Artikel top billede

Wikileaks-stifter slipper for sexanklager - men det gør næppe en forskel

Selv om de svenske sexsager ikke længere hænger som tunge skyer over hovedet på Julian Assange, så vil anklagerne altid forfølge ham. Læs hvorfor.

Julian Assange har haft fire svenske forhold om seksuelle overgreb hængende over hovedet, siden han søgte ophold på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til vores naboer i Sverige.

Men nu er der måske lys for enden af tunellen for den kontroversielle stifter af Wikileaks.

Tre ud af fire anklager om seksuelle overgreb mod Julian Assange er snart forældede, og den svenske anklagemyndighed overvejer at droppe efterforskningen af det fjerde forhold.

Det skriver avisen The Guardian.

Men det formelle frafald i sigtelserne betyder ikke, at Julian Assange bare kan pakke sine tasker, forlade ambassaden og genoptage sit gamle job som spydspids for Wikileaks.

Vibeke Borberg, du er forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hvad betyder det for Julian Assange, at sexsagerne nu ser ud til at forsvinde? Der kan vel stadig sættes et spørgsmålstegn ved, om han har gjort det eller ej?

"Det kan der naturligvis, for han bliver ikke frikendt og på den måde renset. Det er altid en problemstilling, man møder, når personer har været sigtet, og sagen så frafalder," fortæller hun.

Næppe en fri fugl

Samtidig har sagen om Julian Assange fået rigtig meget mediedækning, hvilket samtidig betyder, at mange har en mening om ham og hans projekt.

"Men han slipper nu for en opslidende retssag og de oplysninger, der eventuelt kunne komme frem i den forbindelse," lyder det fra Vibeke Borberg.

Hvor lander Julian Assange efter denne omgang?

"I hans situation har sigtelsen for lovovertrædelser haft mange forskellige aspekter. Han har eksempelvis haft en udleveringssag til Sverige hængende over hovedet. Samtidig har han udtalt, at det handlede om et setup, hvor Sverige ville udlevere ham til USA. Derfor har han ikke kunne forlade ambassaden. Det kan han i teorien nu, hvor sagen frafalder, og udleveringen til Sverige også frafalder," forklarer hun, og tilføjer:

"Men det kan ikke udelukkes, at USA vil forlange ham udleveret fra England, eller hvor Julian Assange nu befinder sig. Så i praksis kan sagen være en anden."

Så tiltalefrafaldet kommer ikke til at betyde noget for hans situation?

"Spørgsmålet er, om han vurderer, at han vil blive begæret udleveret til USA."

Er Julian Assange en færdig mand i internethistorien, eller kan han komme igen efter denne sag?

"Der er flere eksempler på, at Wikileaks-organisationen kan eksistere uden ham. Der er også kommet en Edward Snowden, så han er ikke længere den eneste, der fortæller om hemmeligheder. Men Julian Assanges person er meget kontroversiel."

Ecuador og Sverige vil nu forhandle om, hvorvidt Julian Assange kan blive afhørt af de svenske myndigheder på ambassaden.

Tidligere er svensk politi blevet nægtet adgang.

Læs også:
WikiLeaks: USA har overvåget tre præsidenter i Europa

Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.