Artikel top billede

Uklarhed efter norsk aflytning - bliver Folketinget også overvåget?

Norges magtcentrum har været udsat for en langvarig og intens tele- og dataovervågning, er det for nyligt blevet afsløret. Danmark kan være udsat for præcis det samme, advarer sikkerhedsekspert.

I fredags kunne den norske avis Aftenposten afsløre, at blandt andet norske politikere og selve parlamentet, Stortinget, er blevet overvåget igennem længere tid.

Overvågningen skal efter sigende været fundet sted fra falske mobil-basestationer, de såkaldte IMSI-opfangere (International mobile subscriber identity), der kan opsnappe al mobil-aktivitet som samtaler, sms-beskeder, datatrafik og dermed også kortlægge folks gang ind og ud af bygninger.

Placeringerne af disse falske basestationer skulle ifølge Aftenpostens målinger være lagt omkring Oslos centrum, hvor der har været adgang til overvågning af blandt andet politikere, Statsministeriet, Forsvarsdepartementet, Stortinget og Norges Bank.

Overvågningsudstyret er sådan en teknisk beskaffenhed, at der højst sandsynligt er tale om udenlandske stater, der har overvåget Norges magtcentrum.

De norske efterretningstjenester har i hvert fald over for Aftenposten benægtet, at det skulle være dem, der sat overvågningsudstyret op.

Siden overvågningen er blevet afsløret i Norge, er lande som Rusland og Kina dukket op som mulige nationer, der står bag tele- og data-aflytningen.

PET: Ingen kommentarer
Computerworld har kontaktet it-chef Ole Søndergaard fra Folketinget for at høre, om undersøgelser af lignende aktivitet er sat i gang i det københavnske magtcentrum.

Han fortæller, at han ikke har kendskab til nogen undersøgelser af denne art er iværksat i og omkring Folketinget.

"Jeg er helt sikker på, at andre relevante myndigheder - eksempelvis PET - er meget opmærksomme på sager af den karakter. Og at de er det løbende uden inddragelse af Folketingets administration. Til gengæld vil inddragelse af administrationen ske, når det er relevant," lyder det fra Ole Søndergaard.

Computerworld har efterfølgende kontaktet PET - Politiets Efterretningstjeneste - for at høre, om overvågnings-undersøgelser er igangsat i København.

Her lyder det taktfast til alle spørgsmål om overvågning på dansk grund: "Vi har ingen kommentarer."

Kan ske i Danmark

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsselskabet CSIS Security Group siger til Computerworld, at overvågning af Danmarks magtelite ellers er en nærliggende tanke ovenpå de norske afsløringer.

"Når det sker i Norge, så er der jo en stor risiko for, at det også kunne ske i andre nordiske lande som Danmark," lyder det fra Peter Kruse.

Han forklarer samtidig, at folkene bag de norske aflytninger har løbet en stor risiko, da aflytningsudstyret er relativt nemt at spore.

"Signalscanningerne i Norge kan derfor også tænkes at være et eksperiment for at se, hvor langt overvågerne kan komme med deres udstyr," forklarer Peter Kruse.

Vurderingen fra sikkerhedseksperten er, at overvågningsudstyret har lignet helt almindeligt udstyr fra en teleudbyder, som både på gadeplan og i en smartphones netværks-oversigt har set ganske tilforladeligt ud.

"Hvis vi skal være sikre på, at noget lignende ikke sker i København eller andre steder, så er det derfor nødvendigt at gå sammen med teleselskaberne for at finde ud af, hvad de reelt har stående af konkret og legitimt udstyr omkring eksempelvis Folketinget," siger Peter Kruse.

Har selv oprettett falsk hotspot

Den danske sikkerhedsekspert fortæller, at han i flere tilfælde selv har sat lignende udstyr op, når han i embeds medfør har skullet teste virksomheders sikkerhed.

Det er foregået ved at opstille falske WiFI-hotspots, der i udseende og navn i smartphone-displayet har lignet et eksisterende WiFi-netværk i en virksomhed.

Så når virksomhedens WiFi-hotspot eksempelvis har heddet 'Virksomhed123', så har sikkerhedsfolkene kunnet opstille et falsk WiFi-hotspot med præcis samme navn, som telefonen logger på helt automatisk.

"Vores erfaring er, at brugerne bare logger på enten manuelt eller automatisk, når de ser det åbne hotspot. Det samme har givetvis været tilfældet i dataindsamlingen i Norge," lyder vurderingen fra Peter Kruse.

Læs også:
Her er den største sikkerhedstrussel mod danske virksomheder lige nu: Har du hørt om APT?

Advarsel til danske CIO'er: Her er de vigtigste sikkerheds-issues i 2015
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere