Artikel top billede

Op imod 1.000 børn og unge er med på GGFestival her i weekenden.

1.000 børn og unge, én fabrikshal og en masse Youtube-stjerner

Youtube-stjerner, klassiske arkademaskiner og næsten 1.000 børn og unge samledes her i weekenden til en gang social gaming på GGFestival. Computerworld har besøgt det store spilletræf.

Hvis du tror at det, at samle 1.000 børn og unge i ét lokale - og så tilsætte sukker, koffein og computerspil - automatisk betyder hyl, skrig og skrål, så kan du godt tro om.

For da Computerworld lørdag besøger gamer-arrangementet GGFestival, i Lokomotivværkstedet i Københavns sydhavn, er der overraskende stille.

Det er klart, for går man ned langs de lange borde så kan man se koncentrationen lyse ud af de mange unge ansigter. For nok bliver der mumlet, grint og af og til klappet - men det at spille sammen bliver taget alvorligt.

Gaming er en social aktivitet

Det sociale element er også vigtigt at understrege for administrerende direktør Martin Wiinholt, hvis selskab Gonzo både organiserer GGFestivallen for første gang i år og samtidig står bag det danske YouTube-kollektiv Gonzo:

"Jeg tror man undervurderer, hvor socialt det er at spille. Jeg gik i seng klokken 1 i nat og var her igen klokken 7 - og så sidder spillerne her sammen som om intet var sket.", fortæller direktøren.

I stald hos Gonzo er danske Youtube-stjerner som GEX, RobinSamse, Brianfromdenmark og Benny_1.

Har du aldrig hørt om dem, så skyldes det nok din alder. Men til sammen har de 5 Youtuber 540.000 abonnenter på Youtube, 77.000 Facebookfølgere og 50.000 følgere på Instagram.

Gonzo organiserer kort sagt en platform med direkte adgang til titusindvis af unge danskeres medieforbrug som får moderne marketingsfolk til at smile som besat.

Så hvad får et kollektiv af folk, der normalt optager video derhjemme, til at springe ud i at arrangere et gigantisk spillertræf?

"Vi har lavet GGFestivallen for de sociale gamers, dem som gerne vil spille med andre. Og så ser vi det som naturlig forlængelse af vores Yotubere. De er normalt spærret ind foran kameraet. Det kan faktisk blive lidt ensomt, så de elsker det her. De kan få lov til at høste noget anerkendelse og møde fans. Der er en fankultur omkring de har folk, som man ikke drømmer om.", forklarer Martin Wiinholt.

Og det virker. Efter 5 minutter på festivallen har denne skribents medbragte 10-årige Youtube-ekspert allerede spottet flere kendte stjerner fra online-videoerne, som smilende går omkring - ofte med en mindre hale af unge fans efter sig.

Kendiseffekt fra Youtube

For enden af et bord foran en stor skærm og den obligatoriske sorte stationære pc, sidder Dan Nim Andersen. Han er far til Lucas på 10 år og kan sagtens genkende kendis-effekten fra de populære online-stjerner:

"Jeg er her fordi min søn plagede om det.", svarer han grinende på spørgsmålet om hvorfor han er med. Og fortsætter: "Jeg tror at Youtuberne er at kæmpe trækplaster. Også selvom jeg ikke aner hvem de er - ud over RobinSamse. Men ud over lidt regnvejr og våde telte så er det meget sjovt at prøve for første gang.

Der er forbløffende mange forældre med, men mange af dem sidder bare og læser uden at være med. Jeg er selv med til at spille, så det er nærmest sådan lidt familiehygge. Så jeg får spillet lidt spil som Titanfall og Battlefield sådan en weekend."

Nostalgi direkte fra kina-grillen

Skal benene strækkes efter timevis af tid foran skærmen byder GGFestival på en solid omgang nostalgi. For i et åbent område står Chrisstoffer Daniel og holder øje med 10 klassiske arkademaskiner.

Chrisstoffer er ud over at være skolelærer også arkadeentusiast - og det er hans maskiner, som GGFestival har fået stillet op.

Han medgiver, at de fleste børn og unge nok ikke har erindringer om at stå nede på kina-grillen og spille Outrun mens de ventede på at den bestilte big burger blev klar. Men understreger samtidig at de store kabinetter, joysticks og rat tiltrækker nysgerrige hele tiden:

"Jeg oplever at børn og voksne flokkes om de her gamle, store maskiner. Det er hele æstetikken med de her kæmpe arkadebokse som bare står her. Vi har flere besøgende som er for unge til at huske dem, men de kommer tit alligevel i vores arkadelokaler på Østerbro og i Albertslund. Jeg synes jo selv at maskinerne repræsenterer en gylden tid for spil, lige som Shakespeare gør det for folk der går op i litteratur.", fortæller den 34-årige Chrisstoffer Daniel med et smil.

Smadr dit it-grej med en muggert

Er man mindre bekymret over hvordan man bevarer gammel hardware bør man dog finde over i hjørnet bag spillemaskinerne.

Det er her de deltagende børn og unge kan få luft for de opsparede frustrationer bag skærmen ved at knuse medbragte mus eller headsets - og blive belønnet med et nyt produkt fra en af GGFestivallens sponsorer.  

Et stort skilt ved siden af gør dog eventulle overentusiastiske deltagere opmærksom på, at en eventuel udskiftning kun sker efter aftale.

Det er nok meget godt.