Derfor er stor-angreb på NemID mere bøvlet end farligt

Et enkelt DDoS-angreb mod NemID er irriterende, men ikke kritisk. Men det kan det blive, hvis tendensen fortsætter, vurderer flere sikkerhedseksperter.

Et DDoS-angreb mod NemID er naturligvis irriterende, men der er ikke tale om en alvorlig trussel mod sikkerheden, siger Thomas Wong, der er sikkerhedsekspert i FortConsult. 

Reaktionen kommer efter, at NemID blev sendt i sort i flere timer i går som følge af et DDoS-angreb (Distributed Denial of Service).

Angrebet blev iværksat ved hjælp af et program, der kan købes for 10 dollar. Det kan du læse mere om her.

"Det er generende, men  det er ikke super alvorligt, om man ikke kan tilgå NemID i nogle timer. Det vælter ikke verden," siger Thomas Wong. 

"NemID bruges, som bekendt, af næsten alle danskere, og derfor har det selvfølgelig en betydning, når en sådan tjeneste ikke kan tilgås, men det er ikke sådan, at der forsvinder data eller følsomme oplysninger ud af systemet."

Denne vurdering bakkes op af både Ivan Bjerre Damgård, professor i it-sikkerhed ved Aarhus universitet, og Shehzad Ahmad, der er leder af den nationale sikkerhedstjeneste, DK Cert.

Et nyt internet
Thomas Wong peger dog på, at tendensen med DDoS-angreb kan være en trussel.

"NemID, KL og flere andre sider er blevet udsat for DDoS i løbet af bare en uge, og hvis den tendens fortsætter, så kan det blive mere end irriterende," lyder hans analyse.

Og virksomheder er meget sårbare over for netop denne type chikane.

"Hvis sådanne angreb bliver "dagligdag", så betyder det, at tjenesteudbyderne bliver nødt til at tage forholdsregler. Det kan medføre, at man må ændre den måde, som internettet er struktureret på."

Sådanne sanktioner vil gøre det langt mere besværligt for den almindelige bruger, at anvende tjenesterne, mener Thomas Wong.

"Et tænkt eksempel kan være, at NemID lukker for trafik, der ikke kommer fra den dansk ip-adresse. På den måde kan man løse en del af problemet, men det vil gøre det langt mere besværligt, at bruge tjenesten fra udlandet. Det vil gøre internettet langt mere fragmenteret, end det vi kender i dag."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.