Gør Windows 10 privat: Sådan stopper du Microsoft i at snage i dit privatliv

Windows 10 er et hurtigt, velfungerende og gratis system, men Microsoft ser ud til at holde øje med dig. Se her hvordan du stopper Microsoft fra at indsamle informationer om dig.

Windows 10 er landet, og millioner af brugere har allerede opgraderet til det nye system. 

Her på Computerworld har vi rost Windows 10, men der er en bagside, som alene på grund af uvisheden er meget alvorlig:

Microsoft har i langt højere grad end tidligere fingrene i dine privatlivsinformationer:

Dine personlige oplysninger, din adfærd i Edge-browseren, dine indtastninger i Cortana (findes ikke på dansk endnu), dine geografiske lokationer, dine sprogindstillinger og alle dine filer i OneDrive.

Læs vores anmeldelse her: Vi har testet den endelige version af Windows 10: Her er vores dom

Langt de fleste informationer bruges til at kunne tilbyde dig tjenester, andet til at optimere Microsofts tjenester generelt og noget tredje til at lave et personligt 'adverticement ID'.

Microsoft giver endda sig selv lov til at bruge din internetopkobling til at uploade opdateringer til andre pc'er verden over.

Næsten alt kan slås fra, og du kan undgå det meste, men vær opmærksom på, at det hele er slået til fra starten af.

Hvis du har tid, kan du gå i gang med at læse en 32 siders juridiske gennemgang i Microsofts Privacy-erklæring. Det er den, som du blandt andet siger ja til, når du installerer Windows 10.

Du kan læse mere om, hvad den aftale indebærer her i denne artikel eller i ovenstående Privacy-erklæring.

Ønsker du ikke, at Microsoft ved alt dette om dig? Så kan du faktisk undgå det meste af det - Du skal bare slå det fra. Læs mere herunder eller se videoen. 
1. Udforsk "Beskyttelse af personlige oplysninger"
I indstillinger under feltet "Beskyttelse af personlige oplysninger" kan du finde mange af de flueben, som vil holde Microsofts snabel ude af din computer.

Først og fremmest skal du ind og slå Feedback og Diagnosticering fra.

Her kan du vælge, at Microsoft aldrig må spørge om feedback, men herunder findes et punkt, som du ikke engang kan slå helt fra. I hvert fald ikke fra dette felt.

Diagnosticering og brugsdata skal du slå til standard i stedet for Fuld eller Udvidet. Du kan ikke slippe fuldstændig fra at sende noget til Microsoft.

Derudover er der et hav af andre felter, eksempelvis at apps må få adgang til dine personlige oplysninger. Dette er et stort "nej" for rigtig mange, så slå den fra under "kontooplysninger".

Vi vil råde dig til at gå alle punkterne igennem - selvom det vil tage lang tid. Vi tager hele turen i videoen.

Blandt andet skal du også slå placering fra på computeren. For hvor ofte er det vigtigt, at du ved, hvor din computer er?

2. Stop Microsoft fra at bruge din internetopkobling
Når du har installeret opdateringer, så åbner du for at sende førnævnte opdatering ud til andre pc'er. Yep: Et peer-to-peer-netværk, som du automatisk er sat til at være en del af.

Hvis du gerne vil slå det fra, skal du trykke Opdatering og sikkerhed >  Avancerede indstillinger (lille grå tekst under Windows Update) > Vælg, hvordan opdateringer leveres (lille grå tekst) > Slå fluebenet fra.

3. Brug en lokal konto
Under konti-indstillinger kan du vælge hvilken konto-type, som du vil logge på systemet med.

Mange vil nok bruge en Windows-account, som alligevel skal bruges til at installere og købe apps samt sættes op til OneDrive og/eller Ofice 365. Men du kan med en stor fordel benytte en lokalbruger i stedet.

Hvis du bruger en Windows-account, så sender du reelt set meget mere information til Microsoft - uden at du får særlig meget ud af det.

Derudover nævner flere amerikanske medier også, at du skal holde dig fra Cortana, men eftersom vi ikke har den på dansk, er det ikke det store problem her.

4. Slå reklame-ID fra - også på nettet
Øverst under "Generelt" i "Beskyttelse af Personlige Oplysninger" finder du et uskyldigt udseende flueben. Den hedder "Lad apps bruge mit Annonce-ID til oplevelser på tværs af apps".

"Hvad I alverden er Annonce-ID?" tænker du måske.

Et Annonce-ID er et ID bygget specifikt til dig, hvortil der tilskrives personlige oplysninger om dig.

Det betyder, at Microsoft via sit eget reklamebureau kan sende dig målrettede reklamer og lige præcis dette flueben tillader, at andre apps også må bruge dit annonce-ID. Formentligt ønsker du også, at det flueben sættes til "nej".

Ligeledes skal du klikke på "Administrer mine oplysninger" i forbindelse med Microsoft-reklamer og andre personlige oplysninger. Ja, den blå tekst, der ikke ligner en knap.

Her kan du fravælge, at Microsoft overhovedet må tilbyde dig reklamer via et annonce-ID. Du kommer stadig til at se lige så mange reklamer, men de er ikke længere oprettet ud fra dine personoplysninger.

5. Stop Microsoft fra at dele dit Wifi-netværk med dine venner
Der er en smart funktion i Windows, som betyder, at du kan dele din wifi-kode til dine venner på sociale netværk, så snart de tilslutter sig dit netværk.

Ideen er god, men har du virkelig lyst til, at alle dine venner automatisk kan logge på dit netværk? Det samme kan ske den anden vej - at du kan tilgå andres netværk. Men som altid er det langt fra alle netværk, som er sikre.

Slå det fra i Indstillinger > Netværk og Internet > scroll ned under "Wifi" og find "Administrer Wifi-indstillinger" >  slå fra her.

Bruger du allerede en lokal konto og ikke en Microsoft konto, så har du allerede automatisk slået dette fra.

Hvis du virkelig vil have fred, så kan du bruge denne Reddit-guide til at fjerne data-logging fra Windows 10 Pro og Enterprise. Vær opmærksom på, at det er avanceret.

Vi vil råde dig til at som minimum skimte privacy erklæringen fra Microsoft eller læse vores artikel om emnet. 

Læs også: Hurtig guide: Gør din startmenu i Windows 10 mere personlig
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
De 30 største danske it-virksomheder: Her er antallet af ansatte - og hvor mange penge, der bruges på løn
Top 100: Computerworld har nærstuderet årsregnskaberne fra 499 danske it- og televirksomheder og kan her bringe listen med de 30 største arbejdspladser. Se antallet af ansatte og få et indblik i, hvor mange penge virksomhederne bruger på løn til medarbejderne.
CIO
Du risikerer at blive hægtet helt af, hvis ikke dit netværk bliver fremtidssikret - og det haster
Klumme: Hver dag går mere 168,1 petabyte gennem netværket hos AT&T, hvilket svarer til 130 millioner timers video i HD. Det viser, hvor store krav der i dag stilles til en virksomheds netværk. Er du klar til det?
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Undersøgelse: Digital succes kræver opgør med statisk it-infrastruktur - men det er ikke uden problemer
Det digitale kapløb er i fuld sving i erhvervslivet, og mange toneangivende virksomheder søger den nødvendige fleksibilitet ved at skifte til tredieparts-datacentre og hybrid cloud-infrastruktur. Det viser en stor undersøgelse blandt 752 europæiske virksomheder, som analysehuset IDC har foretaget for Interxion. Men flere virksomheder har samtidig betydelige bekymringer i forhold til stabilitet og sikkerhed i sådan en grad, at det hæmmer de digitale ambitioner. Læs i dette whitepaper om undersøgelsens resultater og nogle af svarene på de udfordringer, digitale virksomheder aktuelt står over for. 24 sider på engelsk.