Artikel top billede

Dansk Windowschef garanterer: Windows 10 forbliver gratis

Der er mange rygter på internettet og i vores kommentarfelt, der omtaler en potentiel månedlig betaling for Windows 10. Men der er ikke hold i rygterne. Det forklarer dansk Windowschef her.

Det er sundt med en god mængde skepsis til omverdenen, og da Microsoft i foråret overraskede med, at Windows 10 bliver en gratis opdatering det første år, sad mange med rynkede pandebryn og tænkte: "Kan det nu passe? "

Windows er et af Microsofts mest populære produkter, så når kodegiganten går hen og gør styresystemet gratis, hvordan skal de så tjene penge?

Microsoft har smidt abonnementsløsning på blandt andet Office 365 - og også OneDrive er betalt via månedsbetaling. Det har ført til mange spekulationer om, at så må der også komme abonnementsbetaling på Windows 10.

Det er forståeligt, at teorierne opstår, men de er ikke begrundede. I hvert fald har Microsoft selv via deres egen blog selv skrevet, at det ikke kommer til at koste penge for dig at bruge Windows 10, hvis du opdaterer inden for et år. Heller ikke, hvis du stadig bruger Windows 10 i 2016, 2017 eller 2020.

Her er teksten taget direkte fra Microsofts egen blogpost vedrørende prisen for Windows 10, der netop er blevet opdateret for at gøre det tydeligere, at det ikke kommer til at koste ekstra med skjulte abonnementsløsninger.

"Once a qualified Windows device is upgraded to Windows 10, we will continue to keep it up to date for the supported lifetime of the device, keeping it more secure, and introducing new features and functionality over time - for no additional charge."

Svar fra den danske Windows-chef
For at gøre det endnu tydeligere, har vi taget en kort snak med Martin Thorning Hansen, divisionschef for Windows i Danmark. Han forstår godt den skepsis, der har været ved den gratis opdatering ved Windows 10, men han forsikrer, at den er god nok.

Hvis jeg har en Windows 7 eller 8,1 version, hvad kommer det så til at koste for mig at opdatere til Windows 10?

"Hvis du allerede har en Windows 7 eller 8,1 OEM-version (medfølgende en ny computer eller en tilkøbt Windows 7/8-licens red.), så kan du kvit og frit opdatere til Windows 10 gratis inden for det første år efter lancering. Derefter vil din "nye" Windows 10 pc kører Windows 10 gratis resten af dens levetid. Du vil naturligvis stadig kunne købe en ny Windows 10 licens, for eksempel til en byg-selv-computer, eller hvis du ikke når at opgradere inden for det første år - og så skal du betale for Windows 10. Men alle dem som kører Windows 7 eller Windows 8.1 kan reelt opgradere gratis til en fuld Windows 10 version" Siger Martin Thorning Hansen. 

Hvilke versioner gælder dette for?

Windows 7 og 8,1 Home- og Pro-versioner kan gratis opdateres. Windows 8 kan også, men der skal du først ind og opdatere til Windows 8,1 - det er også gratis. Enterprise-versionen af Windows 10 er underlagt de Enterprise-aftaler, som virksomhederne har med Microsoft - ergo kan de vel også anses for at være 'gratis', " siger Martin Thorning Hansen.

Det bliver gratis at opdatere til, men skal jeg efter det første år betale for at bruge Windows 10?

"Windows 10 er ikke en abonnementsløsning på samme måde, som Office 365. Efter du har installeret Windows 10, er der ikke flere udgifter. Den gratis opdateringsperiode på et år har intet at gøre med, at Windows 10 ikke er gratis at bruge efter, at du har installeret styresystemet, " siger Martin Thorning Hansen.

Eftersom Windows 10 er gratis, så må der være andre steder, hvor Microsoft vil tjene sine penge ind igen. Skal vi efterfølgende betale for opdateringer igennem Windows Update eller hvor ligger hunden begravet?

"Jeg kan godt forstå, hvis folk tænker sådan, men nej: Du vil kunne bruge Windows 10, modtage alle opdateringer og servicepacks uden at du skal betale for det. Grunden til at vi tillader gratis opdatering er, at vi vil have så mange som muligt op på samme styresystem, så vi kan fokusere alle vores styrker på at gøre dét system til det bedste, " siger Martin Thorning Hansen.

Skal vi så betale for små ekstra features, ligesom Microsoft fjernede Codecs til DVD-afspilning og Media Center, som man så skulle betale ekstra for? Vil der komme Windows DLC'er?

"Nej heller ikke. Lige specifikt Windows Media Center vil ikke være at finde i Windows 10, men der vil ikke være funktioner i de enkelte versioner af Windows, som der skal betales for at åbne for. Der vil være forskel på funktioner og features mellem Windows 10 Home, Pro og Enterprise, så på den måde kan man godt sige, at du betaler for ekstra features, men det sker jo stadig kun ved købet af styresystemet, " siger Martin Thorning Hansen.

Martin Thorning Hansen foreslår, at hvis du stadig er i tvivl om du skal opdatere til Windows 10 eller ej, så kan du til den tid lave en backup-CD med din Windows 8, som du efterfølgende kan gå tilbage til. Det vil fungere, så længe at CD'en bliver brugt på den samme computer, som den blev lavet på. 

Læs også: 

Windows 10-opgradering kun gratis det første år - her er Microsofts opgraderings-plan
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Cybersikkerhedsprofessoren har ét ønske til sit arbejdsliv - I over 20 år er det lykkedes: "Dér besluttede jeg mig for, at den afhængighed ville jeg forsøge at undgå"
Der er én ting, som professor i cybersikkerhed Jens Myrup Pedersen ikke vil have skal overtage sit arbejdsliv. I mere end 20 år er det lykkedes ham at holde fast i sin beslutning, som han tog allerede før, han begyndte sin karriere i it-verdenen.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.