Få det store overblik: Sådan vælger du det rigtige headset

Der er hundredevis af headset af vælge imellem til din computer, så hvordan vælger du det helt rigtige til netop dit formål? Læs med her og se samtidig 13 rigtig gode bud på headsets.

Hvordan vælger man det rigtige headset til arbejde, spil, pendlerlivet eller rejsen?

Der er et utal af producenter, som forsøger at overbevise dig om, at netop headsettet fra designere er det bedste på markedet. 

Og hvordan ved du, om det er rigtigt eller ej? 

Der er en række parametre, som du skal overveje, når headsettet skal vælges.

Her får du så de meget overordnede regler, når headsettet skal vælges. 

Hvad skal de bruges til
Første grundregel er at finde ud af, hvad du vil bruge headsettet til.

Det giver ikke mening at købe et dyrt Razer Kraken gamerheadset med 7.1 surround sound, hvis du skal bruge headsettet til pendler-turen til og fra arbejde i toget - specielt fordi det ikke har en minijack-udgang.

Et par råd:

Til gaming: Vælg nogle, som kan sidde på dit hoved i mange timer. Ofte kan et par over ear headset være en fordel, og kig også efter indbygget mikrofon, hvis du spiller online.

Ligeledes kan det være godt, hvis headsettet har surround sound 7,1 understøttelse, da det vil gøre din spiloplevelse mere levende.

Træning
Tænk her over, hvilken form for træning, du skal i gang med.

Trådløse headset kan være en smart løsning, så du ikke ved en fejl kommer til at trække i en ledning ved træningsbåndet, og over ear-headset kan meget hurtigt blive svedige og beskidte.

Pendling
Hvis du kører meget med offentlig transport, og ligesom skribenten her bliver irritabel, når toget bliver fyldt med små, larmende skovbørn, som skal ud i naturen, så er aktiv støjreduktion Guds gave til menneskeheden.

Aktiv støjreduktion lytter til lyden udenfor headsettet og sender modsatrettede lydbølger, som får lydbølgerne til at udligne sig selv - eller bliver i hvert fald formindsket.

Det lyder fremtidsagtigt, men det virker og kan være en god investering.

Vælg mellem de forskellige formfaktorer
Herefter handler det om formfaktoren. "In ear" er høretelefoner, som sidder inde i øret.

De findes hovedsageligt i to versioner: Den som sidder i kanten af øret, og dem som sidder inde i øregangen.

Dem i øregangen dæmper markant mere for lyden omkring dig, hvilket vil give en mere indlevende lydoplevelse, imens dem ved øret tillader mere lyd udefra.

Det kan til gengæld være praktisk, hvis du skal bruge dem til cykelturen, så du stadig kan høre bilerne omkring dig. 

Høretelefoner har samtidig også de fordel, at de nemt kan pakkes sammen og ligges i lommen sammen med din telefon.

Alternativet er de større hovedtelefoner. Også her findes der to typer: On ear og over ear.

Over ear dækker dine ører mere end on ear og kan give en mere indlevende oplevelse, men kan til gengæld godt give en ubehagelig følelse i længden, da dine ører kan blive meget varme. 

Du får oftest hvad du betaler for
En hovedregel i livet er, at du får, hvad du betaler for.

Sådan er det også med headset, og imens et headset fra Tiger til en 50'er kan lyde ganske fint, så kan du ofte høre en stor forskel, hvis du i stedet køber et til 350 kroner - og igen hvis du køber et til 1.500 kroner. Din opfattelse af dine sange kan ændre sig drastisk, hvis du får fingrene i et dyrt, men også dertil bedre produceret headset. 

Ligeledes holder dyre headset også - ofte - længere. Der findes headset fra 80'erne, som stadig spiller perfekt efter alle disse år, fordi man købte headsettet i en god kvalitet.

Tjek lydens frekvens
Jo bredere et frekvensspektre, jo flere detaljer kan du fange i musikken, som kommer ud af headsettet. De fleste headset ligger inden for 20 - 20.000Hz, og det er også det, som du skal kigge efter.

Frekvenser over eller under (fx 5 Hz til 33.000 Hz), vil ikke have den store effekt for dig. De høje toner kan hurtigt blive så høje, at du får meget svært ved at høre dem.

Det ovenstående er ikke nødvendigvis noget, som du skal vælge ud fra, men det er noget, som du skal være bevidst om, så du ikke undrer dig over tallene på pakken med høretelefoner.

Vigtigst af alt: Brug ørene
Lydopfattelse er meget unik fra bruger til bruger, og det er også meget forskelligt, hvad vi anser som god lyd.

Vigtigst er derfor, at lyden er god for dig. Prøv derfor så ofte som muligt at kunne prøve headsettet, inden du beslutter dig endeligt.

Enten ved at være i en butik og prøve dem, eller ved at kunne købe på nettet, og derfor kunne returnere inden for 14 dage, hvis lyden ikke tilfredsstiller dig (Husk at pakke headsettet meget forsigtigt ud, så du ikke beskader indpakningen).

Det kan meget vel være, at et headset ikke ser perfekt ud på tal og grafer, men som passer til dine ører.

Hvilket headset vil du foreslå dine medlæsere?

Læs også: Test: B&O Plays nye trådløse headset spiller djævelsk godtPremium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.