Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

DK Cert-chef Shehzad Ahmad er snart fortid i den offentlige sikkerhedsmyndighed. Hans næste job bliver som it-sikkerhedschef hos Nets.

Nyt job: Kendt sikkerheds-ekspert dropper DK Cert - skifter til chef-job i Nets

Chefen for sikkerhedstjenesten DK Cert, Shehzad Ahmad, er hyret af dankort- og NemID-selskabet Nets som virksomhedens kommende it-sikkerhedschef. Læs her, hvordan den tidligere Nets-kritiker vil gribe opgaven an.

Chef for sikkerhedsmyndigheden DK Cert, Shehzad Ahmad, skal til februar til at stemple ind hos virksomheden Nets, der står bag blandt andet danskernes betalingsservice, NemID og dankortet.

Shehzad Ahmad er hyret til at være it-sikkerhedschef i en nyoprettet stilling, der på meget moderne dansk hedder Head of Information Security.

Dermed takker han efter godt syv år af som chef for DK Cert, som yder sikkerhedsservices på Forskningsnettet, som benyttes af de danske universiteter.

"Jeg har valgt at stoppe efter syv smukke år. Mens hele organisationen i de syv år har været igennem store ændringer, så er der jo egentlig kun chefen tilbage. Og mon ikke også han trængte til at blive skiftet ud," siger Shehzad Ahmad med en smittende latter over en telefonforbindelse til Computerworld.

Trusler fra alle sider

Smilet bliver dog tørret af, når han skal kigge tilbage og gøre status over sin tid som chef hos DK Cert, efter han i alt har brugt godt 20 år i sikkerhedsbranchen både som rådgiver og distributør.

"Jeg har aldrig taget it-sikkerhed så seriøst som i dag. For her på tærsklen til 2015 findes de mest avancerede angrebsmetoder nogensinde. Derfor skal sikkerhedsfolk ikke bare være 100 procent klar, men 110 procent på mærkerne," forklarer Shehzad Ahmad.

Her fremhæver han blandt andet forberedelser til at modstå APT-angreb, som en af de allerværste trusler. Derfor glæder han sig over, at der i de seneste år støt er kommet mere fokus på it-sikkerhed på allerøverste direktørlag.

Spændende og knap så spændende

Undervejs hos DK Cert har Shehzad Ahmad med egne ord været med til at forny sikkerhedstjenesten igennem blandt andet varslinger, sagsbehandling af trusler og scanninger af mulige trusler mod universiteternes netværk.

I de senere år har han også haft en rolle som talsmand for den offentlige sikkerhed, hvor han blandt andet har været med til at advare befolkningen mod brugen af usikkerhedsramt Java til NemID.

"Det har været utroligt spændende at arbejde med myndigheder, internetleverandører, borgere og medier. Det har til gengæld været knapt så spændende at sige farvel til medarbejdere undervejs i moderniseringen af DK Cert, men det har også været en del af jobbet," siger Shehzad Ahmad til Computerworld.

Her henviser han til, at i løbet af hans syvårige regeringsperiode er DK Cert blevet cirka halveret til, at tjenesten i dag har fem medarbejdere.

Tys-tys om Nets

Undervejs som chef for DK Cert har Shehzad Ahmad ikke holdt sig tilbage til at kommentere på mange vigtige sikkerhedssager.

Det drejer sig eksempelvis om at være åben om industri-spionage og specifikt ringe password-sikkerhed i NemID, DDoS-angreb mod Nets og læren af Nets' tys-tys-skandale.

Med ansættelsen som Nets' kommende it-sikkerhedschef er der midlertidigt lagt låg på åbenmundetheden.

"Nets er en utrolig spændende virksomhed, hvor jeg til at starte med skal lære rigtig meget om interne processer, procedurer og medarbejdere," svarer han på Computerworlds spørgsmål om hvilke opgaver, som han først og fremmest skal tage sig af hos Nets.

Shehzad Ahmad anerkender dog samtidig, at Nets med sin centrale rolle som selskabet bag NemID, dankortet og et hav af udenlandske kreditkort-transaktioner har været og formentlig stadig fremadrettet vil være et yndet mål for hackere.

"Det mest interessante for mange hackere er jo penge i form af kreditkortoplysninger og industrihemmeligheder," lyder det fra Shehzad Ahmad, som ikke ønsker at kommentere på, hvordan Nets' på nuværende tidspunkt og fremover skal modstå presset fra nettets mest lyssky eksistenser.

Han vil dog gerne fortælle, at han har sidste arbejdsdag hos DK Cert fredag den 30. januar, og han starter som it-sikkerhedschef hos Nets mandag den 2. februar.

Læs også:
Pas på medarbejderne: Derfor er virksomhedskulturen afgørende for sikkerheden

Helt afgørende: Sådan får du sikkerheden skrevet ind i kontrakten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.