Artikel top billede

Derfor er stor-angreb på NemID mere bøvlet end farligt

Et enkelt DDoS-angreb mod NemID er irriterende, men ikke kritisk. Men det kan det blive, hvis tendensen fortsætter, vurderer flere sikkerhedseksperter.

Et DDoS-angreb mod NemID er naturligvis irriterende, men der er ikke tale om en alvorlig trussel mod sikkerheden, siger Thomas Wong, der er sikkerhedsekspert i FortConsult. 

Reaktionen kommer efter, at NemID blev sendt i sort i flere timer i går som følge af et DDoS-angreb (Distributed Denial of Service).

Angrebet blev iværksat ved hjælp af et program, der kan købes for 10 dollar. Det kan du læse mere om her.

"Det er generende, men  det er ikke super alvorligt, om man ikke kan tilgå NemID i nogle timer. Det vælter ikke verden," siger Thomas Wong. 

"NemID bruges, som bekendt, af næsten alle danskere, og derfor har det selvfølgelig en betydning, når en sådan tjeneste ikke kan tilgås, men det er ikke sådan, at der forsvinder data eller følsomme oplysninger ud af systemet."

Denne vurdering bakkes op af både Ivan Bjerre Damgård, professor i it-sikkerhed ved Aarhus universitet, og Shehzad Ahmad, der er leder af den nationale sikkerhedstjeneste, DK Cert.

Et nyt internet

Thomas Wong peger dog på, at tendensen med DDoS-angreb kan være en trussel.

"NemID, KL og flere andre sider er blevet udsat for DDoS i løbet af bare en uge, og hvis den tendens fortsætter, så kan det blive mere end irriterende," lyder hans analyse.

Og virksomheder er meget sårbare over for netop denne type chikane.

"Hvis sådanne angreb bliver "dagligdag", så betyder det, at tjenesteudbyderne bliver nødt til at tage forholdsregler. Det kan medføre, at man må ændre den måde, som internettet er struktureret på."

Sådanne sanktioner vil gøre det langt mere besværligt for den almindelige bruger, at anvende tjenesterne, mener Thomas Wong.

"Et tænkt eksempel kan være, at NemID lukker for trafik, der ikke kommer fra den dansk ip-adresse. På den måde kan man løse en del af problemet, men det vil gøre det langt mere besværligt, at bruge tjenesten fra udlandet. Det vil gøre internettet langt mere fragmenteret, end det vi kender i dag."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere