Windows-smartphones lagt på is af Microsoft - er helt fraværende på selskabets store udvikler-konference

ComputerViews: Kun én gang blev en Windows 10 Mobile-telefon nævnt under keynoten ved årets Microsoft Build-konference. Måske er smartphone-systemet lagt på is.

ComputerViews: Windows smartphones har haft en hård tilværelse, og nu ser det ud til, at mobilplatformen indtil videre er lagt på is.

Under Microsofts åbningsevent ved udviklerkonferencen Build i San Francisco, blev Windows-telefoner kun nævnt en enkelt gang i forbindelse med en Skype-app demo sammen med både iOS og Android.

Én gang.

Ved selvsamme konference for et år siden var Windows-telefoner et af de hotteste emner med den innovative Continuum for Phones-funktion i frontsædet.

Her blev der lagt vægt på mulighederne for, at Windows 10 Mobile kunne ændre billedet inden for smartphones. 

Søger man efter Windows 10 Mobile-sessioner ved årets Build-messe, finder man ikke et eneste: Ingen sessioner er dedikeret til Windows 10-telefoner.

Ingen nye funktioner, ingen nye produkter, ingen fremtidsplaner, intet.

Den kolde skulder er tydelig, om end ikke uventet. Julesalget af Windows 10 mobile-enheder var halvt så stort som året før, og ifølge Gartner har Microsoft kun en procent af det globale smartphone-marked.

Ikke i år
Amerikanske The Verge fik kort efter keynoten fat i Microsofts Windows-ansvarlige, Terry Myerson, og spurgte ind til fraværet af Windows mobiler på scenen og fra Build.

"Vi er stadig dedikerede til de små enheder (mobiler). De er en del af Windows 10-familien, men det er ikke der, jeg håber, at vi fanger udviklerinteresse. Vi er bevidste om, hvor vigtig platformen er, men det er det forkerte sted at forsøge at være førende med Windows," forklarer Terry Myerson til The Verge.

Han tilføjer, at Windows Phones er det forkerte sted at fokusere, hvis man gerne vil fange mobil-brugere med Microsoft-tjenester.

I stedet skal smartphone-brugere fanges, hvor de allerede er.

Office på mobilen, der ellers i et godt stykke tid var et unikt element på Windows Phones, kan du få på din iPhone eller Android-telefon - og endda i en nyere og mere velfungerende version end den på en Windows-telefon.

"Der er store ting på vej, men i år er telefoner en del af familien og ikke en frontfigur," tilføjer Terry Myerson.

Forsømmelse
Det er en deprimerende kommentar at høre fra Microsofts topledelse, hvis man er Windows Phone-fan.

Samtidig har det ikke været den sjoveste tid at skulle forsvare Microsoft og selskabets handlinger omkring Windows Phones og dets forvandling til Windows 10 Mobile.

Efter Microsoft opslugte Nokia, gik der en evighed før nye flagskibstelefoner, Lumia 950 og 950XL, kom på markedet, og hvis du allerede ejer en Windows Phone 8.1, har du ventet længe på at kunne opgradere til Windows 10 Mobile - hvis du da overhovedet fik lov.

Kun halvdelen af de lovede Windows 8.1-telefoner endte med at blive opgraderet til Windows 10, og Windows 10 Mobile er fyldt af små og store fejl, som allerde burde være rettet. 

Test: Lumia 950 og 950XL er de to bedste Windows-telefoner - men hvad betyder det egentlig?

Incitamentet til udviklere
Alle nyhederne ved årets første keynote - Universal apps til Xbox, HoloLens, ny Skype-version, intelligente bots - blev alle fremvist på Windows 10-computere og ikke på Windows Phones.

Men netop Windows 10's universal apps trækplaster er, at du kan udvikle apps én gang, hvorefter de virker på computer, tablet, xbox, HoloLens - og på Windows 10-smartphones.

Hvis der ikke er det store fokus på Windows 10 Mobile-enheder før næste år, forsvinder Windows 10-smartphones fra regnestykket, hvilket svækker incitamentet for udviklere til at udvikle de livsnærende universal apps for Microsoft.

Universal apps kan selvfølgelig stadig køre på eksisterende Windows 10 mobiler, og platformen bliver ved med at eksistere, men den kolde skulder fra Microsoft og dertilhørende mangel på nyheder kan ende med at fjerne udviklernes lyst til at udvikle til Windows-telefoner.

Og uden udviklere er der færre apps til platformen, og uden apps er der endnu færre forbrugere, som vil købe enheder, og sådan kører hjulet.

Måske en rette løsning  
Men måske er det slet ikke så koldhjertet en plan.

Microsoft har haft svært ved at penetrere smartphone-markedet på trods af gentagne forsøg, da forbrugere og udviklere har holdt sig til iOS eller Android.

Sidste år blev Continuum for Phones vist frem: En funktion som kan omdanne din Windows 10 Mobile til en computeragtig enhed, der kan køre universal apps i fullscreen-mode. En imponerende feature der for alvor viser potentialet i Microsofts Universal apps.

Men Continuum for Phones afhænger 100 procent af mængden af universal apps, hvilke der i øjeblikket der alt for få af.

Ved at fokusere 100 procent på at skaffe flere apps til Windows 10, kan Microsoft med større succes komme tilbage med en potentiel Surface Phone, der måske denne gang (fjerde gang lykkens gang), vil få succes. 
Måske.

Hvad siger du til Microsofts håndtering af Windows 10 Mobile?  

Læs også: Stor "Redstone"-opdatering til Windows klar til sommer: Her er nyhedernemest debatterede artikler

Premium
Claus Thorsgaard færdig som topchef for Conscia: Afløser er allerede på plads
Koncendirektør i Conscia Claus Thorsgaard stopper som topchef for den danske it-virksomhed. Det har bestyrelsesformand Morten Hübbe besluttet, og har samtidig allerede en afløser på plads.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.