Artikel top billede

Thomas Vibe har et af it-danmarks mærkeligste job: Mød en vaskeægte 'chief happiness officer'

Portræt: Thomas Vibe er tidligere pædagog og bar-ejer. I dag har han et af de særeste chef-job i den danske it-branche. Han er 'chief happiness officer.' Se her, hvad jobbet indebærer.

34-årige Thomas Vibe har formodentligt en af de mest særegne titler i den danske it-branche.

Han er "chief happiness officer" hos den danske web-portal Ageras, der har udviklet en matchmaking-algoritme, som kan matche virksomheder med tilbud fra advokater, jurister og revisorer.  

Søger du efter titlen "chief happiness officer" på LinkedIn, får du  enkelte eksempler på folk, der bruger titlen som et smart synonym for det at være HR-chef.

Men Thomas Vibe understreger, at hans jobfunktion langt fra er at sammenligne med en typisk HR-chef.

Det kan Computerworld bekræfte efter at have tilbragt en formiddag sammen med ham hos Ageras. 

Kaptajnjakke og segboard

Computerworld møder Thomas Vibe på Ageras såkaldte 'trade floor', hvor virksomhedens telefonsælgere arbejder.

Han kommer Computerworlds udsendte i møde kørende på et såkaldt Segboard iført en kaptajn-jakke og joggingbukser.

Han har ikke et fast kontorbord. I stedet styrer hans slagets gang fra en DJ-pult midt i rummet.

Det er den sidste dag i juni, og derfor bliver den daglige morgen-peptalk suppleret med en gennemgang af månedens resultater.  
 
Det sker dog uden PowerPoint-præsentation og den typiske buzzword-befængte CEO-snak.

I stedet indledes mødet, der bliver ledet af Thomas Vibe, med en latterøvelse og afsluttes med det fra fodbold-EM så berømte islandske "Huh"-råb.

Tidligere pædagog

Thomas Vibe har en fortid som pædagog samt indehaver af en kaffebar i Valby og en absinthe- og lattergas-bar på Nørrebro i København.

Det er erfaringer, som han i dag kan bruge i sit job hos Ageras.

"Når jeg skal forklare folk, hvad jeg laver, plejer jeg at sige, at jeg er virksomhedspædagog. Jeg forsøger at forene det, jeg har lært som pædagog med en 'corporate culture'. Det så du jo selv tidligere på morgenen. Der sad vi bogstaveligt talt i en rundkreds og holdte hinanden i hånden."

"Da jeg var pædagog i børnehaven, var der brug for en voksen på stuen, og på samme måde kan vi her på 'trade flooret' også have brug for en "voksen", der kan se, hvis der er nogen, som er lidt kede af det eller har brug for et opmuntrende ord, hvis de ikke har nået deres mål," siger han.

Det er ret let for jer at måle, om jeres sælgere ude på 'trade flooren' når deres mål. Hvordan måler man, om en chief happiness officer når sit mål? 

"Du kan jo måle det lidt på samme måde, som du kan måle det på børnene i børnehaven. Enten græder de eller også griner de. På samme måde kan kvaliteten af mit job måles på, om folk er tilfredse med at arbejde her. Giver de god feedback og bliver de i virksomheden, eller skifter de job lige så snart, den første mulighed byder sig," siger han

Læs også: Martin Thorborg: Iværksætteri var ved at slå mig ihjel

Thomas Vibe begyndte selv som sælger i Ageras i 2014, men efter et par måneder i jobbet blev han ansat til at sikre arbejdsglæden i virksomheden

Agereas direktør, Rico Andersen, siger ofte med et glimt i øjet, at Thomas Vibe var så dårlig en sælger, at han blev nødt til at finde et andet job til ham. 

Det er en udlægning, som Thomas Vibe selv afviser med et grin. 

"Jeg husker det, som at Rico [Andersen, red] på et tidspunkt tager på sommerferie, og da han er væk, går det op for mig, at den energi, som han skaber, fuldstændig forsvinder, når han er væk." 

"Da Rico Andersen kommer hjem fra ferie, går jeg op til ham og siger, at han aldrig må tage på ferie igen. Jeg siger: 'Gejsten dør fuldstændig, når du ikke er her'. Næste dag kommer han hen til mig og siger. 'Nu er du fyret, og i stedet ansætter jeg dig som virksomheds-DJ'. Efterfølgende blev jeg happiness manager, og i dag er min titel chief happiness officer." 

Når folk læser det her, vil de sikkert tænke, at dit job mest af alt lyder som en gimmick, og det har du har garanteret også selv hørt folk sige. Hvad er dit svar til dem? 

"Ja, det sagde folk allerede, da jeg begyndte i jobbet for to til tre år siden. Derfor er mit svar til dem, at jeg stadig er her. Det vidner om, at det ikke bare er et party-trick."

Vil det så sige, at alle virksomheder bør gøre som Ageras og ansætte en chief happiness officer? 

"Ja, det mener jeg sådan set, at de burde. De burde i hvert fald lade sig inspirere af det. Men det er klart, at jeg udfylder jobbet på en særlig måde, der matcher den kultur, som vi har her i Ageras."

Læs også: 
Fra flyttemand til it-mand: En tragisk ulykke ændrede alt for Niclas

Portræt: Jan droppede sanger-karriere og blev it-direktør