Windows-smartphones lagt på is af Microsoft - er helt fraværende på selskabets store udvikler-konference

ComputerViews: Kun én gang blev en Windows 10 Mobile-telefon nævnt under keynoten ved årets Microsoft Build-konference. Måske er smartphone-systemet lagt på is.

ComputerViews: Windows smartphones har haft en hård tilværelse, og nu ser det ud til, at mobilplatformen indtil videre er lagt på is.

Under Microsofts åbningsevent ved udviklerkonferencen Build i San Francisco, blev Windows-telefoner kun nævnt en enkelt gang i forbindelse med en Skype-app demo sammen med både iOS og Android.

Én gang.

Ved selvsamme konference for et år siden var Windows-telefoner et af de hotteste emner med den innovative Continuum for Phones-funktion i frontsædet.

Her blev der lagt vægt på mulighederne for, at Windows 10 Mobile kunne ændre billedet inden for smartphones. 

Søger man efter Windows 10 Mobile-sessioner ved årets Build-messe, finder man ikke et eneste: Ingen sessioner er dedikeret til Windows 10-telefoner.

Ingen nye funktioner, ingen nye produkter, ingen fremtidsplaner, intet.

Den kolde skulder er tydelig, om end ikke uventet. Julesalget af Windows 10 mobile-enheder var halvt så stort som året før, og ifølge Gartner har Microsoft kun en procent af det globale smartphone-marked.

Ikke i år
Amerikanske The Verge fik kort efter keynoten fat i Microsofts Windows-ansvarlige, Terry Myerson, og spurgte ind til fraværet af Windows mobiler på scenen og fra Build.

"Vi er stadig dedikerede til de små enheder (mobiler). De er en del af Windows 10-familien, men det er ikke der, jeg håber, at vi fanger udviklerinteresse. Vi er bevidste om, hvor vigtig platformen er, men det er det forkerte sted at forsøge at være førende med Windows," forklarer Terry Myerson til The Verge.

Han tilføjer, at Windows Phones er det forkerte sted at fokusere, hvis man gerne vil fange mobil-brugere med Microsoft-tjenester.

I stedet skal smartphone-brugere fanges, hvor de allerede er.

Office på mobilen, der ellers i et godt stykke tid var et unikt element på Windows Phones, kan du få på din iPhone eller Android-telefon - og endda i en nyere og mere velfungerende version end den på en Windows-telefon.

"Der er store ting på vej, men i år er telefoner en del af familien og ikke en frontfigur," tilføjer Terry Myerson.

Forsømmelse
Det er en deprimerende kommentar at høre fra Microsofts topledelse, hvis man er Windows Phone-fan.

Samtidig har det ikke været den sjoveste tid at skulle forsvare Microsoft og selskabets handlinger omkring Windows Phones og dets forvandling til Windows 10 Mobile.

Efter Microsoft opslugte Nokia, gik der en evighed før nye flagskibstelefoner, Lumia 950 og 950XL, kom på markedet, og hvis du allerede ejer en Windows Phone 8.1, har du ventet længe på at kunne opgradere til Windows 10 Mobile - hvis du da overhovedet fik lov.

Kun halvdelen af de lovede Windows 8.1-telefoner endte med at blive opgraderet til Windows 10, og Windows 10 Mobile er fyldt af små og store fejl, som allerde burde være rettet. 

Test: Lumia 950 og 950XL er de to bedste Windows-telefoner - men hvad betyder det egentlig?

Incitamentet til udviklere
Alle nyhederne ved årets første keynote - Universal apps til Xbox, HoloLens, ny Skype-version, intelligente bots - blev alle fremvist på Windows 10-computere og ikke på Windows Phones.

Men netop Windows 10's universal apps trækplaster er, at du kan udvikle apps én gang, hvorefter de virker på computer, tablet, xbox, HoloLens - og på Windows 10-smartphones.

Hvis der ikke er det store fokus på Windows 10 Mobile-enheder før næste år, forsvinder Windows 10-smartphones fra regnestykket, hvilket svækker incitamentet for udviklere til at udvikle de livsnærende universal apps for Microsoft.

Universal apps kan selvfølgelig stadig køre på eksisterende Windows 10 mobiler, og platformen bliver ved med at eksistere, men den kolde skulder fra Microsoft og dertilhørende mangel på nyheder kan ende med at fjerne udviklernes lyst til at udvikle til Windows-telefoner.

Og uden udviklere er der færre apps til platformen, og uden apps er der endnu færre forbrugere, som vil købe enheder, og sådan kører hjulet.

Måske en rette løsning  
Men måske er det slet ikke så koldhjertet en plan.

Microsoft har haft svært ved at penetrere smartphone-markedet på trods af gentagne forsøg, da forbrugere og udviklere har holdt sig til iOS eller Android.

Sidste år blev Continuum for Phones vist frem: En funktion som kan omdanne din Windows 10 Mobile til en computeragtig enhed, der kan køre universal apps i fullscreen-mode. En imponerende feature der for alvor viser potentialet i Microsofts Universal apps.

Men Continuum for Phones afhænger 100 procent af mængden af universal apps, hvilke der i øjeblikket der alt for få af.

Ved at fokusere 100 procent på at skaffe flere apps til Windows 10, kan Microsoft med større succes komme tilbage med en potentiel Surface Phone, der måske denne gang (fjerde gang lykkens gang), vil få succes. 
Måske.

Hvad siger du til Microsofts håndtering af Windows 10 Mobile?  

Læs også: Stor "Redstone"-opdatering til Windows klar til sommer: Her er nyhederne
Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.