Test: Dells XPS 15 er lige så lækker, som den er kraftig

Dells nyeste XPS 15-model byder på tophardware og en skærm, som man hurtigt bliver forelsket i.

Dells XPS-serie har altid været noget af det ypperste, men også dyreste, når det gælder bærbare computere.

Der er tale om en computerserie i holdbare og flotte materialer i et relativt mobilt design.

XPS-modellerne har dog haft et meget ens design gennem de seneste år, men det ændrede sig, da Dell lancerede XPS 13 sidste år.

Mest iøjnefaldende er den nye type skærm, "Infinity Edge", som går helt ud til kanten af computeren, hvilket betyder, at XPS 13 har en 13" skærm i et kabinet, som er på størrelse med en bærbar med 12"-skærm.

Du kan læse mere om XPS 13 her: Test: Dells nye XPS-model er som et glimt ind i fremtiden

Den samme skærm-teknologi finder du på Dell XPS 15, der er udstyret med en 15,6" skærm, og det er en imponerende skærm på en imponerende computer. Design og materialer
Dell XPS 15 er først og fremmest en bærbar computer.

Her er der ikke noget med roterende hængsler eller skærme, som kan tages af og bruges som tablet, som du ser det på enten Yoga fra Lenovo eller Surface Pro 4 fra Microsoft.

XPS 15 kan dog købes med en touch-skærm, hvilket giver mening for nogle ved brug af det medfølgende Windows 10, mens andre brugere vil foretrække at benytte pegefeltet.

Skærmen og resten af hardwaren er pakket ind i en blanding af aluminium og kulfiber.

Det ser lækkert ud, og kabinettet ser ud til at kunne holde til lidt af hvert, og det hænger fint sammen med tidligere XPS-computeres stil og materialevalg.

Her kommer dog vores første kritikpunkt: Tastaturet.

XPS 15 er nemlig udstyret med et tyndt tastatur med små taster, som sidder ganske tæt på hinanden.

Vi havde foretrukket et tastatur med lidt større taster, som sidder lidt længere fra hinanden. Kabinettet ville sagtens kunne bære det, da der jo er tale om en computer med en skærm på 15,6".

Computerens fysiske størrelse giver dog mulighed for et meget stort pegefelt under tastaturet, og det fungerer rigtig godt. Under vores test var det kun et fåtal gange, at touchskærmen overhovedet blev brugt.

Vi mangler dog nogle ekstra porte.

Computeren er udstyret med to USB 3.0-porte, en Thunderbolt 3.0, HDMI, SD-port og de obligatoriske oplader- og minijack-stik.

Specielt er det opløftende, at vi langt som længe ser Thunderbolt 3.0 på en bærbar computer, men vi havde gerne set endnu flere USB-stik samt en displayport.

En adapter kan dog løse problemet.

Hardware og skærm
I motorrummet på den testede model finder vi en sjettegeneration 2,6 GHz i7-processor, 16 GB RAM, en 500 GB SSD-harddisk og et Nvidia GeForce GTX 960M-grafikkort.

Det er sidstnævnte, der er årsag til vægten på 1,72 kilo og en tykkelse på lige over en centimeter på det tykkeste sted. Det er ikke slemt, men der findes tyndere og lettere 15"-computere, hvis det er vigtigt for dig.

Når computeren åbnes, stjæler den 15,6" store skærm al opmærksomheden. Den når næsten helt ud til kanten i af kabinettet.

Windows 10 føles ikke indrammet på samme måde som på andre computere, og har man først set en video på sådan en skærm, forekommer en anden computerskærm med bredere kanter håbløst gammeldags.

Du kan i høj grad selv bestemme specifikationerne på Dell XPS 15 ligesom på andre Dell-produkter, og derfor kan du selvfølgelig også vælge en XPS 15 med 4K-skærm.

Vi testede sådan en model med en opløsning på 3.840 x 2.160 pixels, hvor billeder og video stod knivskarpt og smukt.

Vi redigerede et par billeder i Photoshop på den, men med mindre du arbejder med foto og grafik - og ikke i forvejen benytter en ekstern skærm - så overvej, om du har brug for modellen med 4K-skærm. For den almindelige bruger er 4K-skærmen lige i overkanten af, hvad der er behov for.

For den almene bruger er 4K lige i overkanten af, hvad der er behov for.

Skærmens farverum ligger desuden 100 procent inden for Adobes definerede RGB-skala, hvilket bør betyde mere fin overensstemmelse mellem det, du ser på skærmen, og det der bliver printet ud på en farveprinter. Ydeevne
Med en i7-processor, 16 GB RAM og et Nvidia GeForce 960M-grafikkort må man forvente en ydeevne ud over det sædvanlige, og det opfylder XPS 15.

Diverse benchmarks viser gode resultater, og computeren kunne uden problemer redigere billeder i Photoshop og Premiere Pro med en god hastighed uden problemer - og det er på trods af at billederne vises på en 4K-skærm.

Vi testede desuden computeren med Bioshock Infinite, men den måtte krybe til korset, når grafikindstillingerne blev sat på ultra samtidig med at vi anvendte en standard 4K-opløsning.

Dog var der ingen problemer med spillet med indstillingerne på ultra, hvis vi satte opløsningen ned på mere almindelige 1.920 x 1.080 pixels. Så var den svævende by Columbia vidunderlig smuk og forførende at vade igennem.

Samtidig er det en meget stille computer. Der var et acceptabelt støjniveau under spil og redigering, men ellers sagde den ikke en lyd.

Og når vi nu snakker om lyd, så er højtalerne på XPS 15 ikke noget at råbe hurra for. De er fine, men du finder bedre lyd i mange andre af de tynde top-bærbare som for eksempel en Macbook Pro 15.

Konklusion:
XPS 15 er en computer i topklasse som en Macbook Pro 15.

Det er en stor computer, men på grund af skærmen, som går næsten ud til computerens kant, føles kabinettet markant mindre og mere håndterbar end andre computere med samme skærmstørrelse.

Tastaturet er vi ikke glade for. Tasterne er for små og for svære vænne sig til, men det kan være en smagssag.  

Priserne begynder ved 11.800 kroner for en model i5-processor, 8 GB RAM og 1 TB Hybrid-harddisk, men uden touchskærm. For 15.000 kroner får du modellen med i7-processor, 16 GB RAM og 1 TB hybrid-harddisk, touchskærm og 4K-opløsning. Begge er med et dedikeret Nvidia 960M-grafikkort.

Det er mange penge, men en Macbook Pro 15 med i7-processor, 256 GB PCIe-flash lagerplads, 16 GB RAM og intet dedikeret grafikkort koster 17.499 kroner. En lignende model med sammenlignelige specifikationer, MSI G260 Ghost Pro - der er rettet mod gamere - koster 14.999 kroner.

Læs også: Her er de fem grundregler, når du skal købe ny bærbar computer
Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.