Artikel top billede

Microsofts Technet angrebet på snedig vis - sådan blev det populære site ramt

En ny tendens med at placere skadelige kode er begyndt at dukke op. Her har vi ikke at gøre med cybertyve, der er ude efter småpenge. Det drejer sig derimod om industrispionage for milliarder.

Der går ikke et mikrosekund, uden der er en hacker-alarmklokke, der ringer et sted i verden.

På Microsofts populære it-forum Technet lød der dog ingen alarmer i slutningen af sidste år.

Heller ikke selvom en formodentlig kinesisk hackergruppe havde placeret et hav af kodestumper blandt tusindvis af debat-posteringer.

Disse kode-posteringer kunne i mange tilfælde lignende lidt underlige, men uskyldige beskeder.

Ved et nærmere eftersyn viste det sig, at beskederne indeholdt instruktioner til malware placeret på intetanende virksomheders servere.

Det fortæller sikkerheds-ekspert Jens Christian Høy Monrad fra sikkerhedsselskabet FireEye, der har holdt øje med hackergruppen med kodestumperne på Technet siden 2013.

"Hvis internet-kriminelle skal etablere kontakt mellem malware og deres command-and-control-server, så er det ret 'smart', at de anvender Microsofts Technet-site som mellemmand," siger Jens Christian Høy Monrad.

Sådan blev Technet misbrugt

Forklaringen på det smarte i fremgangsmåden er, at når først de kriminelle bagmænd har haft held og dygtighed til at placere malware på en virksomheds servere ved eksempelvis at sende ansatte links og vedhæftede filer, skal de derefter bruge en host/vært med en IP-adresse til kommunikation med malwaren.

Kommunikationen går ud på, at command-and-control-serveren sender instruktioner til malwaren. 

Jens Christian Høy Monrad forklarer, at dette specifikke tilfælde har APT17-gruppen omsat IP-adresse til kode, på en nylig oprettet Technet-profil eller et i debatindlæg, postet af en af APT17's medlemmer.

Malwaren på i den kompromitterede virksomheder tjekker derefter Technet og kigger efter den kode, som indeholder IP-adressen på command and control serveren.

Den omkodede IP-adresse sendes derefter til den kompromitterede klient i den angrebne virksomhed, som derefter begynder at kommunikere med IP adressen.

I dette tilfælde har kodestumperne fra Microsofts Technet-site bedt malwaren om at sende informationer som regnskaber, opfindelser og lignende fortrolige oplysninger uden at vække for mange alarmer.

"Med andre ord er koden på Technet blevet brugt til industrispionage," lyder det fra Jens Christian Høy Monrad.

Han forklarer, at en traditionel hjemmeside til en command-and-control-server ofte har en noget speciel URL. Derved er den let at opdage i en logfil.

"Når en virksomhed har mange programmører og teknikere er der intet odiøst i, at it-folkene besøger Technet flere gange om dagen. Man kunne selvfølgelig blokere for adgangen, men det er der under normale omstændigheder ingen grund til," siger Jens Christian Høy Monrad.

Kommet for at blive

Opdagelsen af de mange skadelige kodestumper blev opdaget af FireEye i slutningen af 2014, hvorefter Microsoft blev kontaktet.

Sammen fik de to it-virksomheder luget godt og grundigt ud i blogposts og debatindlæg, som er blevet plantet af falske profiler med uædle hensigter.

Jens Christian Høy Monrad understreger, at selve sikkerheden på Technet ikke er blevet kompromitteret under ATP17-gruppens brug af sitet.

"Denne tendens med at placere kode til malware-instruktion er dog desværre nok kommet for at blive, hvilket stiller store krav til community-managere. For de skal sørge for, at der sker en meget aktiv monitorering af skadelig kode på deres sites," advarer sikkerhedseksperten.

Jens Christian Høy Monrad forklarer, at også det sociale medie Twitter har været udsat for lignende misbrug, hvor man har set links til nogle underlige Twitter-opdateringer, som viste sig at være kodeinstruktioner til i forvejen plantet malware.

"Det kræver et større reaktivt arbejde både at rydde op og holde øje, men det er den eneste måde, hvor man kan være sikker på, at ens site ikke bliver misbrugt til at sende instruktioner til skadelig malware," siger Jens Christian Høy Monrad.

Læs også:

Hacker kom ind via labelprinter: Tog dansk firmas it-systemer som gidsel

Mystisk påstand om fly-hacking puster til vigtig debat: Kan vi stole på it-sikkerheden?
IT-JOB

Bonnier Publications A/S

Full Stack Webudvikler

Landbrug & Fødevarer

IT-supporter

Jeudan A/S

Data Engineer

Capgemini Danmark A/S

Salesforce Solution Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere