift på internet vil være helt urimelig

Telefirmaer afviser film-afgift: Det er det rene vanvid

Efter hylen og skrigen i årevis: Nu elsker musikbranchen digitalisering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere