Artikel top billede

Dansk Windowschef garanterer: Windows 10 forbliver gratis

Der er mange rygter på internettet og i vores kommentarfelt, der omtaler en potentiel månedlig betaling for Windows 10. Men der er ikke hold i rygterne. Det forklarer dansk Windowschef her.

Det er sundt med en god mængde skepsis til omverdenen, og da Microsoft i foråret overraskede med, at Windows 10 bliver en gratis opdatering det første år, sad mange med rynkede pandebryn og tænkte: "Kan det nu passe? "

Windows er et af Microsofts mest populære produkter, så når kodegiganten går hen og gør styresystemet gratis, hvordan skal de så tjene penge?

Microsoft har smidt abonnementsløsning på blandt andet Office 365 - og også OneDrive er betalt via månedsbetaling. Det har ført til mange spekulationer om, at så må der også komme abonnementsbetaling på Windows 10.

Det er forståeligt, at teorierne opstår, men de er ikke begrundede. I hvert fald har Microsoft selv via deres egen blog selv skrevet, at det ikke kommer til at koste penge for dig at bruge Windows 10, hvis du opdaterer inden for et år. Heller ikke, hvis du stadig bruger Windows 10 i 2016, 2017 eller 2020.

Her er teksten taget direkte fra Microsofts egen blogpost vedrørende prisen for Windows 10, der netop er blevet opdateret for at gøre det tydeligere, at det ikke kommer til at koste ekstra med skjulte abonnementsløsninger.

"Once a qualified Windows device is upgraded to Windows 10, we will continue to keep it up to date for the supported lifetime of the device, keeping it more secure, and introducing new features and functionality over time - for no additional charge."

Svar fra den danske Windows-chef
For at gøre det endnu tydeligere, har vi taget en kort snak med Martin Thorning Hansen, divisionschef for Windows i Danmark. Han forstår godt den skepsis, der har været ved den gratis opdatering ved Windows 10, men han forsikrer, at den er god nok.

Hvis jeg har en Windows 7 eller 8,1 version, hvad kommer det så til at koste for mig at opdatere til Windows 10?

"Hvis du allerede har en Windows 7 eller 8,1 OEM-version (medfølgende en ny computer eller en tilkøbt Windows 7/8-licens red.), så kan du kvit og frit opdatere til Windows 10 gratis inden for det første år efter lancering. Derefter vil din "nye" Windows 10 pc kører Windows 10 gratis resten af dens levetid. Du vil naturligvis stadig kunne købe en ny Windows 10 licens, for eksempel til en byg-selv-computer, eller hvis du ikke når at opgradere inden for det første år - og så skal du betale for Windows 10. Men alle dem som kører Windows 7 eller Windows 8.1 kan reelt opgradere gratis til en fuld Windows 10 version" Siger Martin Thorning Hansen. 

Hvilke versioner gælder dette for?

Windows 7 og 8,1 Home- og Pro-versioner kan gratis opdateres. Windows 8 kan også, men der skal du først ind og opdatere til Windows 8,1 - det er også gratis. Enterprise-versionen af Windows 10 er underlagt de Enterprise-aftaler, som virksomhederne har med Microsoft - ergo kan de vel også anses for at være 'gratis', " siger Martin Thorning Hansen.

Det bliver gratis at opdatere til, men skal jeg efter det første år betale for at bruge Windows 10?

"Windows 10 er ikke en abonnementsløsning på samme måde, som Office 365. Efter du har installeret Windows 10, er der ikke flere udgifter. Den gratis opdateringsperiode på et år har intet at gøre med, at Windows 10 ikke er gratis at bruge efter, at du har installeret styresystemet, " siger Martin Thorning Hansen.

Eftersom Windows 10 er gratis, så må der være andre steder, hvor Microsoft vil tjene sine penge ind igen. Skal vi efterfølgende betale for opdateringer igennem Windows Update eller hvor ligger hunden begravet?

"Jeg kan godt forstå, hvis folk tænker sådan, men nej: Du vil kunne bruge Windows 10, modtage alle opdateringer og servicepacks uden at du skal betale for det. Grunden til at vi tillader gratis opdatering er, at vi vil have så mange som muligt op på samme styresystem, så vi kan fokusere alle vores styrker på at gøre dét system til det bedste, " siger Martin Thorning Hansen.

Skal vi så betale for små ekstra features, ligesom Microsoft fjernede Codecs til DVD-afspilning og Media Center, som man så skulle betale ekstra for? Vil der komme Windows DLC'er?

"Nej heller ikke. Lige specifikt Windows Media Center vil ikke være at finde i Windows 10, men der vil ikke være funktioner i de enkelte versioner af Windows, som der skal betales for at åbne for. Der vil være forskel på funktioner og features mellem Windows 10 Home, Pro og Enterprise, så på den måde kan man godt sige, at du betaler for ekstra features, men det sker jo stadig kun ved købet af styresystemet, " siger Martin Thorning Hansen.

Martin Thorning Hansen foreslår, at hvis du stadig er i tvivl om du skal opdatere til Windows 10 eller ej, så kan du til den tid lave en backup-CD med din Windows 8, som du efterfølgende kan gå tilbage til. Det vil fungere, så længe at CD'en bliver brugt på den samme computer, som den blev lavet på. 

Læs også: 

Windows 10-opgradering kun gratis det første år - her er Microsofts opgraderings-plan
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere