Artikel top billede

"Vi arbejdede benhårdt på fusionen lige til i går - indtil meddelelsen kom"

Interview: Telias administrerende direktør, Søren Abildgaard, arbejdede hårdt på fusionen med Telenor, lige indtil der torsdag kom en meddelelse om, at det hele skulle droppes.

"Vi har arbejdet hårdt på det her, til beslutningen kom i går [torsdag, Red]."

Sådan beskriver administrerende direktør i Telia Danmark, Søren Abildgaard, forløbet forud for dagens overraskende melding om, at den stort anlagte fusion af Telia og Telenor helt droppes.

"Det er jo en styrekomite, der kommer med den beslutning, så jeg har sammen med Telenor arbejdet hårdt på, at det her skulle ske frem til i går, hvor meddelelsen kom," siger han til Computerworld.

Læs også: Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Søren Abildgaard gentager den forklaring på den dramatiske beslutning, som TeliaSonera-koncernens CFO kom med her til morgen - læs den artikel her:

"Kommissionen vil ikke tillade det på de her vilkår, og vi er fra Telias side - det er det eneste, jeg kan snakke om - ikke interesserede i at inkludere frasalg af flere assets," lyder det fra den danske Telia-direktør.

De her krav fra EU's side må vel have overrasket jer, for normalt har man vel klappet den slags ting af på forhånd?

"Det er jo en iterativ proces, og alle markeder er forskellige, så der er ikke lige en standard-kogebog eller opskrift på, hvordan man gør."

"Men det, der måske kommer lidt bag på os, er, at de har ændret præcedens en smule i Kommissionen. Vi har ikke i de fusioner, vi har set i Tyskland, Østrig og Irland, set, at der har været så skrappe krav, som dem vi har set i Danmark, så det er kommet bag på os."

Søren Abildgaard har selv været en af de tre topledere, der var udnævnt til at lede fusionen af de to selskaber, men nu er han tilbage som helt traditionel administrerende direktør i Telia Danmark.

"Ja, jeg fortsætter som administrerende direktør, og vi fortsætter med det setup, vi har haft - vi har hele tiden konkurreret, for det er jo et lovkrav. Det vil vi selvfølgelig fortsætte med."

Klar til nye fusioner og opkøb

Han tilføjer samtidig, at Telia nu befinder sig i en ny situation, efter at fusionen med Telenor er droppet.

"Der er jo mange veje til Rom, og vi skal nu finde ud af, hvilken vej, vi tager. Fusionen har vi arbejdet benhårdt på indtil i går. Når vi så finder ud af, at det kan vi ikke, så må vi finde på nye veje."

"Vi har sådan set siden 2011 kunnet vokse basen år for år, og vi har det højeste ARPU-niveau, og så skal vi være dygtigere til at tage en større del af værdikæden derude," siger Søren Abildgaard.

Læs også: Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"

Inkluderer de strategiske muligheder, I nu skal ud og afsøge, også en ny fusion med andre?

"Vi vil være åbne overfor alle forretningsmuligheder. Det er bare et spørgsmål om matematik."

"Den her er så skrinlagt, men man kan sagtens forestille sig, at vi købte et selskab, som tilførte noget i værdikæden. Det må tiden vise."

"Men vi har jo en forretning, der er cash flow-positiv, så vi har ikke nogen krise. Vi taber bestemt ikke penge - vi genererer penge. Vi vil gerne generere mere, og det her var en god måde at gøre det på, hvor vi også fik mulighed for at investere mere."

"Men man skal ikke lade sig slå ud. Når det ikke lykkes, må vi jo prøve noget andet, og det er det, vi gør nu."

"Det er ren matematik"

Hvor kom beslutningen om at droppe fusionen helt præcis fra

"Det er jo en styrekomites beslutning om at trække ansøgningen tilbage. Det er det, vi har gjort."

Styrekomiteen har bestået af både folk fra TeliaSonera og fra Telenor, som så i sidste ende vurderede, at det ikke gav mening at fortsætte forsøget med at opnå en fusion.

"Det, vi kan vurdere - og det er selvfølgelig kun Telia-delen, for jeg har ikke indsigt i Telenor - er, at det for vores vedkommende ikke længere kunne betale sig, og så er det jo ren matematik, at det ikke er god forretning at gøre det."

"Vi er sat i verden for at passe på shareholder-value, og så længe, at det er tilfældet, må vi tage den vej, der viser det," siger Søren Abildgaard.

Han oplyser, at Telia-medarbejderne er orienteret om situationen med den droppede fusion torsdag klokken 10.

Læs også:

BREAKING: Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"