Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp. (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Skal vi have it eller oldtidskundskab i gymnasiet?: Her er argumenterne for og imod

It-brancheforening mener, at it skal være et obligatorisk gymnasiefag i stedet for Oldtidskundskab. Læs her, hvad der taler for og i mod denne indførsel af it-faget i gymnasiet.

Døgnet har som bekendt kun 24 timer, og tiden er også begrænset i den treårige danske gymnasieuddannelse.

Senest har it-brancheforeningen IT-Branchen slået på tromme for, at it bliver indført som et selvstændigt fag i gymnasiet, hvis de unge studenter skal kunne nå ud af læreranstalten med faste begreber om nutidens vigtigste arbejdsredskab: Informationsteknologi.

Helt konkret har IT-Branchen foreslået, at oldtidskundskab må vige pladsen for it som fag.

Til Computerworld uddyber IT-Branchens formand, Cecilia Bonefeld-Dahl, argumenterne for, at it skal være et obligatorisk fag på bekostning af Oldtidskundskab.

"På mange måder er det rigtig fint, at it er blevet integreret i en masse andre fag, men det er ikke nok, at eleverne kan bruge it - de skal også opnå it-kompetencer," siger hun og fortsætter:

"Vi ser to spor: Et handler om it-og produktivitet, det andet spor omhandler it som håndværk."

De to IT-spor

Det første spor, it-og produktivitet, er i høj grad forretningsdrevet.

Det betyder, at gymnasieeleverne i IT-Branchens optik skal lære at se mulighederne med it i den private såvel offentlige sektor, så vi kan bygge nye services, finde alternative forretningsmodeller og bevare den digitale damp under kedlerne.

Det andet spor, håndværkertilgangen, kunne eksempelvis lære eleverne at programmere og bygge it-arkitektur.

"Vi bør evaluere på, hvad fagenes samfundsrelevans er. Vi mener, at man bør flytte fagene over til at afspejle, hvad der reelt sker i samfundet," siger Cecilia Bonefeld-Dahl med slet skjult henvisning til et fag som Oldtidskundskab, der hovedsageligt beskæftiger sig med den især græske og romerske oldtid.

Hvem er vi?

Formand Rasmus Gottschalck fra Foreningen af lærere i Oldtidskundskab, Latin og Græsk påpeger først og fremmest, at han er glad for, at it er naturlig integreret del af det almene gymnasium.

"Når vi taler det almene gymnasium, så skal eleverne også have et fag som Oldtidskundskab, der åbner dørene for sammenhængene i den europæiske civilisation og udviklingen af vores kulturhistorie," forklarer Rasmus Gottschalck indledningsvist.

"Eleverne lærer i de klassiske fag om, hvilke værdier der gennemstrømmer hele den vestlige civilisation, og hvordan er det lige, at vores civilisation er anerledes end andre af verdens civilisationer. Den viden har jo haft stor indflydelse på, hvordan vi i dag ser på verden, og den måde vi tænker på," fortsætter han.

It er et valgfag

Som et eksempel på nødvendig viden fremhæver Rasmus Gottschalck demokratiets fødsel som en europæisk ide, der har haft vidtrækkende konsekvenser for samfundsudviklingen i vores nuværende tidsalder.

Han påpeger også, at eksempelvis fag som matematik, biologi og geografi alle er græske ord for videnskaber, som eleverne også skal lære at mestre under gymnasiets tage.

"Jeg ser det som gymnasiets opgave at åbne perspektiverne for den verden, vi har i dag. For den er jo ikke opstået af sig selv," siger Rasmus Gottschalck.

Slutteligt fremhæver Oldtidslæreren, at IT som fag naturligvis har sin berettigelse på et gymnasium, hvor eleverne selv mange steder selv kan sætte det på skoleskemaet, da det er et valgfag.

Giv din mening til kende: Hvad mener du om, at IT skal erstatte Oldtidskundskab i det danske gymnasium?

Læs også:
Forslag: Drop oldtidskundskab i gymnasiet og indfør it i stedet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere