"Vi arbejdede benhårdt på fusionen lige til i går - indtil meddelelsen kom"

Interview: Telias administrerende direktør, Søren Abildgaard, arbejdede hårdt på fusionen med Telenor, lige indtil der torsdag kom en meddelelse om, at det hele skulle droppes.

"Vi har arbejdet hårdt på det her, til beslutningen kom i går [torsdag, Red]."

Sådan beskriver administrerende direktør i Telia Danmark, Søren Abildgaard, forløbet forud for dagens overraskende melding om, at den stort anlagte fusion af Telia og Telenor helt droppes.

"Det er jo en styrekomite, der kommer med den beslutning, så jeg har sammen med Telenor arbejdet hårdt på, at det her skulle ske frem til i går, hvor meddelelsen kom," siger han til Computerworld.

Læs også: Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Søren Abildgaard gentager den forklaring på den dramatiske beslutning, som TeliaSonera-koncernens CFO kom med her til morgen - læs den artikel her:

"Kommissionen vil ikke tillade det på de her vilkår, og vi er fra Telias side - det er det eneste, jeg kan snakke om - ikke interesserede i at inkludere frasalg af flere assets," lyder det fra den danske Telia-direktør.

De her krav fra EU's side må vel have overrasket jer, for normalt har man vel klappet den slags ting af på forhånd?

"Det er jo en iterativ proces, og alle markeder er forskellige, så der er ikke lige en standard-kogebog eller opskrift på, hvordan man gør."

"Men det, der måske kommer lidt bag på os, er, at de har ændret præcedens en smule i Kommissionen. Vi har ikke i de fusioner, vi har set i Tyskland, Østrig og Irland, set, at der har været så skrappe krav, som dem vi har set i Danmark, så det er kommet bag på os."

Søren Abildgaard har selv været en af de tre topledere, der var udnævnt til at lede fusionen af de to selskaber, men nu er han tilbage som helt traditionel administrerende direktør i Telia Danmark.

"Ja, jeg fortsætter som administrerende direktør, og vi fortsætter med det setup, vi har haft - vi har hele tiden konkurreret, for det er jo et lovkrav. Det vil vi selvfølgelig fortsætte med."

Klar til nye fusioner og opkøb
Han tilføjer samtidig, at Telia nu befinder sig i en ny situation, efter at fusionen med Telenor er droppet.

"Der er jo mange veje til Rom, og vi skal nu finde ud af, hvilken vej, vi tager. Fusionen har vi arbejdet benhårdt på indtil i går. Når vi så finder ud af, at det kan vi ikke, så må vi finde på nye veje."

"Vi har sådan set siden 2011 kunnet vokse basen år for år, og vi har det højeste ARPU-niveau, og så skal vi være dygtigere til at tage en større del af værdikæden derude," siger Søren Abildgaard.

Læs også: Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"

Inkluderer de strategiske muligheder, I nu skal ud og afsøge, også en ny fusion med andre?

"Vi vil være åbne overfor alle forretningsmuligheder. Det er bare et spørgsmål om matematik."

"Den her er så skrinlagt, men man kan sagtens forestille sig, at vi købte et selskab, som tilførte noget i værdikæden. Det må tiden vise."

"Men vi har jo en forretning, der er cash flow-positiv, så vi har ikke nogen krise. Vi taber bestemt ikke penge - vi genererer penge. Vi vil gerne generere mere, og det her var en god måde at gøre det på, hvor vi også fik mulighed for at investere mere."

"Men man skal ikke lade sig slå ud. Når det ikke lykkes, må vi jo prøve noget andet, og det er det, vi gør nu."

"Det er ren matematik"
Hvor kom beslutningen om at droppe fusionen helt præcis fra

"Det er jo en styrekomites beslutning om at trække ansøgningen tilbage. Det er det, vi har gjort."

Styrekomiteen har bestået af både folk fra TeliaSonera og fra Telenor, som så i sidste ende vurderede, at det ikke gav mening at fortsætte forsøget med at opnå en fusion.

"Det, vi kan vurdere - og det er selvfølgelig kun Telia-delen, for jeg har ikke indsigt i Telenor - er, at det for vores vedkommende ikke længere kunne betale sig, og så er det jo ren matematik, at det ikke er god forretning at gøre det."

"Vi er sat i verden for at passe på shareholder-value, og så længe, at det er tilfældet, må vi tage den vej, der viser det," siger Søren Abildgaard.

Han oplyser, at Telia-medarbejderne er orienteret om situationen med den droppede fusion torsdag klokken 10.

Læs også:

BREAKING: Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"
Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.