Derfor er stor-angreb på NemID mere bøvlet end farligt

Et enkelt DDoS-angreb mod NemID er irriterende, men ikke kritisk. Men det kan det blive, hvis tendensen fortsætter, vurderer flere sikkerhedseksperter.

Et DDoS-angreb mod NemID er naturligvis irriterende, men der er ikke tale om en alvorlig trussel mod sikkerheden, siger Thomas Wong, der er sikkerhedsekspert i FortConsult. 

Reaktionen kommer efter, at NemID blev sendt i sort i flere timer i går som følge af et DDoS-angreb (Distributed Denial of Service).

Angrebet blev iværksat ved hjælp af et program, der kan købes for 10 dollar. Det kan du læse mere om her.

"Det er generende, men  det er ikke super alvorligt, om man ikke kan tilgå NemID i nogle timer. Det vælter ikke verden," siger Thomas Wong. 

"NemID bruges, som bekendt, af næsten alle danskere, og derfor har det selvfølgelig en betydning, når en sådan tjeneste ikke kan tilgås, men det er ikke sådan, at der forsvinder data eller følsomme oplysninger ud af systemet."

Denne vurdering bakkes op af både Ivan Bjerre Damgård, professor i it-sikkerhed ved Aarhus universitet, og Shehzad Ahmad, der er leder af den nationale sikkerhedstjeneste, DK Cert.

Et nyt internet
Thomas Wong peger dog på, at tendensen med DDoS-angreb kan være en trussel.

"NemID, KL og flere andre sider er blevet udsat for DDoS i løbet af bare en uge, og hvis den tendens fortsætter, så kan det blive mere end irriterende," lyder hans analyse.

Og virksomheder er meget sårbare over for netop denne type chikane.

"Hvis sådanne angreb bliver "dagligdag", så betyder det, at tjenesteudbyderne bliver nødt til at tage forholdsregler. Det kan medføre, at man må ændre den måde, som internettet er struktureret på."

Sådanne sanktioner vil gøre det langt mere besværligt for den almindelige bruger, at anvende tjenesterne, mener Thomas Wong.

"Et tænkt eksempel kan være, at NemID lukker for trafik, der ikke kommer fra den dansk ip-adresse. På den måde kan man løse en del af problemet, men det vil gøre det langt mere besværligt, at bruge tjenesten fra udlandet. Det vil gøre internettet langt mere fragmenteret, end det vi kender i dag."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.