Artikel top billede

Pas på: Bølge af sms-phishing ude efter dit NemID-nøglekort

It-kriminelle kan snyde din mobiltelefon og få phishing-sms'er til at se ud som om, de er afsendt fra en afsender, du normalt stoler på. Lige nu rammer en bølge af falske sms'er fra Nets, som forsøger at lokke mobilbrugere til at udlevere billeder af deres NemID-nøglekort.

Phishing ved hjælp af sms-beskeder er på vej til at overtage e-mailens rolle som it-kriminelles foretrukne brækjern.

For falske sms'er vinder indpas, når kontooplysninger, adgangskoder og andre personlige oplysninger skal lokkes ud af sagesløse borgere.

De seneste par dage har mange danskere modtaget en sms, som på overfladen ser ud til at komme fra Nets.

Udover afsendernavnet "NETS" kan de it-kriminelle få det til at se ud som om, modtageren tidligere har fået beskeder fra samme afsender for på den måde at gøre modtageren mere tryg ved at svare på den falske besked (se billede).

I sms'en bliver brugeren bedt om at klikke på et link til en hjemmeside, hvorfra man skal sende et foto af sit NemID-nøglekort.

Gør man ikke det, vil ens NemID blive suspenderet, lyder beskeden.

Pressechef i Nets, Søren Winge, understreger, at der ikke er tale om, at de it-kriminelle sender de falske sms'er via Nets.

Men han fortæller, at de kriminelle er i stand til at manipulere den enkelte telefon til at lægge falske sms'er ind i en eksisterende sms-tråd.

Short-kode snyder din telefon

"Ved at afsende en besked med brug af den samme short-kode, som vi typisk anvender, bliver beskeden grupperet sammen med øvrig sms-korrespondance fra Nets. På den måde kan afsenderen få det til at se ud som om, at Nets er afsenderen. Men de har ikke centralt mulighed for at sende noget på vores vegne," siger Søren Winge.

Han siger samtidig, at medicinen mod sms-phishing er den samme som phishing via e-mails. Ligesom med computere skal man ikke udlevere personlige oplysninger via sin mobiltelefon.

"Det nye er, at vi fra at se phishing på mail, nu også ser det via sms-beskeder - såkaldt smishing. Vores råd er det samme, som gælder for mail-phishing. Man skal aldrig give oplysninger fra sit NemID-nøglekort på opfordring fra nogen som helst, fordi det er en væsentlig del af sikkerheden i NemID," siger Søren Winge.

Nets har ikke tal for hvor mange brugere, der har modtaget phishing-sms'er, ligesom Nets heller ikke har tal på, hvor mange brugere der er faldet for fup-nummeret og har klikket på det medfølgende link.

"Vi kan tydeligt mærke på vores kundeservice, når der er en phishing-bølge i gang. Heldigvis vil folk gerne være sikre på, at de ikke gør noget, der kan skade sikkerheden. Men det er ikke vores indtryk, at der er mange, der dumper i. Men hvis det sker, er det naturligvis vigtigt at få spærret sit nøglekort i en fart," siger Søren Winge.

Nets har på sin hjemmeside lagt en stribe eksempler på mails og sms'er, der forsøger at lokke personlige oplysninger ud af modtagerne.

Læs også:
It-tricktyve benytter helt nye metoder i jagten på dine penge

Disse danskere klikker mest på phishing-beskeder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere