Stifter bliver arbejdende bestyrelsesformand:Michael Holm stopper som direktør for Systematic

Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Microsoft: Slut med frit browser-valg - afliver EU's tvangs-bjælke

Microsoft fjerner den bjælke med forskellige browser-valgmuligheder, som selskabet i 2009 blev tvunget til at indføre af EU.

Microsoft fjerner den boks i Windows, der giver Windows-brugerne mulighed for at vælge mellem en række forskellige browsere.

Microsoft blev i 2009 efter et forlig tvunget til at indføre boksen af EU, der mente, at Microsoft ved at bundle Internet Explorer og Windows misbrugte Windows' stærkt dominerende position til at fremme selskabets egen browser.

Derved forsøgte Microsoft aktivt at holde rivaliserende browsere som Chrome, Safari, Opera og Firefox ude af markedet, hed det.

Det kan du læse mere om her: Nu kommer Microsofts frie browser-valg til din pc

Med den tvangsindførte bjælke - hvor man også kunne vælge mere obskure browsere som AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir og Slim Browser - fik Windows-brugerne mulighed for at vælge mellem de forskellige browsere, når Windows skulle sættes op.

Du kan se bjælken her.

Microsoft fik i 2013 en kæmpebøde på 4,3 milliarder kroner for ikke at have levet op til den første aftale om at indføre den pågældende boks i millioner af tilfælde.

Det kan du læse mere om her: Ny milliard-bøde til Microsoft: Skal betale 4,3 milliarder til EU.

Slut efter fem år

Nu er det altså slut med boksen.

Microsoft meddeler, at den tidsramme, som blev aftalt i forliget i 2009, efter fem er udløbet.

"Microsoft opfordrer brugere, der ønsker mere information om web-browsere eller ønsker at downloade en anden browser, til at besøge producenterne af disse webbrowseres websites," lyder det fra Microsoft.

Spiller ikke den store rolle længere

Beslutningen skal ses i lyset af de meget store omvæltninger, der er sket på det teknologiske landkort siden 2007-2009, hvor det store browser-slag fandt sted mellem EU og Microsoft.

Siden dengang er en stor del af teknologi-brugen rykket over på smartphones og tablet-computere. Hertil kommer, at befolkningerne er blevet mere teknologi-vante og langt bedre i stand til selv at orientere sig på det omskiftelige marked.

En nylig optælling fra StatCounter viser hertil, at Googles Chrome i dag er den mest udbredte browser på det europæiske marked med en andel på pc-markedet på hele 48 procent.

Internet Explorers markedsandel er faldet støt i årevis. IE har i dag en markedsandel på blot omkring 17 procent, mens Firefox ligger på omkring 25 procent.

Den norske Opera-browser, der engang blev regnet for at være udfordrer til de store browsere, er nærmest faldet helt ud af markedet. Operas markedsandel er siden 2009 faldet fra 4,5 procent til i dag blot 2,6 procent.

Apple er for længst stoppet med at udvikle på den særlige Windows-version af Safari-browseren.

Læs også:

Her er den sande historie bag EU's gigant-bøder til Microsoft

Ny milliardbøde til Microsoft: Skal betale 4,2 mia til EU

Microsoft: Sådan gør vi med EU's browser-krav

Anklage: Microsoft holder rivaler ude af markedet

Sådan rammer IE-browservalget din netbank

Microsofts frie browservalg er ikke helt frit
IT-JOB

Netcompany A/S

Senior Software Developer

Unik System Design A/S

Netværksspecialist

Københavns Erhvervsakademi

Uddannelseschef til KEA Digital

Unit it

Project Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere