Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Microsofts nye Nano Server: Fem vigtige ting du skal vide om turbo-serveren

Microsofts nye Nano Server er en lynhurtig lille sag, der kan installeres og bootes på få sekunder. Her er fem vigtige ting, du skal vide om Nano Server.

Microsoft har ualmindeligt travlt med at skrive ny kode i disse måneder, og softwaregiganten spytter nyheder ud med en hastighed, vi ikke har set længe.

Mens de fleste nok efterhånden føler sig relativt godt informeret om, hvad Microsoft er på vej med med det nye Windows 10 til pc'er, tablets og smartphones, så er server-siden mindst ligeså interessant at se på, hvis man arbejder professionelt med it.

For jo, Microsoft arbejder skam også på højtryk for at kunne levere den kommende Exchange Server 2016 til virksomhedernes mail, kalender og kontakter

Windows Server er også på vej i en ny udgave, Windows Server 10, der blandt andet betyder nye funktioner til Hyper-V til virtualisering og nye redskaber til for administratorer til monitorering og styring af storage-performance.

Læs også: Den nye Windows Server 10: Derfor får server-styresystemet stor betydning

Men hov, hvad er Nano Server nu for en fisk?

Det nye serverprodukt fra Microsoft blev præsenteret nogle uger før BUILD-konferencen og har siden fået en hel del server-folk til at stoppe op og tjekke specifikationerne en ekstra gang.

For Nano Server er interessant og anderledes, og selvom serverstyresystemet, som navnet antyder, er en lille størrelse, er det netop dér, man finder den store nyhed.

Derfor kommer Microsoft med Nano Server

Microsoft har selv betegnet Nano Server som et operativsystem, der er designet til specifik til cloud-applikationer, services og containere.

"Når kunderne tager moderne applikationer og næste generations cloud-teknologier i brug, har de behov for et OS, der kan levere hastighed, agilitet og lavere ressourceforbrug," forklarede Microsofts i forbindelse med lanceringen af Nano Server i et blogindlæg.

Hele idéen med Nano Server er, at serversystemet skal fylde mindst muligt ved, at man kun skal installere de komponenter, man har behov for.

Det er samme koncept, man fik mulighed for med Server Core tidligere, men Microsoft nye løsning er så - ifølge virksomheden - bygget specifikt til en moderne it-verden med cloud-teknologier i fokus og med et endnu mindre ressource-forbrug.

Læs også: Den nye Windows Server 10: Derfor får server-styresystemet stor betydning

Vi har her samlet fem vigtige ting, du skal vide om Nano Server:

1: Hvad du skal bruge den til
Som server-administrator er det ikke svært at lade sig begejstre af Microsofts løfter om, at Nano Server vil minimere behovet for patches og opdateringer og vil betyde en reboot på blot få sekunder og i det hele taget et meget lavt ressourceforbrug.

Men når den begejstring er overstået, hvad er det så egentlig helt præcist, at man skal bruge Nano Server til?

Microsoft har ridset to grundlæggende brugsscenarier op med Nano Server:

- Til at køre applikationer, der er født på cloud-præmisserne og kører i containere, på virtuelle maskiner eller fysiske servere.
- Til at undersøtte Microsoft Cloud Platform-infrastrukturer med Hyper-V som omdrejningspunktet.

Nano Server er en server til at understøtte specifikke services, og samtidig skal styresystemet kunne driftes uden alt for mange dikkedarer og via fjernadgang.

2: En lille hurtig sag
Hastighed og et minimale plads-krav er nogle af nøgleordene ved Nano Server. Microsoft taler blandt andet om deployments på 40 sekunder og en boot-tid på blot to sekunder.

Nano Server bliver - ifølge Microsofts løfter - også ganske let at drifte. Blandt andet tales der om langt færre kritiske opdateringer end til traditionelle server-installationer, og Microsoft lover også 80 procents færre genstarter.

Om det holder i praksis, må tiden vise - men det ser i hvert fald interessant ud på papiret.

3: Der er ingen GUI:
Ganske opsigtsvækkende ved Nano Server er det, at styresystemet ikke har nogen grafisk brugergrænseflade og heller ingen kommandopromt.

Det skyldes ikke mindst Microsofts ønske om at udvikle et meget minimalistisk og letbenet system.

Administratorerne kommer i stedet til at arbejde med Nano Server via Windows Management Instrumentation (WMI) og PowerShell.

4: Hvad så med Windows Server?
Hvis du allerede i dag kører med et klassisk Windows Server-mijø, skal du ikke regne med, at Nano Server kommer til at afløse det styresystem, uanset hvilken version du er på.

Nano Server er tænkt som et serversystem til meget specifikke formål og projekter, hvor hastigheden og agiliteten skal være helt i top.

Det er ikke, som Windows Server, et allround-system, der kan køre applikationer og anvendes til et hav af forskellige formål - med alle de fordele og ulemper, det giver.

At Nano Server har så få komponenter, er styrken ved systemet, men det er også der, man finder begrænsningerne.

5: Hvornår kommer Nano Server så?
Microsofts Windows Server 2016 ventes klar i 2016, og vores bedste gæt er, at Nano Server vil blive frigivet ved samme lejlighed.

Det er dog ikke noget, Microsofts har annonceret officielt endnu.

Se videoer

Indtil videre kan du se lidt nærmere på nogle af de forskellige videoer om Nano Server, der findes på nettet.

Se blandt andet denne introduktion til Nano Server fra konferencen Ignite tidligere på året.

Se også disse to videoer fra Microsoft:

Læs også:

Den nye Windows Server 10: Derfor får server-styresystemet stor betydning

Microsoft på vej med den næste Exchange Server: Her er de store nyheder

Microsofts nye Windows Server kommer ikke sammen med Windows 10

Server -producent advarer: I får problemer med jeres Windows Server

Gratis Windows 10 nærmer sig - og det kan blive dyrt for virksomhederne