Artikel top billede

Vi skiftede ét stykke hardware - nu flyver fire år gammel computer som var den ny

Med tiden vil din computer føles, som var den fra det forrige århundrede. Men ved at skifte et bestemt stykke hardware, kan du sparke liv i den igen. Vi gjorde det med en Macbook Pro, og den føles nu som en helt anden computer.

Alt ældes.

Din bærbare computer, som du købte for tre år siden, føles langt fra lige så imponerende, som da du tændte den første gang.

Hardwaren er ældet, og det kan mærkes på ydeevnen.

Ofte tyr vi til nye computere, når de gamle begynder at føles langsomme, men medmindre, at du har en af de helt forfærdelige Windows Vista-computere, som blev solgt med for lidt RAM, så kan du sagtens give din computer et par år mere - og til redelige penge.

Tilbage i oktober købte jeg min lillebrors gamle Macbook Pro fra 2011. Han var blevet træt af den, og ønskede at have en computer, som kan kunne spille spil på. Meget godt kan man sige om Macbooks, men der er stadig alt for mange spil, som ikke kan køres på OS X.

Derudover var han ved at blive sindsyg, når Macbook'en skulle tændes. Det tog lang tid at starte computeren, og ligeledes tog det nogle gange minutter for Safari eller andre essentielle programmer at starte op - selvom der ikke kørte tunge programmer i baggrunden.

Det er slet ikke unormalt for en computer, som er snart fire år gammel.

Problemet var harddisken. I Pro'en lå der en Toshiba 500 GB klassisk HDD, som engang uden tvivl har gjort computeren godt.

Men med tiden blev den brugt, fyldt, langsom og gammel. Vi forsøgte at formatere den, men der var stadig langsomme boottider og alt for ofte lange "spinning-wheels-of-death" ("timeglas-venten" hos Windows).

At skifte eller ikke at skifte

Du kan dog - hvis din bærbar understøtter det - skifte den gamle HDD ud med en SSD-disk.

En SSD benytter sig af en anden form for lagring end en HDD, hvilket gør den lettere, mindre tørstig efter batteri og giver et langt hurtigere system.

Langt de fleste bærbare computere købt før 2013 benytter sig af en mekanisk harddisk, og billige bærbare computere gør det stadig i dag. HDD'er giver langt flere gigabyte per krone, men er langsommere og mere tilbøjelige til at gå i stykker ved tab end en SSD. De er til gengæld stabile, hvis de bare skal stå og indeholde data.

Samtidig bliver din computer mere stille. En mekanisk harddisks bevægelige dele larmer, imens en SSD benytter sig af flash-hukommelse.

Hvad er effekten?
Prisen for Solid State Diske er faldet de seneste år, og du kan sagtens finde en 120 gigabyte SSD til omkring de 500 kroner. De findes også i mindre størrelser end 120 gigabyte, men vi fraråder at købe disse. Der bliver simpelthen for lidt plads.

Et godt bud kunne være SanDisk's Ultra II Solid State Disk 240 Gigabyte til cirka 900 kroner.

Til denne model smed vi en Samsung EVO 840 med 120 gigabyte i, men priserne er siden faldet, og SanDisk laver udmærkede SSD'er til en fin pris.

Efter at have sat SSD'en i den fire år gamle computer, var det en verden til forskel. Programmer åbner på sekunder, spil kører mere flydende, og generelt føles computeren, som var den ny - hvis ikke bedre.

Vær bevidst om at det kun er på Macbook Pro 13"/15" fra 2009, 2010, 2011 og 2012, hvor dette trick kan lade sig gøre. De efterfølgende modeller (Macbook Pro Retina), benytter sig af en helt anden type lagringshukommelse og ikke SSD.

Andre computere kan også sagtens skiftes fra HDD til SSD. Forsøg med at søge din model på Google og se, hvad der kommer frem. Specielt Acers computere skulle langt hen ad vejen være nemme at skifte harddisk på.

Vær klar på at skulle bruge en ekstern harddisk til filer, hvis du har købt dig en mindre SSD end din oprindelige HDD.

ER DU GÅET HELT SUR I DIN GAMLE BÆRBARE? Så har vi på Computerworld en helt frisk oversigt over 6 slanke og lækre bærbare computere lige her


Loading ikon