Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Forskere slår fast: Du får abstinenser uden din smartphone

Synes du også, at det ubehageligt, når du har glemt din telefon? Du er ikke den eneste.

Der er måske noget om det, når folk taler om, at de er afhængige af deres smartphones.

En ny forskningsundersøgelse fra University of Missouri viser i hvert fald, at smartphone-brugere får, hvad vi med lidt god vilje kan kalde for "smartphone-abstinenser", når de adskilles fra deres højtelskede dims. 

Ifølge undersøgelsen kan adskillelse fra telefonen have alvorlig indvirkning på en smartphone-brugers psyke. 

Bliver dårligere til problemløsning

Forsøgspersonerne i undersøgelsen udviste mere uro, fik højere puls og blodtryk og var signifikant dårligere til problemløsning, når de fik frataget deres telefoner.

Ifølge forskerne er det tegn på, at smartphonen er i stand til at blive en forlængelse af "os selv". Det betyder, at vi med forskernes ord "kan ende i en negativ psykologisk tilstand", når telefonen befinder sig langt væk fra os.

Forskerne anbefaler derfor, at vi har vores telefoner med os, når vi skal udføre prøver, deltage i møde eller løse vigtige arbejdsopgaver. Ellers løber vi ifølge forskerne risikoen for, at opgaven får et uønsket resultat.

Troede de skulle teste blodtryksmåler

Undersøgelsen fra University of Missouri baserer sig på et forsøg, der er udført på i alt 40 forsøgspersoner, der alle var iPhone-brugere.

Deltagerne i undersøgelsen fik at vide, at de skulle teste en ny trådløs blodtryksmåler og blev herefter parkeret foran en computer i en kontorbås, hvor de blev sat til at gennemføre en række problemløsnings-opgaver. 

Først skulle de udføre opgaverne med deres iPhone inden for rækkevidde, og bagefter blev telefonen fjernet med en forklaring om, at bluetooth-forbindelsen forstyrrede målingerne.

Undgå forstyrrelser fra telefonen

Selvom undersøgelsen viser, at vi bliver dårligere til at udføre en række arbejdsopgaver, når vi ikke har vores smartphones i nærheden, så kan en del læsere sikkert også nikke genkende til, at telefonen i sig selv kan udgøre en distraktion.

Derfor har Computerworld samlet en liste med fire god råd til, hvordan du slipper for forstyrrelser fra din telefon.

Den kan du læse her: 

Fire gode råd: Slip for forstyrrelser på din telefon

Læs også:
Hallo dovne: Her er fem tip til at arbejde mere effektivt

Hjerne-Madsen: Derfor skal du høre Spotify på arbejdet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere