Artikel top billede

Hvis et privat firma ikke kan beskytte dine private oplysninger, er der ikke meget at hente, medmindre selskabet er udenlandsk.

Her er dine muligheder og rettigheder hvis dine data lækkes på nettet

Utroskabssitet Ashley Madison bliver sagsøgt for fire milliarder kroner. Herhjemme ville Ashley Madison få en bøde af det offentlige. Men måske er der penge at hente, hvis dine private oplysninger ryger ud i cyberspace.

Hvis dine private oplysninger ryger ud i det offentlige rum, fordi en virksomhed ikke passer ordentligt på dem, kan det blive en ærgelig omgang.

Mere end 30 millioner kunder hos utroskabs-sitet Ashley Madison har fået deres emailadresser offentliggjort, og det er hverken første eller sidste gang, at en stor virksomhed ikke kan beskytte sine kunders privatliv.

Men hvad kan du gøre, hvis dine private oplysninger pludselig flagrer rundt på internettet?

Heidi Steen Jensen er certificeret it-advokat og partner i advokatfirmaet Horten Advokatpartnerselskab.

Hun forklarer, at der er stor forskel på, om en udenlandsk eller en dansk virksomhed ikke passer på dine private oplysninger.

"De sager, vi har haft her i Danmark, er jo forløbet pænt og ordentligt. Hvis et læk sker i Danmark vil Datatilsynet se på det, og der vil kunne være en sag ved domstolene. Der har jo været situationer hvor virksomheder er blevet hacket og har gjort hvad de kunne for at sikre sig bedre fremover. I de situationer kan man få en bøde, hvis sikkerheden ikke har været høj nok. Men man får ikke få en bøde, hvis sikkerheden har været høj nok."

Læs også: To nye sikkerhedsheriffer: Der skal strammes op om danskernes ret til privatliv

I sager, hvor eksempelvis kreditkortoplysninger bliver stjålet fra et firmas kundedatabase, vil det ikke være relevant at søge erstatning, da bankerne dækker et tab, så længe du ikke selv er skyld i det. 

Bankerne vil så rette krav imod firmaet, hvis de mener, at der er mulighed for at hente pengene hjem.

Penge er ikke alt

Men som det står lysende klart efter lækagen af Ashley Madisons kundearkiv, er det ikke kun økonomiske tab, man kan komme ud for, når databaser bliver hacket.

Over 30 millioner mennesker verden over er blot et opslag i de lækkede kontooplysninger fra en ubehagelig konfrontation med kæresten eller ægtefællen.

Er du havnet i sådan en situation, er mulighederne anderledes.

Hvis uheldet er ude, og den udkårne tager sit gode tøj og går eller du på anden måde lider under et datalæk, kan du nemlig sagsøge det ramte firma. Men det er ikke nogen god forretning i Danmark.

"Hvis du ikke har lidt økonomisk tab, kan du gå efter tort-godtgørelse, hvis retten mener, at det er på sin plads. Men det er små beløb i Danmark. Det vil være måske 25.000-100.00 kroner, alt efter hvad du har været ude for. Men du skal jo betale en advokat først," fortæller Heidi Steen Jensen.

I tilfældet med de lækkede data fra utroskabssitet Ashley Madison mener hun dog ikke, at man skal gøre sig de store forhåbninger ved en dansk domstol:

"Jeg tror, at domstolene kunne finde på at sige, at det var man nok selv lidt ude om."

Læg sag an i udlandet

Hvis du sidder tilbage blandt sine flyttekasser i din nye singlebolig, er der dog et sidste skud i bøssen.

Hvis en udenlandsk virksomhed har været uforsigtig med dine data, kan du nemlig sagsøge den i dens hjemland.

I tilfældet Ashley Madison er der dog heller ikke så nemt som det lyder.

Ifølge canadisk lov skal den tabende part nemlig dække en del af modpartens retsomkostninger, og hvis du er udlænding kan der modparten kræve, at du lægger et depositum på op til 70 procent af deres forventede omkostninger før sagen overhovedet kan gå i gang.

Så i det lange løb er det nok billigere at holde fingrene og sine data for sig selv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere